Verklighetens järnjätte finns – inte helt otippat – i Japan

Gundam Robot Japan

Big in Japan.

Wilmer Gyllström | Foto: Twitter  |  Publicerad 2020-09-24 16:12  |  Lästid: < 1 minut

Släng er i väggen WALL-E och Optimus Prime – nu är en riktig monsterrobot här. Drömmen om att skapa en riktig robot är nu verklighet, snart kan vi hälsa Gundam RX-78 välkommen till planeten jorden. 2015 blev robotdammsugaren årets julklapp, kanske detta kan bli nästa generations julklapp?

Modellen blev redan känd under sent 70-tal när figuren var med i den populära anime-serien Mobile Suit Gundam. Men Gundam har sen dess dykt upp i filmer, manga, som leksak och i tv-spel. Nu, drygt 40 år senare, har bjässen blivit verklighet. För oss som inte är helt down med japansk anime påminner roboten starkt om Optimus Prime i Transformers, eller en av skurkrobotorna från barndomens favoritserie Power Rangers.

Den 1 oktober 2020 skulle ha blivit Gundam Factory Yokohamas jättesuccé, men som allting i dessa tider har corona stått i vägen och releasen av kraftkarlen har skjutits upp. Fansen som väntat länge fick till slut en förhandsvisning av maskineriet.

Självklart har superroboten byggts i Japan, Yokohama, som är den största industristaden i landet – och efter år av noggrannhet har den äntligen körts första gången. Bjässen på 18 meter och 25 ton kan ”ta ett knä” i sann BLM-anda, men även röra på huvudet, händer och fingrar.

Enligt The Guardian har det tagit hela sex år att bygga upp maskinmänniskan, för att säkerställa att samtliga ”kroppsdelar” kan röra sig felfritt. Med sin bakgrund i det militära inom sci-fi har roboten fått en ”rening” av präster – så att han inte begår några brott.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2020-09-24 16:16