Trailerfest! 10 filmer du inte vill missa på bio i sommar

Biosommaren 2019 ser minst sagt lovande ut.

Redaktionen  |  Publicerad 2019-04-29 13:27  |  Lästid: 4 minuter

1. Once Upon a Time in Hollywood | 9 augusti

Quentin Tarantino har en speciell plats i filmälskares hjärtan efter klassiker som Reservoir Dogs, Pulp Fiction och Inglourious Basterds. Nu är den hårda mästerregissören på gång med sin sin nionde film – den första baserad på verkliga händelser.

Once Upon a Time in Hollywood påstås ha en Pulp Fiction-liknande handling och kretsar kring karaktärer runt om Los Angeles sommaren 1969. Manson-sektens mord agerar fond för historien, som följer Rick Dalton (Leonardo DiCaprio), en före detta stjärna i en western-tv-serie, och hans stuntman Cliff Booth (Brad Pitt). Med det sagt är det ingenting, precis ingenting, som tyder på att Once Upon a Time in Hollywood inte blir något annat än en storsuccé!

2. Lejonkungen | 17 juli

Vi är många som fortfarande inte riktigt har blivit oss själva igen sedan (spoiler alert!) Mufasa rycktes bort från Simba alldeles för tidigt. Bitterljuva barndomsminnen kan alltså komma att triggas igång betänkligt när den klassiska tecknade Disney-filmen från det gyllene året 1994 får nypremiär i Live Action-skrud i sommar.

Donald Glover i rollen som savannens aspirerande härskare Simba, Beyoncé som den orädda lejoninnan Nala samt Seth Rogen som det fryntliga vårtsvinet Pumba är onekligen en rollista som inte direkt minskar förväntningarna. Disney slår även på stora trumman vad gäller filmmusiken. Hans Zimmer komponerar soundtracket och Elton John kommer att omarbeta sina originallåtar från första filmen tillsammans med Beyoncé.

3. Midsommar | 9 augusti

Förra årets kanske största skräckfilmssuccé var amerikanske Ari Asters Hereditary. Nu är Aster snart tillbaka med sin nästa film – som av trailerna att döma har ockult släktskap med Hereditary – Midsommar (ja, filmen heter faktiskt Midsommar och inte Midsummer).

Precis som du räknat ut är fonden för skräckspektaklet svensk midsommar. Ett par anländer till en grupp svenska midsommarfirare på landsbygden till glada miner, svensk högsommar, vita kläder, nubbe, dans runt midsommarstång och allmän ljus energi. Men eftersom det är en Ari Aster-film blir den svenska sommaridyllen knappast långvarig. Snart smetas det blod på runstenar, det bjuds på märkliga brygder (spot on, svensk midsommar) och en man med en Tors hammare-liknande slägga flimrar förbi.

Filmen är dock inte, som man kan tro, inspelad i Sverige – utan i Ungern. I biroller hittar vi emellertid svenska skådisnamn som Liv Mjölnes, Anna Åström och Gunnel Fred. Huvudrollerna spelas av Florence Pugh (Outlaw King) och Will Poulter (Black Mirror: Bandersnatch).

4. Rocketman | 29 maj

Rocketman följer den fantastiska resan och förvandlingen av den blyge pianomusikern Reginald Dwight till internationella superstjärnan Elton John. En berättelse om hur en liten stadspojke blev en av de mest ikoniska figurerna någonsin i popkulturens historia.

Rocketman spelar Taron Egerton musiklegendaren Elton John, och det bästa av allt är att han sjunger alla hitsen i filmen själv. För regin står ingen annan än Dexter Fletcher, som passande nog kommer direkt från dundersuccén "Bohemian Rhapsody", den flerfaldigt Oscarsnominerade biografin om Freddie Mercurys liv.

5. Yesterday | 28 juni

Vad får man om man blandar regissören bakom Oscarsbelönade Slumdog Millionaire med manusförfattaren från rom-com-klassikern Love Actually och Beatles storslagna låtkatalog? Jo, kanske något som liknar just Yesterday som ser ut att kunna bli en älskad feelgood-film denna biosommar.

Yesterday handlar om en musiker som kämpar på för att bli ett stornamn, och svaret på hans drömmar kommer oväntat över en natt, när det visar sig att han är den ende som minns The Beatles musik. Han bestämmer sig då för att återuppliva några av bandets största hits för att göra dem till sina egna.

Den relativt okände Himesh Patel (EastEnders) spelar huvudrollen, och i rollistan syns också Kate McKinnon, Lily James, Ana de Armas (Blade Runner 2049) och Ed Sheeran som spelar sig själv.

6. Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw | 2 augusti

Första gången vi fick beskåda mötet mellan ex-agenterna Hobbs och Shaw (Dwayne Johnson och Jason Statham) var i den sjunde Fast & furious-filmen.

De lyckades inte ta livet av varandra då, trots en del goda försök, och nu är det alltså dags för en spinoff-film vars fullständinga titel är Fast & Furious presents: Hobbs & Shaw.

I filmen anlitas agenterna för att sida vid sida kämpa mot en särskilt utmanande terrorist, Brixton (Idris Elba), som besitter oanade superkrafter. Stunttricken och specialeffekterna blir bara mer och mer maxade för varje ny film i den här serien, och som om det inte vore nog tycks även rollfigurerna denna gång nosa sig in på Marvel-universumet.

7. John Wick: Chapter 3 – Parabellum | 15 maj

Filmen utspelar sig direkt efter händelserna i John Wick: Chapter 2. Vår favorit-hitman har fortfarande ett pris på sitt huvud på 14 miljoner dollar. Något som tvingar honom till ett rejält blodbad i New York City för hans egna överlevnad.

I rollistan finns tunga namn som Laurence Fishburne och Anjelica Huston. I de tidigare filmerna har skådespelarna Michael Nyqvist och Peter Stormare medverkat, men den här gången dyker tyvärr inga svenska namn upp i rollistan.

8. X-Men: Dark Phoenix | 5 juni

X-Men: Dark Phoenix får mutanthjältarna möta deras allra mäktigaste fiende, nämligen en av deras egna. Jean Grey blir nästan dödad när hon under ett räddningsuppdrag träffas av en mystisk, kosmisk kraft. När hon återvänder hem blir hon både starkare men också mer instabil. Något som gör att hon släpper lös krafter som hon varken kan förstå sig på eller ha kontroll över. X-Men-familjen måste samarbeta för att rädda Jean, men också jorden som blir invaderad av utomjordingar.

9. Spider-Man: Far from Home | 5 juli

Spider-Man: Far From Home har det blivit dags för den annars New York-baserade Peter Parker att lämna staterna för att resa runt i Europa med vännerna, där han helt plötsligt stöter på ett gäng nya fiender i form av Elementals.

Som om det inte vore nog får vi även stifta bekantskap med den populära karaktären Mysterio som spelas av ingen mindre än Jake Gyllenhaal. I rollistan ser vi även Samuel L. Jackson som den evigt upptagna Nick Fury samt Michael Keaton som den otäcka fågelskurken Vulture.

10. Aladdin | 22 maj

Disneys animerade succéfilm Aladdin från 90-talet sitter kvar i ryggmärgen hos många som växte upp då. Och den numera klassiska sagan om gatupojken som blev kär i en arabisk prinsessa, är fortfarande en självklar favorit hos världens barn. Nu är det dags för historien att få liv på nytt, denna gång som spelfilm.

För regi står brittiska stjärnregissören Guy Ritchie, tidigare känd filmer som Sherlock Holmes och King Arthur: Legend of The Sword. Rollen som Aladdin kommer spelas av Mena Massoud, från Tom Clancy's Jack Ryan. Jasmine spelas av Naomi Scott och Jafar av Marwan Kenzari. Rollen som Anden spelas av ingen mindre än Will Smith. Något som man bara önskar blir till storsuccé.

Den här artikeln publicerades först hos King.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-04-29 14:41