11 vanliga och konstiga fördomar om svenskar utomlands

Blonda, Abba-fans, Ikea-dyrkare och Zlatans bästa vän. Precis, en del har av dom har ni förstås hört förut. En undersökning från onlineresebyrån eBeach.se har listat de vanligaste och konstigaste fördomarna svenskarna hört på utlandsvistelsen.

Helle Kikerpuu  |  Publicerad 2019-10-14 13:40  |  Lästid: 2 minuter

Det är förstås oerhört förståeligt att många i Sverige väljer att spendera sin semester utomlands. Något som däremot kanske inte riktigt är lika lätt att greppa är dock vilka förutfattade meningar omvärlden verkar besitta om landets befolkning. En ny undersökning från onlineresebyrån eBeach.se har listat de vanligaste och konstigaste fördomarna svenskarna hört på utlandsvistelsen.

Enligt undersökningen möter svenskar ofta fördomar gällande utseende och alkoholvanor, som att vara stupfull på semestern. Gamla klassiker som att det finns isbjörna på gatorna och att alla lyssnar på Abba förekommer också.

Undersökningen visar också att det förekommer en hel del oväntade fördomar, både om Sverige som land och dess invånare. Till statistiken har eBeach.se därför även listat tio historier på de konstigaste fördomarna som svenskar har mötts av på solsemestern.

11 vanligaste förutfattade meningarna om svenskar

1. Att alla svenskar är blonda och blågdöa (46 procent)

2. Att alla svenskar ofta är fulla på solsemester (37 procent)

3. Att svenskar är från Schweiz (26 procent)

4. Att svenskar är lössläppta (20 procent)

5. Att det går isbjörnar på gatorna i Sverige (19 procent)

6. Att svenskar är blyga och introverta (17 procent)

7. Att svenskar är snåla och dåliga på att ge dricks (17 procent)

8. Att alla svenskar lyssnar på ABBA (13 procent)

9. Att svenskar endast köper möbler från IKEA (10 procent)

10. Att alla svenskar personligen känner Zlatan (8 procent)

11. Att svenskar endast jobbar 6 timmar per dag (3 procent)

Vet ej (13 procent)

Annat (2 procent)

Det konstigaste svenskar hör på semestern

"En tyskspråkig semesterfirare i Thailand beklagade sig över det faktum att tv-serier och filmer på bio i Sverige inte var dubbade. Det var ett bevis på att vi svenskar var väldigt lata."

"En gång var det en kvinna som på fullaste allvar frågade mig om det stämde att vi skaffar färre barn i Sverige på grund av kylan, att den gör att vi bara vill sova när vi går och lägger oss i stället för att ha sex."

"Jag pratade med en servitör i Grekland och plötsligt frågade han om min skjorta var från Ullared. Han hade hört att svenskar ger sken av att vara modemedvetna, men att alla egentligen handlar på en lågpriskedja som heter Ullared."

"När jag var på Malta i somras fick jag höra att svenskar inte kan stå fler i samma busskur för att vi behöver avstånd. Därför står alla jättelångt ifrån varandra i väntan på bussen."

Källa: eBeach.se

Artikeln publicerades först på Vagabond.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-10-14 14:10