Hoppa till innehåll

10 biofilmer att se fram emot i höst

Biofilmer med premiär 2023.

Höstens bioprogram är fullspäckat. Vi bjuds på allt från tunga draman till rafflande thrillers, superhjälteaction och en hel del spännande svenska bidrag. Här är 10 anledningar att tillbringa hösten i biomörkret.

1. Killers of the Flower Moon

Biopremiär 20 oktober.

En verklighetsbaserad Martin Scorsese-western med DiCaprio och Robert De Niro? Det osar Oscarsregn lång väg. Baserad på en bok om en serie otäcka mord på 1920-talet i samband med att oljefyndigheter hittades i Oklahoma på Osagestammens mark. Med så starkt källmaterial och en ensemble att dö för kan detta omöjligen bli något annat än succé.

2. The Killer

Biopremiär 27 oktober.

David Fincher, kungen av thrillers, är tillbaka med råge. The Killer släpps först som begränsad release på amerikansk bio och sedan 20 november på Netflix. Det svenska biodatumet är ännu inte spikat.

3. Napoleon

Biopremiär 22 november.

Trots att han fyller 86 i år fortsätter Ridley Scott outtröttligt att regissera pampiga mastodontfilmer. Han sägs dessutom ha en klippning av filmen som är över fyra timmar lång, men det är den korta versionen på 2,5 timmar som når biograferna.

4. Priscilla

Inväntar releasedatum.

Teasern känns som en Sofia Coppola-film ut i fingerspetsarna, och det på ett väldigt positivt sätt. Efter den musikalliknande Elvis som släpptes förra året känns det betydligt mer intressant med detta personliga porträtt. Hyllad på förhand av såväl filmfestivalbesökare som Priscilla Presley själv.

5. The Exorcist: Believer

Biopremiär 13 oktober.

En uppföljare till en av tidernas största skräckklassiker får såklart en hel del förhandshajp, både på gott och ont. Nu i höst får vi se om The Exorcist: Believer står pall för de oundvikliga jämförelserna med William Friedkins mästerverk. Vi håller tummarna.

6. Avgrunden

Biopremiär 15 september.

Kiruna kollapsar dessvärre ner i en avgrund i denna rafflande trailer. Särskilt scenen med barnet i sandlådan sticker ut. Något så sällsynt som svensk katastroffilm bör definitivt uppmuntras.

7. Tillsammans 99

Biopremiär 13 oktober.

Uppföljaren till Moodyssons Tillsammans utspelar sig 24 år efter den ursprungliga filmen. Kollektivet har splittrats och alla har gått vidare i livet. Alla utom Klasse och Göran som fortfarande bor kvar och bestämmer sig för att ordna en återträff.

8. The Marvels

Biopremiär 8 november.

Vi måste vara ärliga med att superhjältegenren inte står så högt i kurs som den under flera år gjorde. Förhoppningarna om en återkomst till fornstora dagar väcktes dock med den känslosamma och samtidigt ösiga Guardians of the Galaxy Vol. 3, så låt oss hoppas att även denna team up i form av The Marvels kan bjuda på ett riktigt klassiskt serietidningsäventyr.

9. The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes

Biopremiär 17 november.

I den strida ström av young adult-filmatiseringar som släpptes under 2010-talet stack Hunger Games-serien ut som den tveklöst mest välgjorda. Därför väcker denna prequel som utspelar sig i samband med de allra första Hungerspelen… viss nyfikenhet.

10. The Creator

Biopremiär 29 september.

Ett helt nytt science fiction-äventyr från Gareth Edwards, regissören till Rouge One den bästa Star Wars-filmen på många år? Ja tack. The Creator verkar på förhand väldigt lovande. Denna snygga Terminator– och Blade Runner-inspirerande film känns som ett måste att se på bio.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.