Hoppa till innehåll

10 sjukt bra spel med lång speltid att roa dig med under hemmadagarna

10 väldigt bra tv-spel
Joakim Almén

Tröttnat på att streama serier och filmer på Netflix och HBO till förbannelsen? Då luktar det läge att blanda upp din popkulturskonsumtion med något av de här speltipsen.

Coronaviruset håller alltjämt jordens befolkning som gisslan och det ser dessvärre inte ut som att den värsta coronakrisen kommer att ljusna än på ett tag. När vi nu går in på vecka – ja vilken vecka blir det nu? – av karantänande börjar man ju i ärlighetens namn bli rätt uttråkad av att plöja serie efter serie efter serie efter serie.

Det är dags för ny ensamunderhållning. Det är dags att bryta av med ett tv-spel och det är dags att bryta av med – minst – ett spel som tar lika lång tid att spela ut och som det är fantastiskt bra.

Cafés främste tv-spelare Joakim Almén sätter på sig rekommendationskepsen och tipsar om 10 ypperliga spel med väldigt lång speltid att lira själv under din tid i hemmakarantän. (Nähä du, Fifa är inte ett av spelen).

1. The Legend of Zelda: Breathe of the Wild

Switch

Världens kanske bästa tv-spelsserie (om inte den bästa så i alla fall den mäktigaste) genom tidernas debut på Nintendos konsol Switch blev precis så bra som alla hoppades på. Mario- och Zeldapappan Shigeru Miyamoto med utvecklargäng gick äntligen fullt ut på att göra Hyrule till en helöppen värld à la GTA-spelen. Breathe of the Wild är maxat med innehåll, har en barnsligt – men ändå vuxet – förtjusande tecknad grafik som gör Links Hyrule mer levande än någonsin. Kvalar in som ett av de absolut bästa Zelda-spelen någonsin – och sannerligen det med bäst speltidsvaluta per investerad krona.

Speltid: Huvudstoryn tar drygt 50 timmar. Vill du klara ganska mycket får du lägga 100 timmar – och vill du klara allt har du 200 timmar Zelda-mys att se fram emot.

2. The Elder Scrolls V: Skyrim

Playstation 4, Xbox One, Switch, PC, Playstation 3, Xbox 360

Tillsammans med GTA och Red Dead Redemption är Skyrim spelet som även folk som skiter totalt i tv-spel inte har missat. Bethesdas rollspelsepos släpptes redan 2011 men står sig lika bra idag. Lika förtrollande och roligt även vid andra och tredje genomspelningen. Ett fenomen.

Speltid: 70-80 timmar. Utan att vara i närheten av att klara allt plöjde undertecknad 130 timmar 2011 – then I took an arrow in the knee.

3. Animal Crossing: New Horizons

Switch

Fly till en egen – solig – ö och bygg ett nytt behagligt liv fritt från coronabekymmer. Hitta något som passar bättre i tiderna vi lever i än ovan beskrivna verklighetsflykt i Nintendos sockersöta franchise Animal Crossing. I pinfärska livssimulatorn New Horizons (släpptes 20 mars) kan du plöja ner oändligt med timmar. Med emfas på oändligt. Många håller Animal Crossing som Nintendos top-tier franchise – inte konstigt med tanke hur fruktansvärt beroendeframkallande Nintendos egen take på The Sims är.

Speltid: Oändlig.

4. The Outer Worlds

Playstation 4, Xbox One, Switch, PC

https://www.youtube.com/watch?v=JyvhGGIGuQc

Outer Worlds är kanske inte det bästa sci-fi-rollspelet som någonsin släppts (Mass Effect är till exempel ett plus-betyg bättre) – men det är nytt och det var billigt senast undertecknade surfade runt i Playstations digitala affär PS Store. Obsidian, som bland annat har superspelen Knights of the Old Republic II och Fallout-spinoffen New Vegas på cv:t, har tagit sitt patenterade konversationshjul till rymden och här påverkar dina val historien mer än någonsin. Outer Worlds bjuder på story-tung och välberättad rymdförströelse.

Speltid: 30-40 timmar.

5. The Witcher 3: The Wild Hunt

Playsation 4, Xbox One, Switch, PC

Har du inte spelat det bästa spelet i historien om Geralt av Rivia är det verkligen dags nu – speciellt om du uppskattade Netflix monstersuccé med tv-serieadaptionen. 100 timmars polskt rollspelande med ett bra stridssystem, en interaktiv berättelse där dina val på modernt västerländskt rollspelsvis påverkar spelets handling över en makalöst vackert berättad fantasyhistoria: ja tack!

Speltid: 50-70 timmar för huvudstoryn. Vill du klara allt kan du utan problem spendera över 100 timmar.

6. Horizon Zero Dawn

Playstation 4, PC

Utvecklarna Guerilla Games lånade friskt de bästa inslagen från andra rollspelsserier (inte minst Skyrim), la till egna element och paketerade det på ett glänsande vis – och dessutom med en kvinnlig protagonist (Aloy), vilket inte hörde till vanligheterna inom spelvärlden när det släpptes 2017. Aloy är en jägare i ett makalöst vackert post-apokalyptiskt landskap bestående av monstermaskiner. Ett av de allra bästa spelen som släppts under PS4:s långa levnadstid. Spela det.

Speltid: 60-80 timmar.

7. Fallout 4

Playstation 4, Xbox One, PC

https://www.youtube.com/watch?v=u_svERdFDbk

Världens bästa spel på temat post-apokalyps är tveklöst Skyrim-utvecklaren Bethesdas rollspel Fallout 4. Och vad passar bättre än att plöja ned ditt liv i en fiktiv post-apokalyptisk värld än den riktiga diton just nu? Spela Fallout och börja sedan fila på din egen Pip-Boy.

Speltid: 30-40 timmar för huvudstoryn. 100 timmar+ om du ska klara mer än hälften av alla sidouppdragen.

8. Football Manager 2020

Switch, Google Stadia, Android, PC, iOS, PC, Mac

När den riktiga fotbollen är uppskjuten på obestämd tid är det dags att grotta ned dig i spelsystem, mediehantering, träningsprogram och talangscouteri i den senaste utgåvan av Sports Interactives evighetssimulator Football Manager. Få spelserier har så hängivna fans som FM-communityn. Roligaste är, som alltid, att ta ett gärdsgårdsseriegäng som Milton Keyes Dons från division 2 till toppen av högstaligan och Champions League. Varsågod, där har du minst 200 hyggligt välinvesterade timmar framför dig.

Speltid: Oändlig.

9. God of War

Playstation 4

God of War-utvecklarna Santa Monica Studio valde att ta en okonventionell väg för sin tidigare extremt actionfokuserade spelserie. Precis som Horizon Zero Dawn tog man ett sorts best of från andra lyckade rollspelsserier och slängde in i en värld som kretsar kring nordisk mytologi. Att spela som den numer förhållandevis känsliga muskelknutteguden Kratos har aldrig varit roligare. God of War är ett av de absolut bästa spelen till den här konsolgenerationerna.

Speltid: Drygt 30 timmar för huvudstoryn – 60 timmar om du vill klara det mesta.

10. Star Wars Jedi: Fallen Order

Playstation 4, Xbox One, PC

Hösten 2019 fick tv-spelsvärlden sitt första riktigt bra Star Wars-spel på ett drygt decennium. Du rattar jedipadawanen Cal Kestis i ett actionpackat äventyr med vissa rollspelsinslag. Framförallt imponerar striderna – det är helt enkelt förbannat kul att blocka laserstrålar från stormtroopers och svinga ljussabel som om du hade Skywalker-gener i dig.

Speltid: 20-40 timmar.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.