Hoppa till innehåll

11 märkliga saker Sverige hade sluppit om padel inte varit vår nya nationalsport

Padelracket och Globen
Joakim Almén

Tre Kronors nationalarena Globen hade aldrig byggts om till en padelhall och Sveriges meste fotbollsmålvakt hade aldrig gjort en affär med en OS-guldmedaljör i slalom.

Så kom den, nyheten som slår in spiken i kistan för vad vi redan har haft på känn under hela pandemiåret: Globen görs om till en padelhall, och padel är därmed officiellt bekräftad som vår nya nationalsport. Ett helt otänkbart scenario för bara två år sedan. Racketsporten med de betydligt lägre trösklarna än tennis har den svenska befolkningen i ett järngrepp. På bara några år har Sverige gått från typ noll padelhallar till över 700 banor och alla verkar såväl snacka om som spela padel.

Men hur hade Sverige sett ut om inte en padelexplosion förändrat tiden vi lever i? Café listar 11 märkliga saker som Sverige sluppit om padel inte varit vår nya nationalsport.

1. Globen hade aldrig blivit en padelhall

Foto: Getty

En pandemi kom, sågs och gjorde Globen till en obefolkad jättearena. Men misströsta inte – nu finns ett användningsområde för Globen och det stavas padel. Med 14 banor ska Globen bli ett padelcenter i världsklass redan från 1 november i år. Nähä du, den såg man inte komma.

2. Butiksnamn i stil med Spanska spadar hade aldrig funnits

I och med att i princip varenda jävel spelar padel har det uppstått ett plötsligt utrustningsbehov. Padelexpeterna, Padelspecialisten, Rocketpadel – listan över padelbutiker online kan göras brutalt mycket längre. Men bäst i klassen ”kreativa padelbutiksnamn” är den supernischade Spanska spadar i padelmetropolen (nåja) Avesta. Här säljer man BARA kvalitetsspadar från, just det, Spanien.

https://www.instagram.com/p/CF-UMGXjbin/

3. Fotbollsmålvakten Andreas Isaksson hade aldrig gjort en affär med slalomässet Frida Hansdotter

Vi återvänder till padelmetropolen Avesta. 2018 invigde den annars så framgångsrika speedway-staden sin padelhall med pompa och ståt. Stadens stora hockeyson Nicklas Lidström var där, precis som ägaren och förre landslagsmålvakten Andreas Isaksson som bor i grannkommunen Norberg.

Foto: Avesta.se

Men säg det padelhallägarskap som varar för evigt, lagom till pandemin bröt ut i april i år köpte förre OS-guldmedaljören tillika Norbergs stora vintersportexport Frida Hansdotter, tillsammans med syster och sambos, padelhallen av Andreas Isaksson. Två affärspartners som naturligtvis aldrig hade gjort en affär ihop om det inte vore för vår nya nationalsport.

https://www.instagram.com/p/CAvo0E5DSYU/

4. Ex-landslagsspelare i fotboll hade inte blivit padelentreprenörer

Zlatan Ibrahimovic, Markus Rosenberg och Andreas Isaksson hade inte öppnat padelhallar om det inte fanns kosing att tjäna på vår nya nationalsport. Det bör rimligtvis bara handla om en tidsfråga innan Sveriges meste landslagsman genom tiderna, Anders Svensson öppnar en padelhall i Borås.

https://www.instagram.com/p/Bf4FOBEAfTa/?taken-by=iamzlatanibrahimovic

5. Måns Zelmerlöw hade inte varit svinrik (det hade han nog, men ni fattar vad vi menar)

Att padel har stor affärspotential bevisas av att Sverige gått från i stort sett inga padelhallar till över 700 banor på några få år. Förutom nämnda fotbollskändisar (samt, inte helt otippat, ”Foppa”) kapitaliserar även Måns Zelmerlöw på padelboomen. Tillsammans med ex-tennisspelaren Jonas Björkman och två okändiskillar är han delägare i padelgiganten PDL Group, som bland annat driver den stora anläggningen i Västra hamnen i Malmö. Pengar rullar absolut in som dom ska för Zelmerlöw.

https://www.instagram.com/p/B8osOM4l_Nb/

6. Key Account Managers och liknande yrkestitlar hade fortfarande nätverkat via primärt golf

Den i regel ytterst nätverkssugna yrkesgruppen Key Account Manager har fått en helt ny arena för att bygga, bredda och underhålla sitt nätverk. En klar effektivisering av nätverkandet från golf, den tidigare nätverksaktiviteten nummer ett, där en runda i princip äter upp hela dagen.

7. Fredrik Wikingsson hade aldrig fått träffa Chris Martin

Padel är det nya tennis. Padel är det nya golf. Padel är det nya squash. Padel är inte bara ett viktigt nätverksinstrument för Key Account Managers – padel för även samman kända personer. I ett avsnitt av Filip & Fredriks podcast berättar Fredrik Wikingsson, för Filip Hammars föga imponerade öron, om mötet med Coldplay-sångaren Chris Martin på padelbanan. Ett möte som inte skett utan padel som fogmassa.

https://www.instagram.com/p/CEGbUZ4gCq4/

8. Killar överlag – men kanske främst killar i Vasastan – hade aldrig haft något att prata om på aw:s

Precis som med golf kan man prata i timmar och åter timmar om padel. Perfekt ju!

9. Sportresor till Spanien hade inte ökat med 25 procent

Okej, siffran 25 procent finns det inget faktiskt belägg för – men nog känner de flesta någon som åkt på padelsemester i Spanien det senaste året. Tillskillnad från tennis då, där man måste gå ett steg längre – till ”nån som känner nån”. Ofta kombineras padelspelandet dagtid på ett framgångsrikt sätt med ett gäng cervezas kvällstid.

Foto: Getty

10. Sveriges bäste padelspelare hade aldrig sponsrats av dryckesföretaget Norr

Sverige bäste padelspelare Simon Vasquez kan tacka padelutbrottet för att han blir sponsrad av sportdrycksföretaget Norr.

https://www.instagram.com/p/B-T6xFvF45v/

11. Södertälje hade inte haft världens största inomhuspadelhall

Om inte padelfebern slagit hårdare (nåja) än corona hade Södertälje fått nöja sig med att ha världens största påskris. Men med 24 banor (två mer än PDL i Frihamnen) kan man skryta om att ha världens största inomhusverksamhet för padel.

Credits
Foto: Getty:

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.