Hoppa till innehåll

En handfull måsten när du besöker Texaspärlan Austin

Foto på Texasstaden Austins skyline, samt en gata i Austin med en gitarr.
Joakim Almén

Butiken, restaurangen och utestället – Café guidar dig till hippa Austins främsta upplevelsejuveler.

USA-resan går oftast till New York eller Los Angeles. Förutsatt att du inte har vikt grov budget och väl tilltagen semestertid till att upptäcka staterna med bil. Oavsett om du gör ett stopp på din roadtrip eller vill se USA utanför de vanligaste semesterstäderna borde du göra rum för Texas huvudstad Austin.

Liberala Austin har av den förre Texasguvernören och republikanen Rick Perry beskrivits som ”ett blåbär i en tomatsoppa”. Och med sitt levande kulturliv och stora festivalscen (vi återkommer till det strax) känns Austins slogan ”Keep Austin weird” passande i en stad som känns väldigt lite och väldigt mycket Texas på samma gång och som dessutom är en av de snabbast växande storstäderna i hela USA.

Foto: Getty Images

Café fick möjligheten att besöka Austin och den årliga, nyligen avslutade jättefestivalen South by Southwest genom att ta rygg på ljud- och förstärkarejätten Marshall. SXSW, som det förkortas, är en smältdegel för musik, tech, film och panelsamtal. Under nio dagar förvandlas hela Austin till en chilirökig festivalgryta. I det gigantiska kongresscentrat avlöser panelsamtalen varandra. (Det hetaste ämnet 2023? AI, såklart.) Och på varenda bar, känns det som, spelar band så kallade showcase-gig för att visa upp sig inför branschfolk.

Under tre intensiva dagar vallades Café runt i ett vad som får beskrivas som ett paradis för den musikintresserade. Under Marshall-flagg sågs bland annat en intim spelning med Austins egna psykedeliska rockrojalister The Black Angels på mäktiga konsertstället Mohawk. Och under en lunchtimme med Marshall-toppar smakades det på panelsamtal. Bland annat berättade branschlegendaren tillika Marshall-chefen Steve Tannett om högtalare- och hörlursmakarnas nya delgren – skivbolagsverksamhet, med störst fokus på kvinnliga artister. Här får friskt genremixande Nova Twins stå som det kommersiellt framgångsrikaste exemplet på Marshalls nya giv hittills.

Musikbranschlegendaren och Marshall-bossen Steve Tannett (mitten) har ett skapligt cv. Förutom att han själv var han med och startade punkbandet Menace har han jobbat med artister som R.E.M., The Police, Black Sabbath och Duran Duran. Foto: Joakim Almén

Men South by Southwest behöver inte bara innebära panelsamtal och showcase-gig för banden i skarven mot genombrottet och större artister som spelar fyra kvällar i rad på samma ställe. I ett tajt schema frigjorde Café lite tid för att, som det heter, göra Austin.

Här är en handfull ställen du måste besöka när du är i den amerikanska söderns liberala storstadspärla.

Fixa bootsen (och/eller Stetsonhatten) på Allens Boots

1522 S Congress Ave.

Westernmode-mekkat i Austin. Foto: Getty Images

Om du vill släppa lös din inre Kalle Zackari Wahlström finns det bara ett ställe att ta sikte på: Allens Boots beläget längs shoppinggatan South Congress Avenue. Här finns över 4 000 boots att välja på för dig som romantiserar den amerikanska söderns tydligaste stilmarkör – cowboyboots. Priserna varierar från drygt 300 dollar upp till hisnande 2 000 dollar för de mest utmärkande bootsen.

Om du inte känner för ett par boots är det bara att kliva in i Allens hattfilial där det bland annat kryllar av fräcka huvudbonader från hattarnas Rolls Royce-märke, Stetson.

Formel 1-stjärnan och ”Drive to Survive”-charmknutten Daniel Ricciardo sonderar boots- och hatterrängen på klassiska Allens Boots i Austin. Foto: Getty Images

Se en countryspelning på Boyhood-stället Continental Club

1315 S Congress Ave.

Ben Dickey och Ethan Hawke utanför Continental Club. Foto: Getty Images

Ett Mühlegg-dopat lassokast från Allens Boots hittar du Continental Club som främst är känt för tre grejer:

1. Det har funnits sedan 1955 vilket gör att de själva rakryggat titulerar sig som ”The granddaddy of all local music veneus”.

2. Den förekommer som spelningsställe i regissören och Austinbon Richard Linklaters fantastiska Boyhood, samt i hans film Slacker från 1991.

Continental Club i ”Boyhood”, Oscarsvinnaren för ”Bästa film” 2015.

3. Större band och artister gillar att förlänga Austin-stoppet genom att ge en extra, intim, spelning på Continental Club.

Tacotrucks i allmänhet, men Death Proof-restaurangen Güero’s Taco Bar i synnerhet

1412 S Congress Ave.

Briskets och Texas går absolut i hand i hand, men det vore fel att påstå att barbequen dominerar den kulinariska stadsbilden. Istället är det texmex och tacotrucks som är allra vanligast. Och kvalitén är, som du kan tänka dig, skyhög. Det är som att återuppleva ögonblicket första gången du bläddrade igenom Jonas Crambys kokbok Texmex från grunden. Bara att du har alla rätterna potentiellt framför dig.

Med ett inte fullt lika Mühlegg-dopat lassokast från Continental Club når du Güero’s Taco Bar. Och ska du besöka en mexikansk restaurang i Austin är det Güero’s Taco Bar som gäller. Inte nödvändigtvis för att den är godast utan snarare för att du får ett stycke popkulturhistoria på tacoköpet. Här spelade nämligen Quentin Tarantino in en lång scen i Death Proof. Om du inte får bord på Güero’s (stället är stort, men också väldigt poppis) styr du skutan över bron mot chilitunga Texas Chili Parlor som ligger i närheten av Texas State Capitol. Restaurangen är Austins andra location-bidrag till Death Proof.

Se en spelning på Austin-hippa Hotel Vegas

1502 E 6th St.

Enligt ett svårkollat rock’n’roll-rykte bor Christian Bland, gitarrist i ett av Austins mest kända rockband The Black Angels (främst förknippade med det suggestiva ledmotivet till No Country For Old Men), ovanpå östra Austins coolaste dive bar, Hotel Vegas. Här är det fokus på rockmusik, abnorma plastmuggsdrinkar, Lone Star-långburkar och livespelningar – antingen på den stora utegården eller inomhus i baren.

Är du i Austin är det bara att boka in ett besök – på Hotel Vegas rullar det nämligen spelningar varje kväll.

Fullt tryck under OSees spelning på Hotel Vegas under South by Southwest. Foto: Joakim Almén

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.