Hoppa till innehåll

10 riktigt somriga filmer

För de dagar då vi återhämtar oss från solbrännan. För de kvällar när vädret inte är med oss – här är tio väldigt somriga filmer.

The Way Way Back


Sam Rockwell i toppform som mentor åt en ung kille som sommarjobbar på ett vattenland. Melankolisk, rolig coming of age som tyvärr är aningen förbisedd.

Se den på: Apple TV

Wet Hot American Summer

Fruktansvärt rolig, surrealistisk komedi om sista dagen på ett sommarkollo, när lägerledarna äntligen börjar våga visa känslor för varandra. En av de roligaste komedierna som gjorts, med en helt otrolig ensemble bestående av supertalanger cirka timmar från sina stora genobrott.

Stand By Me

En av Stephen Kings starkaste noveller blir en av hans absolut mest fängslande filmatiseringar. Väldigt fin skildring av vänskap, nostalgi och barndomsäventyr.

Se den på: Viaplay

Moonrise Kingdom

Coming of age-filmer blir alltid som starkast när de utspelar sig på sommaren, och Wes Andersons dramakomedi från 2012 är inget undantag. Så här personlig har den estetiskt begåvade regissören nog aldrig känts tidigare.
Se den på: Apple TV

Adventureland


Ett gäng säsongsarbetare på ett sommaröppet tivoli i en amerikansk småstad. Skitmysig och väldigt rolig med ett soundtrack i toppklass.

Se den på: SF Anytime

Call Me By Your Name

Gripande romans en sommar i 80-talets norra Italien. Armie Hammer och Timothée Chalamet är perfekta i sina roller, men en lite för osjungen hjälte är Michael Stuhlbarg som Elios superempatiska pappa.

Se den på: Netflix

Before Sunrise

Richard Linklater är aldrig så bra som när han samarbetar med Julie Delpy och Ethan Hawke i den sensationella Before-trilogin. Vilken av dem som är bäst beror lite på var man som tittare befinner sig känslomässigt, men den första har något alldeles särskilt i hur finstämt den skildrar förälskelsen mellan de båda huvudpersonerna.

Se den på: Viaplay

Fredagen den 13:e

Ingen sommar utan en av våra största slasherklassiker. Skräckfilmer som utspelar sig på sommarläger har helt klart någonting extra.

Se den på: Prime Video

Ett päron till farsa – Nästa generation

Här kan möjligen 70/80-talister som växte upp med Chevy Chases originalfilm opponera sig, men denna uppföljare/remake är så sprängfull av roliga skämt och slapstick att det helt enkelt inte går att värja sig. Dessutom med en mycket välcastad familj där alla har sina tydliga roller. En väldigt kul, väldigt somrig komedi, helt enkelt.

Se den på: Prime Video

Sunes SommarJa, vad trodde ni?

Se den på: CMore

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.