Annons
Annons

(Klicka på bilderna för att se dem större.)
Alla bilder: Bohman & Sjöstrand.

Tv Zeppelin_liten

1. TV:n
NAD 32A2 LCD

Affärerna formligen svämmar över av asiatiska lågprisapparater. Mitt i allt detta släpper kanadensiska

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

NAD en lcd-tv – behövs det verkligen en till?
Uppenbarligen.

NAD 32A2 har en spartansk formgivning i äkta NAD-anda, och redan här märks skillnad: den svarta blanklacken har sprutats på i flera omgångar och ser betydligt lyxigare ut än de flesta andra tv-apparater vi sett.

NAD anser att bra ljud är halva film­upplevelsen, och eftersom tv-högtalare nästan utan undantag ger hemskt ljud har NAD tagit bort dem. I stället har man
stoppat in en stereoförstärkare, så att man själv kan koppla till de högtalare man
önskar. Helt rätt tänkt, det här är en tv som krossar myten om att film är bäst på bio.

Pris: 15 000 kronor
www.hifiklubben.se

2. IPODHÖGTALAREN

B&W Zeppelin

Brittiska Bowers & Wilkins har tillverkat högtalare av högsta klass sedan 1966
och står bakom legendariska modellen B&W 801 från 1979, som länge användes som referenshögtalare i klassiska inspelnings­studios världen över.

Så när B&W nu lanserar en iPodhögtalare ligger det viss tyngd bakom. Och det räcker att kasta ett öga på Zeppelin för att inse att det inte är en högtalare i raden.

En snabb titt i specifikationerna visar samma sak: uteffekt på 100 watt, tre inbyggda förstärkare, högtalarmembran av aluminium och glasfiber är precis vad som behövs för att matcha luftskepps­designen i rostfritt stål.

Pris: 5 700 kronor
www.hifiklubben.se

Mp3_liten

3. MP3-SPELAREN
Creative Zen Stone Plus

Apples iPod är numera den digitala musikspelare som sätter ribban för alla andra tillverkare. Men så kommer Creative och släpper sin Zen Stone Plus; med en till­hörande kaxig prislapp på 600 kronor.

Zen Stone Plus ger sig på iPod Shuffle, och utklassar den fullständigt. För samma pengar får man dubbla lagringsutrymmet, inbyggd liten högtalare – och en liten
display så att man faktiskt kan se vilka låtar man spelar.

Pris: cirka 600 kronor
www.creative.com

Gps_liten

4. GPS:en
Navigon 7110

Att välja en navigator till bilen handlar bara om tycke och smak. Tekniken har blivit så bra att det knappt finns några dåliga navigatorer längre, alla har så att säga en lägsta nivå som är riktigt bra.

Men det finns några som sticker ut lite extra mycket. Navigon 7110 använder sig av kartor från Navteq, som är snäppet vassare än konkurrenten TeleAtlas.

Menysystemet är snyggt och lättfattligt. Men det bästa är ändå själva navigeringsfunktionerna, en inte helt oviktig punkt på en navigator. Här har Navigon tänkt till, och när det är dags att svänga visas detta med en realistisk bild av vägen, där en färgad linje tydligt visar exakt hur man ska köra, vilken fil man ska ligga i och så vidare. Enkelt och helt briljant.

Pris: 3 400 kronor
www.gadgetec.se

Kamera_liten
(Klicka på bilderna för att se dem större.)

5. DIGITALKAMERAN

Canon Digital Ixus 80 IS

Med den första Ixusen för APS-film visade Canon hur stilig och kompakt en kamera kunde vara. Sedan dess har Canon fortsatt att finslipa sitt koncept med läckra,
super­slimmade kameror.

I dag är APS-systemet lika hett som tjock-tv, vhs-band och 2-in-1-schampo, och Ixus är sedan flera generationer en digital­kamera. Canon har förvaltat varumärket, och inte nöjt sig med att skapa en kamera med formgivning i världsklass, utan även sett till att innan­mätet inte gör någon besviken.

Vårens nyhet heter Ixus 80 IS, och bland finesserna hittar vi såväl bildstabilisering som ansiktsigenkänning. Den sistnämnda funktionen letar efter ansikten i bild och ser till att de blir skarpa. Och med så fin teknik under aluminiumskalet behöver vi inte ens erkänna att det i själva verket var utseendet vi föll för.

Pris: 2 500 kronor
www.canon.se

Hörlurar_liten

6. HÖRLURARNA

Grado SR325i

I en lokal i Brooklyn sitter John Grado och knåpar ihop några av världens bästa hörlurar. Grado Labs är familjeföretaget som i över 50 år tillverkat grammofonpickuper av världsklass, och sedan slutet på 80-talet har man alltså även hörlurar på meritlistan.

Fortfarande är det ett familjeföretag: John Grado är sonson till grundaren
Joseph Grado. Och fortfarande monteras alla hörlurar för hand, och därefter matchas vänster och höger membran så att ljudet är identiskt i båda öronen.
Grados lurar är inte snyggast, och flera modeller är inte ens särskilt bekväma att ha på huvudet. Men ljudet gör att man snabbt glömmer allt annat.

Pris: 3 900 kronor

www.emnordic.se

Dvr BluRay_liten

7. MEDIESPELAREN
Archos 705

På en punkt skiljer sig Archos 705 från de allra flesta andra mediespelare på marknaden: den feta skärmen på sju tum gör att flera personer utan vidare kan kolla på samma film, utan att behöva en uppsättning teaterkikare. Den klarar en mängd filformat och den inbyggda hårddisken på upp till 160 gigabyte innebär att du kan ta med dig ett mindre filmbibliotek i fickan – bara du har en ficka stor nog att rymma denna best.

Det slanka skalet i borstat aluminum och den högklassiga skärmen gör Archos 705 till en riktig lyxvideo. Det finns både billigare och mer portabla modeller, men handen på hjärtat – hur kul är det egentligen att titta på långfilm på en
skärm stor som en halv post-it-lapp?

Pris: 3 500 kronor (80 GB), 3 900 kronor (160 GB)
www.archos.com

8. BLU-RAYSPELAREN
Samsung BD-P1400

Det är lika bra att säga det direkt: blu-ray­spelare är fula. Tekniken må vara hur cool som helst, och vi är glada att formatkriget mellan blu-ray och konkurrenten HD-DVD äntligen är över. Men titta på själva spelarna, och jämför dem med dagens dvd-spelare. Just det. Dvd-spelarna är en tredjedel så tjocka, och ser överlag ut som att en formgivare faktiskt varit med i utvecklingsteamet.

Som tur är finns det undantag. Samsungs BD-P1400 är både slimmad (för att vara en blu-rayspelare) och snygg; det enda fula är modellnamnet som inte direkt luktar kreativitet. Men det är en petitess. Liksom priset för övrigt: drygt 3 000 kronor är inte mycket att bråka om.

Pris: 3 300 kronor
www.samsung.se

MacAir_liten
(Klicka på bilderna för att se dem större.)

9. LAPTOPEN
Apple Macbook Air

Det ryktades, snackades och spekulerades. Till slut släppte Apple sin nya bärbara, och trots att den redan hunnit få kritik för sitt höga pris och brist på anslutningsmöjlig­heter kan ingen ifrågasätta en sak: när det gäller datordesign finns ingen som i dag slår Apple på fingrarna.

Macbook Air är så tunn att vi vill ha två, av bara farten.

I dessa tider av miljötänkande kan det också vara värt att nämna att Air är lite extra miljövänlig: skärmen innehåller inget bly eller kvicksilver och skalet är helt i aluminium. Inga bromerande flamskyddsmedel har använts på moderkortet och det går åt mindre material för tillverkningen av förpackningen tack vare den tunna konstruktionen.

Pris: 16 500 kronor (i grundutförande)
www.apple.se

Telefon_liten
(Klicka på bilderna för att se dem större.)

10. MOBILEN
Sony Ericsson Xperia X1

Sony Ericsson menar allvar med sitt nya flaggskepp. Xperias vapenarsenal består av bland annat 400 megabyte minne, rörelsesensor, inbyggd GPS och ett hölje i svarteloxerad metall.

Naturligtvis finns även alla andra finesser, som 3G, stöd för wlan och en kamera på 3 megapixlar. Det här är helt enkelt den vassaste mobilen just nu – nu återstår bara att se om den fortfarande är det i oktober, då den kommer ut i butik.

Pris: 6 500 kronor
www.sonyericsson.se

Simon Grabiec

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar