Annons

Grön, gul, röd eller orange? Här är den nyttigaste paprikan

Vet du vilken färg på paprikan som innehåller flest näringsämnen? Här får du svaret!

Margaretha Malmgren
Foto: Shutterstock

Nyttiga paprikor.

Paprika tillhör gruppen spanskpeppar och finns i flera färger och smaker. Till en början är paprikan alltid grön men skriftar under mognadsprocessen färg till gul, orange eller röd. Det finns även vissa mer ovanliga sorter som är vita, svarta, lila eller ljusgröna.

Annons

Gröna paprikor är ofta mindre söta och mer bittra i smaken än de färgade. Men det är inte bara smaken som skiljer dem åt – även näringsinnehållet varierar kraftigt.

Tre gånger nyttigare

Enligt Livsmedelsverket är den gula paprikan betydligt mycket nyttigare än sina röda och gröna kompisar. Gul paprika innehåller både mer C-vitamin, kalcium och järn. Men även på en del andra punkter är den ett bättre hälsoval.

Gilla Cafe.se på Facebook

I den gula paprikan finns hela tre gånger så mycket fibrer som i den röda. Och görs en jämförelse med exempelvis apelsiner, som är kända för sitt höga innehåll av C-vitamin, så slår den gula paprikan även apelsinerna.

Något otippat är C-vitaminhalten i gul paprika faktiskt tre gånger så hög som i en apelsin. Kanske värt att tänka på nästa gång du drabbas av en förkylning eller vill stärka ditt immunförsvar.

Källor: livsmedelsverket.se, sv.wikipedia.org och vardagspuls.se

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar