Hoppa till innehåll

10 gamla låtar som fått nytt liv

Markus Thörnhammar

Succéserier, kioskvältare och tranbärsjuice – det finns många saker som kan ge en gammal dänga en andra chans.

Det är inte över förrän den feta damen sjunger. Eller förrän låten har varit med i en tv-serie ett antal decennier efter att den först släpptes. Fast då är det inte heller över, för då kan musikstycket ifråga klättra till nya höjder på Billboard-listan. I vilket fall: Det finns många exempel på gamla hits som nått en ny publik när de lyfts fram i serier, filmer eller sociala medier. Café har samlat några gamla örhängen som polerats upp av populärkulturen och fått glimma på nytt. En mild till måttlig spoilervarning utfärdas härmed.

Kate Bush – Running Up That Hill | Stranger Things

Det mest nyliga och kanske tydligaste exemplet på en låt som får en renässans är den här 37 år gamla biten. Sedan den fått en framträdande musikalisk roll i den senaste säsongen av Stranger Things har Running Up That Hill blivit en ännu större hit än vad den var 1985. För närvarande är låten den mest streamade på Spotify världen över och den har också klättrat upp till fjärde plats på Billboard Hot 100 – Kate Bush högsta Billboard-listplacering någonsin.

Journey – Don’t Stop Believin’ | The Sopranos

När familjefadern, sophanteringskonsulten och fullblods-sociopaten Tony Soprano mötte sitt öde (?) i seriens sista avsnitt gjorde han det till tonerna av Journeys bombastiska 80-talsdänga. Visst, Don’t Stop Believin’ var en hit redan när det begav sig 1981 men låtens popularitet fick ny fart efter finalen av den kanske bästa tv-serien någonsin. Café kan glädja kalenderbitaren med den här siffran: Itunes-försäljningen av Don’t Stop Believin’ ökade med 482 procent efter att avsnittet sänts.

Elton John – Tiny Dancer | Almost Famous

Cameron Crowes hyllning till rock’n’rollen innehåller en av de mest klassiska turnébuss-scenerna i filmhistorien. En scen som för många millennials blev det första mötet med Elton Johns förtjusande Tiny Dancer.

Fleetwood Mac – Dreams | Skateboard- och transbärsjuicemannen på TikTok

Förutsättningen är denna: En 37-årig TikTok-användare med det kärnfulla användarnamnet @420doggface208 ger sig ut på vägarna med sin skateboard. Under åkturen dricker han tranbärsjuice direkt ur flaskan och sjunger med i Fleetwood Macs Dreams från 1977.
Resten är historia.

Dick Dale – Misirlou | Pulp Fiction

Misirlou är från början en folksång från medelhavsområdet och har spelats in i många olika versioner genom åren. 1962 gjorde den amerikanske gitarristen Dick Dale en surfrocksdoftande tolkning men det var inte förrän 1994 som låten fick sitt verkligt breda genomslag då den inkluderades på soundtracket i Quentin Tarantinos epokgörande film Pulp Fiction.

Stealers Wheel – Stuck in the Middle With You | Reservoir Dogs

Quentin Tarantino är inte snål när det gäller att strössla sina filmer med guldkorn från underhållningshistorien. I regidebuten från 1992 plockade han fram One Hit Wondern Stuck in the Middle With You ur relativ glömska och kryddade upp en tortyrscen till oväntad uppsluppenhet.

Jamiroquai – Canned Heat | Napoleon Dynamite

Jamiroquais svängiga discoburgare var förvisso bara fem år gammal när kultfilmen Napoleon Dynamite hade premiär 2004. Men aula-dansshowen som ackompanjeras av låten har gjort Canned Heat till en ännu mer potent partyhöjare.

Iggy Pop – Lust for Life | Trainspotting

När en låt är skriven av Iggy Pop och David Bowie (enligt uppgift med hjälp av en – ukulele) är det ingen högoddsare att det rör sig om en klassiker. Men den levnadsglada Lust for Life fick en extra skjuts när den satte tonerna till öppningsscenen i den kritikerrosade heroin-rullen Trainspotting 1996.

Queen – Bohemian Rhapsody | Wayne’s World

Queens svulstiga mästerverk toppade listorna i hemlandet England när den släpptes 1975. Men i USA stannade Bohemian Rhapsody på plats 9 på Billboard-listan. Det krävdes en slacker-komedi om kabel-tv för att låten skulle ta sig upp till åtminstone andra plats, 17 år senare.

The Righteous Brothers – Unchained Melody | Ghost

Erotisk drejning uppfanns inte av Björn Hellberg. I den lika romantiska som ockulta succéfilmen Ghost från 1990 använder Demi Moore och Patrick Swayze krukmakeri som förspel till tonerna av Righteous Brothers smäktande 60-talsklassiker, vilket ledde till att Unchained Melody fick ett rejält publikt uppsving.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.