14 heta filmer att se fram emot 2024

Vi blickar framåt mot filmåret 2024 och det finns en hel del ljusglimtar att se fram emot.

Jesper Johansson  |  Publicerad 2023-12-18 13:13  |  Lästid: 5 minuter

När 2023 blir 2024 inleder vi ett nytt kalenderår fullt av intressanta filmer. Och det finns både en, två och tolv anledningar att ta sig till sin närmsta biosalong för att sätta sig in i ett eget litet universum ett par timmar eller så.

Café har tagit sig an det inte helt enkla arbetet att gå igenom vilka filmer som ser mest spännande ut 2024. Under arbetets gång noterar vi att uppföljare-trenden står sig stark. Madame Web (nytt Spider-Man-tjosan), Bad Boys 4, Deadpool 3, The Karate Kid, Sonic The Hedgehog 3, Venom 3, Beetlejuice 2, Inside Out 2, Kingdom of the Planet Apes, Ghostbusters: Frozen Empire och Kung Fu Panda 4 kommer vi alla kunna se 2024, men ingen av dem tar sig in på listan över de vi ser mest fram emot. Trots det är sex av filmerna i listan nedan från universum vi redan är bekanta med – vilket säger en del om hur stark uppföljare-trenden är.

Här är 14 filmer att se fram emot 2024:

Mean Girls

Regi: Arturo Perez Jr., Samantha Jayne
Skådespelare: Angourie Rice, Reneé Rapp, Auliʻi Cravalho, Bebe Wood, Jaquel Spivey, Tina Fey, Tim Meadows, Jenna Fischer, Jon Hamm, Ashley Park
Premiär: 12 januari

Vid en första anblick kan man tro att det här är en remake av den klassiska komedin från 2004 men det är faktiskt inte riktigt så. Tina Fey, som skrev originalet, har anpassat scenuppsättningen av Mean Girls, som i sin tur är en anpassning av originalfilmen. Fey är också med framför kameran tillsammans med flera intressanta namn. Kan vi i den här filmen få flera klassiska citat likt ”It's October 3rd” och ”That was so Fetch”?


Poor Things

Regi: Giorgos Lanthimos
Skådespelare: Emma Stone, Willem Dafoe, Mark Ruffalo, Margaret Qualley
Premiär: 26 januari

Grekiske stjärnregissören Giorgos Lanthimos (The Lobster, Dogtooth) fortsätter på sin utflippade bana, denna gång med hyllade frigörelsetrippen Poor Things – en korsbefruktning mellan viktoriansk Frankensteinsaga, feministiskt manifest, surrealistisk sci-fi och kolsvart komedi. Emma Stone spelar pilskt lik som återupplivats av en galen vetenskapsman (Willem Dafoe), och resultatet är, enligt två Café-redaktörer som redan sett filmen, precis lika skruvat som hisspitchen. Samma Café-redaktörer tilldelar även Poor Things maxbetyg.

Dune: Part Two

Regi: Denis Villeneuve
Skådespelare: Timothée Chalamet, Zendaya, Rebecca Ferguson, Javier Bardem, Josh Brolin, Stellan Skarsgård
Premiär: 1 mars

Den andra halvan av Frank Herberts sci-fi-roman ska nu visas och till den här delen ser vi skådisar som Florence Pugh, Léa Seydoux, Austin Butler och Christopher Walken, vilket gör oss om möjligt ännu mer taggade än vi var till den första filmen...


Den sista resan

Regi: Filip Hammar och Fredrik Wikingsson
Medverkande: Lars Hammar, Filip Hammar, Fredrik Wikingsson
Premiär: 1 mars

Filip och Fredriks nya film, Den sista resan, är deras mest personliga film hittills och handlar om att de två tv-profilerna tar med sig Filip Hammars pappa Lars på en sista resa till Frankrike. Målet är att tända den falnande livsgnistan skröplige Lars Hammar har. Den sista resan är en hjärtevärmande feelgood-film om vad som händer när en far-och-son-relation byter skepnad och hur vänskapen med sin bästa vän kan få en ny innebörd när man närmar sig 50.


Arthur the King

Regi: Simon Cellan Jones
Skådespelare: Mark Wahlberg, Simu Liu, Juliet Rylance, Nathalie Emmanuel, Ali Suliman
Premiär: 22 mars

Mark Wahlberg spelar huvudrollen i den här filmen som handlar om en man som blir vän med en gatuhund i Sydamerika. Under en tävling kallad Adventure Racing World Championship i Dominikanska republiken får Wahlbergs karaktär sällskap av hunden (som vi antar heter Arthur). Känner du igen historien? Den riktige Arthur adopterades av Mikael Lindnord frön Örnsköldsvik. Om Wahlberg dammar av sin svenska återstår väl att se...


Mickey 17

Regi: Bong Joon-ho
Skådespelare: Robert Pattinson, Naomi Ackie, Toni Collette, Mark Ruffalo, Steven Yeun
Premiär: 29 mars

Sydkoreanska stjärnregissören Bong Joon-ho har nu skapat sin nästa film efter Oscars-vinnande Parasite. Filmen är en adaption av sci-fi-romanen med samma namn och Robert Pattinson spelar en anställd vars kropp kan återskapas med minnen från tidigare liv. Detta samtidigt som han är på uppdrag för att kolonisera en ny planet.


The Fall Guy

Regi: David Leitch
Skådespelare: Ryan Gosling, Emily Blunt
Premiär: 3 maj

David Leitch, den moderna actionfilmens mästare, har under de senaste åren skapat filmer som John Wick, Atomic Blonde, Deadpool 2 och Hobbs & Shaw. Nu gör han en filmversion av en tv-serie från 80-talet om en stuntman som också jobbar som bounty hunter. Inte helt ospännande hisspitch, eller hur?


Snuten i Hollywood

Regi: Mark Molloy
Skådespelare: Eddie Murphy, Judge Reinhold, John Ashton, Paul Reiser, Bronson Pinchot, Taylour Paige, Joseph Gordon-Levitt, Kevin Bacon
Premiär: sommaren 2024

Axel Foley är tillbaka, 30 år efter den senaste Snuten i Hollywood-filmen. Detroit-polisen återvänder till LA för att undersöka korruption efter att en god vän gått bort. Flera skådisar som var med på 90-talet återvänder i den här länge efterlängtade uppföljaren och vi kan redan nu höra det klassiska soundtracket ha rundgång i skallen framöver.


Back to Black

Regi: Sam Taylor-Johnson
Skådespelare: Marisa Abela, Jack O'Connell, Lesley Manville, Eddie Marsan
Premiär: 10 maj

Jazzsångaren som blev popstjärna. Back to Black handlar om Amy Winehouse liv och hennes väg framåt för att bli en av världens största stjärnor i samband med releasen av skivan Back to Black.


The Bikeriders

Regi: Jeff Nichols
Skådespelare: Austin Butler, Jodie Comer, Tom Hardy, Michael Shannon, Mike Faist, Norman Reedus, Boyd Holbrook
Premiär: 21 juni

På grund av strejken i Hollywood (”Strejken i Hollywood” är en inte helt dålig filmtitel och passar perfekt för den oundvikliga filmen om när världens bortskämda skådisar gick samman för att det var lite synd om dem.) har man skjutit upp premiären av The Bikeriders till sommaren 2024. Det periodiska dramat har inspirerats av en fotobok från 1967 med samma namn och historien handlar om en MC-klubb i Chicago och klubbens utveckling under ett decennium. Listan av skådisar är minst sagt frestande och efter att ha sett trailern kan det här low key vara en av årets viktigaste filmer.


Borderlands

Regi: Eli Roth
Skådespelare: Cate Blanchett, Kevin Hart, Jack Black, Ariana Greenblatt, Jamie Lee Curtis, Edgar Ramirez, Haley Bennett, Florian Munteanu
Premiär: 9 augusti

Eli Roth tar oss ut i rymden för att skapa en filmversion av tv-spelet Borderlands. Skådislistan är gedigen och en av författarna till filmen är Craig Mazin, som var med och skapade The Last Of Us-serien.


Joker: Folie á Deux

Regi: Todd Phillips
Skådespelare: Joaquin Phoenix, Lade Gaga, Brendan Gleeson, Zazie Beetz, Catherine Keener, Jacob Lofland
Premiär: 4 oktober

Den första Joker-filmen slog ner som en popkulturell atombomb och att följa upp succén kommer sannerligen inte bli enkelt. Kanske är det därför man valt att gå en lite udda väg. Filmen är nämligen, enligt rykten, en musikal. Med Lady Gaga som en del av casten kan det bli ganska så bra ändå? Eller? Vi vet inte vad vi ska tro...


Gladiator 2

Regi: Ridley Scott
Skådespelare: Pedro Pascal, Paul Mescal, Denzel Washington, Connie Nielsen, Djimon Hounsou, Joseph Quinn, Derek Jacobi
Premiär: 22 november

Ridley Scott har skapat uppföljaren till killarnas killfilm nummer 1. Det finns inte allt för mycket information om vad filmen handlar om, men enligt rykten spelar Paul Mescal en nu vuxen Lucius, som är kejsare. Mer än så? Osäkert...


Lord of the Rings: The War of the Rohirrim

Regi: Kenji Kamiyama
Skådespelare: Brian Cox, Miranda Otto
Premiär: 13 december

Senaste filmen i LOTR-världen är en animerad prequel och handlar om Rohirrim, ryttaren som hade en viktig roll i LOTR: The Two Towers.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2024-01-02 10:30