Hoppa till innehåll

Vem har rätt till armstöden på flygplanet?

Semestern är fylld av många potentiella konfliktytor och en av dem hittar vi på vägen till vår destination. Vad tycker folk i allmänhet egentligen om armstödsdilemmat?

Man har just gått ombord på planet och satt sig till rätta. Direkt uppstår ett problem. Det finns ju (märkligt nog) inte tillräckligt med armstöd till alla. Hur ska då de som finns egentligen fördelas?

En ny undersökning har kollat upp vad vi nordbor egentligen har för åsikt i saken, och vi verkar överlag ha en ganska sympatisk inställning. Väldigt få stöttar en ”först till kvarn”-inställning. Faktiskt endast fyra procent av svenskarna, norrmännen och finnländarna och fem procent av danskarna. Danskarna är alltså marginellt buffligare, men inte så illa som man kanske hade kunnat tro.

Norrmännen är lite mer extrema i sin hållning, men åt ett annat håll. Där menar var tredje norrman att personen i mittensätet ska ha exklusiv rätt till båda armstöden. I Sverige, Danmark och Finland delas detta bara av runt 10 procent av undersökningens deltagare. Något som det däremot råder mer konsensus kring är att man ska dela på stödet och ha rätt till varsin halva. Det tycker 38 procent av finländarna och ungefär var tredje svensk och dansk.

Om undersökningen:

Undersökningen genomfördes av Verian på uppdrag av Finnair. Metoden som användes var webbaserade enkäter, distribuerade separat i Sverige, Norge, Finland och Danmark. Målgruppen bestod av allmänheten i åldersgrupperna 18-79 år i respektive land. Totalt baseras undersökningen på 4 160 intervjuer: Sverige 1 052 intervjuer, Norge 1 028 intervjuer, Finland 1 024 intervjuer och Danmark 1 056 intervjuer. Datainsamlingen ägde rum mellan den 10 och 13 maj 2024.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.