Hoppa till innehåll

”Den som styr musiken i bilen är viktigare än den som kör”

Emil Persson

Cafés nöjesredaktör Emil Person har tuggat sin asfalt, för oss alla ger han här 10 timmar osviklig roadtripmusik.

Man älskar roadtrips. Det är så. Finns måhända något patetiskt i det där, hur vi projicerar våra dödsryckande frihetsdrömmar på en dammig vägbinda, men det är så.

En roadtrip är emellertid ingen roadtrip utan musik. Att förfoga över Spotifykontot i en bil innebär på många sätt ett större ansvar än att faktiskt köra fordonet.

Detta bör inte vara några nyheter. Alla som någon gång åkt bil i grupp vet att AUX-kabeln lätt förvandlas till en härskarring som tio kleptomaniska händer leviterar mot. Problemet är att ytterst få kan behärska den. Ytterst få har det som man inom vissa kulturer skulle kalla känsla för bilmusik.

Det är svårt, förstås. Bilmusik är ett luddigt begrepp. Konstformen konstitueras ju inte av genrekonventioner utan av magkänsla.

Viss musik får en helt enkelt bara att omedelbart visualisera den loopade inzoomningen av landskap genom en vindruta. Viss musik får en att känna att det är den fyrhjulsdrivna taktfastheten som häver bilen framåt, snarare än motorn. Viss musik får gummidäcken att lapa asfalt lite pilskare och fjädringen att svikta lite lättare.

Det är rentav rätt att tala om rytmen som ett slags musikalisk farthållare. Tempomässiga ytterligheter som hiphop och hårdrock faller därför bort. Indiepop är för vekt, disco för sensuellt. Kvar blir de låtar som faktiskt lyckas lägga sig i rätt fil i den massiva betongdjungeln av synth, rock, soul, country och r’n’b.

På allmän och webbredaktör Markus Thunbergs begäran har jag därför satt samman tio timmar kvalitetstestad roadtripmusik. Att sätta semesternyckeln i tändningslåset utan att ha tankat stereon med Don Henleys The last worthless evening, Honeycutters Penny eller Restless Hearts Bluest eyes in Texas känns nämligen poänglöst. Då kan man lika gärna flyga. Eller stanna hemma.

Den klassiska spellisteregeln gäller i vanlig ordning: en låt per artist. Mycket nöje och safe shuffles!

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.