Hoppa till innehåll

10 gånger likadana filmer har släppts samtidigt

Jonas Strandberg

Ibland råkar väldigt snarlika filmer släppas nästan exakt samtidigt, vilket såklart kan leda till viss förvirring för biopubliken. Vilken av de båda filmerna där Vita Huset attackeras ska man egentligen välja? Här är tio exempel på tvillingfilmer.

1. Observe and Report och Paul Blart: Mall Cop

2009 kom två separata komedier om säkerhetsvakter på köpcenter, vilket var åtminstone en för mycket. Observe and Report var den sevärda av de båda, vilket även Tarantino verkar skriva under på.

2. Snow White and the Huntsman och Mirror, Mirror

2012 bestämde man sig för att släppa två filmer med Snövitkoppling. Ingen som gjorde någon särskilt glad.

3. No Strings Attached och Friends with Benefits

2011 var kk-trenden väldigt stor och lagom edgy inom den breda komedin, vilket förklarar att vi fick två komedier med exakt samma upplägg inom loppet av bara några månader. Båda hade dessutom varsin medlem från That 70’s Show i huvudroller, vilket väl får betraktas som något av en belastning.

4. Olympus Has Fallen och White House Down

2013 utsattes Vita Huset av avancerade terroristattentat vid hela två tillfällen och båda gångerna stod presidentens hopp till en enda man. Olympus Has Fallen får ses som segraren i sammanhanget, med tanke på filmens två (!) uppföljare.

5. Antz och Ett Småkryps Liv

1998 var det populärt med animerade myror, så då släppte man två långfilmer och fyllde behovet för all framtid. Det räcker verkligen med datamyror nu. Måste man utse en vinnare var Ett Småkryps Liv den bästa av de två.

6. This is the End och The World’s End

2013 ville vi verkligen se ensemblekomedier mot bakgrund av världens undergång. Båda var roliga, men bäst var den apokalyptiska pubrundan The World’s End.

7. Zero Dark Thirty och Seal Team Six: The Raid on Osama Bin Laden

2012 fick biopubliken se Bin Ladin attackeras i den hyllade Zero Dark Thirty och de som visste var den streamades kunde se ungefär samma sak utspelas i en tv-film med lägre budget.

8. Pinocchio och Guillermo Del Toro’s Pinocchio

Den italienska mardrömssagan Pinocchio fick två egna filmer under 2022 och föga oväntat var Del Toro den som fick allra bäst obehaglig tonträff.

9. Fyre Fraud och Fyre

2019 ville vi verkligen höra om rika människor som fastnat på katastrofalt arrangerade evenemang, därför kändes det rimligt med två dokumentärer om samma skitfestival, släppta väldigt, väldigt nära varandra.

10. Dunkirk och The Darkest Hour

Historien om de strandsatta brittiska soldaterna som omringats av nazister fick välförtjänt två filmer som skildrade händelseförloppet från lite olika perspektiv. Starkast var Nolans extremt nerviga, sorgsna Dunkirk.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.