10 städer i Europa där du kan promenera från flygplatsen till centrum

Bodö flygplats.

Innsbruck, Tallinn och Visby är några av städerna där du enkelt traskar från ankomstterminalen till stadens centrum och spar pengar på att slippa dyra taxiresor och flygplatsbussar.

Per J Andersson | Foto: Getty Images  |  Publicerad 2023-08-14 15:01  |  Lästid: 2 minuter

En av de stora fördelarna med att ta tåget, förutom det uppenbara – att du släpper ut mindre växthusgaser – är att du ofta, men inte alltid, reser från centrum till centrum. Såvida det är stadens centrala delar man är på väg till är du ju med tåget, så att säga, framme när du är framme. Du tar din rullväska och kränger på dig din ryggsäck och går några hundra meter, kanske max någon kilometer, till vandrarhemmet eller hotellet. Möjligtvis, om stan är stor, får du ta den billiga tunnelbanan några stationer. Men känslan är densamma: när du kliver av långdistanståget är du mitt i stan.

Annat är det när du flyger. Ofta är avståndet in till stadens centrum minst ett par mil, ibland längre. Resan kräver ibland, men inte alltid, dessutom att du måste åka en särskild flygplatsbuss eller ett flygtåg, praktiskt taget alltid med högre biljettpris än stadens övriga allmänna kommunikationer.

När lågprisflyget kom till Europa på 1990-talet ökade det genomsnittliga avståndet – och därmed transferrestiden – mellan flygplatsen och centrum. Varför? Jo, lågprisflygbolagen jagade med ljus och lykta efter andra flygplatser i närheten av de populäraste metropolerna än den stora officiella som man normalt förknippade med den staden.

Skälet var förstås att de här flygplatserna, som låg i en angränsade kommun, lockade med lägre avgifter och förmånligare villkor. Och för att locka resenärer som ska till metropolen bytte flygplatserna namn så att icke ont anande resenärer verkligen skulle tro att de landat i Stockholm när de i själva verket dumpit ner i Nyköping eller Västerås, tio mil från den svenska huvudstaden – eller i värstingen när det gäller centrumavlägsna flygplatser – Paris-Vatry – som ligger drygt 15 mil från Eiffeltornet.

Men det finns faktiskt flygplatser som ligger centralt. Riktigt centralt. Inte så centralt som järnvägsstationen vanligtvis ligger, men närapå. Här kommer en lista med tio av Europas centrumnärmaste flygplatser, där du kan skippa såväl transferbuss och flygplatståg som dyr taxi – och istället traska i lugnt mak in till centrum av staden.

10 centrumnära flygplatser i Europa

1. Hemavan

600 meter (till Hemavans by med Tunet och Hemavans Wärdshus).

2. Bodö

1,2 km till centrum.

Bodö flygplats.
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

3. Gibraltar

1,5 km till centrum.

Foto: Getty Images

4. Naxos

1,7 km (till stadsstranden Agios Giorgios i Naxos stad).

5. Torsby

2,2 km till centrum.

6. Visby

2,9 km (till Norderport).

7. Innsbruck

3,2 km (till Marktplatz).

Foto: Getty Images

8. Tallinn

4 km till centrum.

9. Pisa

4 km till centrum.

10. Umeå

4,4 km (till Rådhusesplanaden).

Artikeln publicerades först på Cafés syskonsajt Vagabond.se.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-08-14 15:02