Hoppa till innehåll

Frågestund: Svaren

Här kommer då svaren på era frågor. Jag tog bort de om favoritfilmer och liknande eftersom de är så svåra att svara på samt att jag planerar en temavecka där jag bara listar grejer jag gillar. Vilken är din favoritfärg? – Svart. Om du skulle leka med tanken av ekonomiskt oberoende och ett motorcykelköp på … Continued

Här kommer då svaren på era frågor. Jag tog bort de om favoritfilmer och liknande eftersom de är så svåra att svara på samt att jag planerar en temavecka där jag bara listar grejer jag gillar.

Vilken är din favoritfärg?
– Svart.

Om du skulle leka med tanken av ekonomiskt oberoende och ett motorcykelköp på agendan, vad skulle det resultera i?
– Inget mer spännande än en gammal HD som jag skulle försöka choppa själv. (Grym film du skickade med förresten. Läser 4Q-conditioningbloggen).

Jag undrar hur länge du har haft foto som intresse?
– Jag plåtade mycket i gymnasiet men slutade när jag började arbeta som formgivare – tror att det blev för mycket när man jobbade med bilder och var med på plåtningar och så. Men omedelbart jag började skriva på heltid började jag också plåta igen. Har inte gått några kurser men fått oerhört mycket bra tips från alla fotografer jag jobbat med under årens lopp, vare sig de visste om det eller inte.

Måste även säga att jag tycker du verkar ha en soft inställning till föräldraskapet och som blivande mamma (i april) undrar jag hur jag ska göra för att bli sådär soft, icke nojjig och överbeskyddande (som många verkar bli) när bebben kommer? Eller är du kanske lite sån innerst inne?
– För det första: stort grattis! Sedan måste jag säga att jag faktiskt känner mig ganska cool med föräldraskapet. Nojjar inte alls speciellt mycket. Nyckeln för mig, i allafall, är att jag är så himla tacksam över att allt har gått bra och att jag fått en så fantastisk dotter och jag fokuserar på det och inte det jobbiga och svåra. Det finns bra och dåligt i det mesta och det man letar efter är i regel det man får. Och när jag behöver påminnas om det lyssnar jag på Evert Taubes Så länge skutan kan gå.

När får vi veta mer om livet i Odenplanskollektivet?
– Så fort jag har lite tid över kommer det ett monsterinlägg.

Min fru undrar vilka grundläggande tips du har för bildbehandling i Lightroom och vilka objektiv du skulle råda någon att köpa som grundpaket till en mellanbra systemkamera (jag uppfattade det som att hon pratar om en Nikon D90, men jag kan ha fel där).
– Det viktiga är att man plåtar i RAW och sedan ställer färgerna i ett bildbehandlingsprogram. Det är det största enskilda steg ni kan ta för att ta bra bilder. Exakt hur man gör detta finns det en massa bra instruktionsfilmer och sajter på nätet. D90 är en grymt bra kamera, börja med kitobjektivet och sedan, när ni lärt er grunderna kan ni köpa ett fast. Till exempel Nikon 50mm 1.4 är det många som gillar. Billigt och ljusstarkt.

Själv skulle jag gärna vilja ha en pedagogisk steg-för-steg-guide till hur man kokar högrev och gör köttfärs av det.
– Du ska ju inte koka högreven innan du gör köttfärs. Den mals färsk. Vill du ha bra burgarfärs är det nog enklast att gå till slaktarn och säga att du vill ha en nötfärs på mellan 20 och 30% fett. Så ordnar han det.

Berätta mer om dina tatueringar. Hur många har du? Några nya på gång?
– Jag har väl en 15, 16 stycken och det ska definitivt bli mer. Hud är fult.

Vilken är din bästa tid på milen? Vem är Sveriges bästa maratonlöpare genom tiderna, Kjell-Erik Ståhl eller Jozef Machalek?
– Jag vet ärligt talat inte svaret på någon av de frågorna. Tar inte tid och känner inte till några maratonlöpare.

Vilken är din favoritlägenhet som du har bott i (obs: huset som termiterna åt upp behöver du inte ta upp till diskussion).
– Brudfällan på St Eriksplan.

Inbillar mig att du håller rockabillymusik och gammal fin r&b nära hjärtat, stämmer det och kan du i så fall dela med dig av några favoritlåtar?
– Jajamensan. Här är en playlist.

Jag tycker det är fruktansvärt trist att vara ute och springa, och önskar att jag ska börja gilla det och på något magiskt vis börja göra det regelbundet. Hur kommer jag dit?
– Jag tror att man måste vara lagd lite åt ett kufigt håll, uppskatta att vara ensam med sin hjärna och så. Jag började gilla att springa först när jag insåg att man kommer på idéer som man inte skulle få annars samt att man måste lyssna på pampig, självförhärligande musik. Jag lyssnar till exempel nästan bara på Springsteen när springer.

Ska vi äta lunch någon dag?
– Gärna. Nästa vecka?

Och slutligen, årets krönikör, hur blir man en bra krönikör? 
– Man måste utveckla en bra rytm i språket, vara ärlig och lite obstinat samt inte strössla med metaforer som en darrhänt mjukglassförsäljare.

Vad har du för åkdon nu för tiden? Utgår från att det är ett jänkejärn…
– Har bara en båge, en Triumph som står och droppar olja och önskar att jag hade tid att fixa iordning den.

Hur ställer du dig till torkad koriander?
– Kan aldrig ersätta färsk.

På bilder ser du ganska kort ut. Hur lång (eller kort?) är du?
– 1.80.

Hur länge man egentligen ska värma tortillas? Är det meningen att de skall bli hårda eller bara lite varma?
– De ska nog egentligen bara värmas till de blir småvarma. Jag gillar dock när de är lite, lite frasiga.

Ska du springa Sthlm marathon nästa år?
– Nej. Jag kan ärligt säga att jag aldrig mer kommer springa ett asfaltsmaraton

Är du en vikare eller skrynklare när det kommer till toalettpapper?
– Vikare. Vad är det för sickon som skrynklar?

Vad har du för klädstil?
– Otroligt basic. Levisjeans, Hanes tees, Carhartt-skjortor, Redwings och Chuck Taylors.

Vilken vinterjacka anser du är den snyggaste samt fulaste denna säsong?
– Snyggast: Stussy/Penfields dunjackesamarbete med pälskrage. Vidare gillar jag både Hopes och Whyreds ytterplagg samt Gant Rugger och ALLT man kan köpa på Mr Mudd and Mr Gold. Fulast: Allt som inte värmer och är konstigt skuret.

Vad är ditt drömresmål och varför?
– Utan tvekan det här: www.vegaexpeditions.se/. Jag har alltid, sedan jag var liten och slukade Jack London, drömt om arktiska resmål utan att någonsin tagit mig för att resa dit.

Har hört att du är en hejare på Texas hold’em. Hur ofta spelar du och använder du solglasögon?
– Hahaha. Oskar?

Vilka är dina favoritskådespelare/skådespelerska?
– Jeff Bridges och Amy Poehler.

Vilka tv-program följer du?
– Just nu följer jag Top Chef: Just Desserts, nya säsongen av It’s always Sunny in Philadelphia, Lite Sällskap och nya säsongen av Dexter. Väntar på att Boardwalk empire och nya Sons of anarchy ska visas färdigt så att jag klämma dem i följd.

Vilken Gudfadern tycker du är bäst – ettan eller tvåan”?
– Ingen kommentar.

Eastcoast eller westcoast?
– Westcoast!

Vilket är Dixies favoritbarnprogram?
– Hon har nog sett Nicke Nyfiken-filmen, utan att överdriva, 500 gånger.

Hur träffades du och din tjej?
– Den gamla vanliga historien: Vi hookade upp när vår förra gemensamma arbetsplats hade fest.

Varför beter sig killar annorlunda när deras förbaskade kompisar är med?
– Därför att vi gillar att spela allan för varandra.

Vilken blir din nästa kameralins?
– Är sjukt sugen Nikons 35mm 1.4 G som kommer i November. Alldeles för dyr dock. Men nån slags 35mm blir det.

Vad är och vad är inte bra musik?
– Jag skulle aldrig drömma om att säga till andra vad bra musik är men jag gillar all musik som är tre minuter lång och handlar om att åka nercabbat. Från rockabilly via garagerock till punkrock och västkusthiphop.

Vad är det bästa med livet? (Min pappa säger att barnen är det bästa. Men eftersom jag blott är 20 år så vet jag inte sånt än.) 
– Att vara 20-nånting och bara festa runt är ganska så fantastiskt. Och få barn så klart. Det är stadiet däremellan som är lite småtråkigt. Du vet, parmiddagar, renovera vindslägenheter, åka till Thailand. Sådana grejer.

Jonas Cramby är författare och skribent i Café. Han har gett ut kokböckerna Texmex från grunden, Texas BBQ, Mackor, !Taco loco!, Japansk grillning och Korean BBQ samt guideboken Tokyo för foodisar. Böckerna har getts ut i flera länder över hela världen.

Email: crambyjonas@gmail.com

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.