Hoppa till innehåll

10 grymma westernfilmer släppta efter år 2000

Jonas Strandberg

Många skulle säga att westernfilmen som genre passerat sin toppform sedan många årtionden. Det stämmer om man räknar antal cowboyfilmer, men inte om man går efter kvalitet. Här är tio fantastiska exempel som släpptes efter år 2000.

1. The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (2007)

Mordet på Jesse James av ynkryggen Robert Ford handlar om… det. En visuellt häpnadsväckande western som är betydligt mer emotionellt komplex än man kan tro. Casey Affleck gestaltar den unge Robert Ford som underdånig och dyrkande den mytomspunne tågrånaren James (Brad Pitt). Samtidigt bär Ford på en undantryckt vrede, inte helt olikt dagens incelkultur, vilket gör att den här filmen känns som en både väldigt klassisk och väldigt modern western.

2. 3:10 to Yuma (2007)

2007 fanns det en bubblande stämning att westernfilmen var på väg tillbaka, eftersom tre riktigt välgjorde bidrag tog plats i bioprogrammen. Trenden skulle dock visa sig falla tillbaka i periferin, som vanligt de senaste decennierna. Men 3:10 to Yuma är ett måste för alla fans av genren. De vackra , karga miljöerna, de spännande duellerna, den raka handlingen med höga insatser. Framförallt – relationen mellan den fattige ranchägaren spelad av Christian Bale och Russel Crowes manipulative gangsterledare är rent magnetisk.

3. No Country for Old Men (2007)

Westerns är en genre som nog aldrig kommer gå att helt separera från den amerikanska essensen. Att den infiltrerat mer samtida kultur och kallas lite bajsnödiga saker som ”kontemporär western” är ett tydligt tecken på det. En av Coenbrödernas absolut bästa, mest kompromisslösa filmer.

4. True Grit (2010)

Känslan är att när Jeff Bridges ska spela cowboy kan han bara komma till inspelningen med sina vanliga kläder och prata precis som han gör där hemma med sin familj. 100 procent satt på jorden för att spela väderbiten man med hatt. Och den här rörande skildringen av en åldrad sheriff som försöker hjälpa en ung flicka att hämnas är något av det bästa som producerats i genren.

5. Django Unchained (2012)

Inget av Tarantinos två bidrag på listan är vad man skulle kalla klassiska westerns, men båda grundar sig i klassiska cowboyfilmsattribut, samtidigt som de tar med sig något nytt till bordet.

6. Brokeback Mountain (2005)

Fantastiskt fin skildring om en minst sagt komplicerad kärleksrelation mellan två cowboys i Wyoming på 60-talet. Ett mästerverk som alla har sett, men som alltid är väl värt att se om.

7. The Hateful Eight (2015)

Tarantinos intima kammarspel om en prisjägare och hans fånge som tar skydd i en avlägsen stuga, där de får sällskap av en hel del andra suspekta figurer. Väldigt välspelad, spännande film.

8. Bone Tomahawk (2015)

Kurt Russells andra bidrag på listan är lite okonventionellt. Men på ett sätt är westerns med alla sina grundmurade traditioner en väldigt bra utgångspunkt för lite kreativ experimentlusta. Som i den här skräckisen där en sheriff ska rädda en doktor från ett gäng otäcka kannibaler.

9. Hostiles (2017)

Ännu en Christian Bale-western där hans rollfigur ska eskortera en person från punkt a till punkt b. Det är dock en extremt effektiv formel för westerns som sällan blir trist och Bale har verkligen det perfekta ansiktet för sådana här filmer. Titta bara på honom, han var född att spela hjälte i cowboyfilm. En extra krydda är att de båda resenärerna den här gången redan från början är etablerade som ärkefiender.

10. The Rider (2017)

Regissören Chloé Zhao gjorde succé på bred front häromåret med sin fina Nomadland. Några år tidigare släpptes dock denna extremt underskattade pärla om en rodeostjärna som är med om en allvarlig hjärnskada och tvingas hitta ett nytt syfte med sitt liv. The Rider är ett otroligt vackert verklighetsbaserat drama som inte lämnar någon oberörd.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.