Jävla karlar, Andrev Walden
Augustprisvinnaren Walden gjorde en grymt imponerande romandebut i år med en otrolig coming of age-skildring baserad på hans egen väldigt rörliga uppväxt. En sprakande personlig och rörande historia.
Holly, Stephen King
76 år gammal lyckas King fortfarande släppa minst en bok om året och i år blev det ett riktigt rått tillskott i bokhyllan. Rollfiguren Holly debuterade i Kings Mr Mercedes, men nu var det äntligen dags för hennes första egna roman. En av Stephen Kings absolut mest väl skildrade karaktärer i en väldigt spännande mordgåta.
Hemma, Judith Hermann
Om en kvinna som bryter upp sitt liv för en ny oerhört stillsam tillvaro i en tysk kuststad. Ett utmärkt alternativ för den som letar efter ett avbrott i sin spänningslitteratur och behöver något lugnt, vackert och meditativt.
Gruppen, Sigge Eklund
Eklunds nya roman om en ganska vanlig tjej som drivs till extrema tilltag av lusten att passa in i ett överklassgäng är en bladvändare. Vi hittar inspiration från såväl The Talented Mr Ripley som Sofia Coppolas filmer.
Pestblommor, Mats Strandberg
Mats Strandberg hade ett bra år, när hans brutala slasher Konferensen blev långfilm och han dessutom släppte denna spännande young adult-skräckis. Två syskon tar sin tillflykt från ett pesthärjat Stockholm till en släktings spöklika slott på landet. Vad som följer är en riktigt kuslig historia som känns som en omedelbar svensk klassiker.
Ett liv till, Åsa Avdic
Denna romanversion av spirtisten Thomas Bradfords mystiska öde lägger starkt fokus på hans assistent Ruth Doran och deras speciella relation. Bradford är övertygad om att det finns ett liv efter döden och en andevärld, och drivs av den passionerade lusten att vetenskapligt bevisa detta. Något som Åsa Avdic skildrar på ett sätt som får en att sitta som på nålar.
The Shards, Bret Easton Ellis
59-årige Bret Easton Ellis tillbakablickande på sin egen tonårstid tillför en ömhet till The Shards som han inte riktigt haft i verktygslådan tidigare. Eventuellt ett liknande fenomen som när Tarantino blev lite mer av en mjukis i Once Upon a Time in Hollywood. Helt klart välkommet, oavsett. Det innebär inte att Ellis dragit ner på sin patenterade råhet, utan det finns bestialiskt våld även i denna skimrande åttiotalsdröm. Det råkar bara vara så att man bryr sig mer om dem våldet drabbar i The Shards än i hans tidigare böcker.
Sommaren 1985, John Ajvide Lindqvist
Nostalgisk, melankolisk skärgårdsskräck där hotet är något så otippat som en sjöjungfru. Ajvide Lindqvist har alltid varit en empatisk berättare som sätter mänskliga relationer i första rummet och med Sommaren 1985 lyckas han på många sätt tangera debuten Låt den rätte komma in. Det här är definitivt en annan typ av berättelse, men skörheten i den unga vänskapen, den är nästan ingen så bra på att skildra som John Ajvide Lindqvist.
Mord i julmörkret, Novellsamling
För den som föredrar sin spänning i bitesizeformat släpptes väldigt nyligen denna vintriga samling med några av Sveriges absolut bästa crimeförfattare. En utmärkt antologi med sju riktiga nagelbitarnoveller, som gjord för lediga dagar i fåtöljen med ett glas varm glögg. Vågar man förresten hoppas på en återkomst för novellsamlingen som format? Sjukt underskattat.
A Haunting on the Hill, Elizabeth Hand
Shirley Jacksons The Haunting of Hill House (1959) betraktas som ett av skräcklitteraturens mest tongivande verk. Därför är det ingen liten sak att Elizabeth Hand som första författare någonsin fått tillåtelse av Jacksons efterlevande att skriva en uppföljare. Pressen måste ha varit enorm. Resultatet är en modern nytolkning som respekterar originalet, utan att försöka imitera det. Den går absolut att plocka upp utan att ha läst Jacksons bok, men frågan är varför man skulle vilja undvika originalet? Snarare borde man se det som ett ljuvligt tillägg på läslistan och ett perfekt tillfälle för en double feature på Hill House.