14 osannolika filmmisstag du förmodligen missat

Stillbild från Pulp Fiction. Två män i kostym håller i varsin pistol och riktar de nedåt

En häst som sparkar en statist i klockspelet, en öppen gylf och en luftsopare – även de största filmproduktioner kan göra misstag.

Robin Åberg | Foto: Youtube  |  Publicerad 2021-11-03 15:31  |  Lästid: 4 minuter

Ingen är perfekt, inte ens Hollywoodproduktioner med miljonbudget, och filmvärlden kryllar av små och stora missar – men ingen så grov som senaste Bond-filmen.

Det som till slut hamnar på den vita duken är bara en bråkdel av allt som spelades in och med tanke på hur många bilder varje film består av är det lätt att något slinker mellan klipprummets fingrar. Viss förståelse har vi alltså men vissa av dessa missar är så grova att man undrar om de helt enkelt bara var lata.

1. Pulp Fiction

När Jules och Vincent går på hembesök hos ett gäng knarksäljande ynglingar, och bland annat går loss på deras burgare från Big Kahuna Burgers, kan den uppmärksamme i slutet av scenen se skotthål i väggen bakom männen i kostym. Problemet? De har inte blivit beskjutna av den fjärde ynglingen som gömt sig i ett annat rum än.

2. Star Wars

Stormtroopers är rätt kassa överlag och det leder till humoristiska situationer. Som här där en av dem är för lång för att passera genom rymddörren – till allas nöje.

3. Gladiator

I en scen där Muskelus Maximus (Russel Crowe) och hans gladiatorvänner lyckas bekämpa mördarfarkosterna de attackeras av syns tydligt att en av vagnarna är riggad med en gastub.

4. Gladiator – igen

I den klassiska ”Are you not entertained?”-scenen kan man hitta den förste i världshistorien som körde på normcore-stilen. Som tur är tog han även med en kamera och dokumenterade skådespelet.

5. Indiana Jones Raiders of the Lost Ark

På samma tema hittar vi en kille i t-shirt och jeans flanerandes i Kairo, i vad som ska vara 1930-tal. Det är inte helt omöjligt att en förvirrad amerikansk desertör (t-tröjan var ett vanligt basplagg i amerikanska armén) skulle irrat bort sig i Egypten men ytterst osannolikt.

6. Mission: Impossible

De må lyckas med det omöjliga men att ljudlöst kunna krypa igenom ett ventilationssystem är helt enkelt omöjligt, till och med för Tom Cruise. I verkligheten skulle det låta värre än ett åskväder och de allra flesta ventilationstrummor är dessutom för små för att rymma en människa. En återkommande miss i filmvärlden men nödvändig för listiga smygscener.

7. Titanic

Alle man på däck! Men vilket av däcken?

8. Pretty Woman

I en scen där Julia Roberts äter frukost med Richard Gere (den enda mannen Glenn Hysén tycker är snygg) skiftar vad Roberts äter mellan klippen. Först käkar hon en croissant och i nästa klipp är det istället en amerikansk pannkaka hon gnager på.

9. Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl

Jack Sparrows besättning innefattar ett gäng udda typer men mannen i cowboyhatt och kritvit t-shirt hör inte hemma där. Det är bara att hala ut plankan Herr Sparv.

10. Harry Potter och den flammande bägaren

När Harry P är fastkilad i en staty och Voldemort skryter om att han nu kan röra vid Harrys ärr visar Voldemort upp en annan imponerande sak – en magisk kappa. Mellan två klipp förflyttas kappans arm från axeln och upp till värstingens axel. Magi!

11. Teen Wolf

Det är det perfekta slutet på en 80-talsfilm. Scott Howard (Michael J. Fox) är en basketspelande high school-kille som uppskattas mer i sin varulvsform (ja, han är en varulv) än i sin mänskliga form.

I slutet av filmen får den mänskliga sidan av Scott sin revansch då han sätter de avgörande poängen i skolmästerskapet, får kyssa drömtjejen och blir hyllad. En av statisterna på läktaren verkar däremot blivit så begeistrad att den missade att stänga gylfen.

Missen togs även upp i Family Guys Star Wars-parodi Something, Something Dark Side där Yoda säger there was a guy in the end in the back of the stands with his dick out”. Internetdetektiverna har däremot bevisat att den skyldige faktiskt är en kvinna. Ingen ”dick out” således.

12. Quantum of Solace

Om en sopkvast ska fungera måste den ha kontakt med marken. Det missade den här statisten till höger i bild. Möjligtvis hade han den goda intentionen att inte vilja röra upp dammoln bakom den gode Bond men det ser för taskigt ut. Kan ses i rörlig bild här.

13. Bad Boys

Kul trivia: klipparen av Bad Boys var blind.

14. The Last Samurai

Den här soldaten har avlat sin sista samuraj.

Vilken film har då flest misstag?

Enligt den snävt inriktade sidan moviemistakes.com är det klassikern Apocalypse Now med hela 563 misstag. Inte särskilt chockerande då inspelningen ska ha varit en fullkomlig katastrof, en katastrof som är väl värd att läsa vidare om, inte minst för Marlon Brandos balansgång mellan gudabenådad skådis och korpulent galning.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2021-11-03 15:32