18 låtar från klassiska SVT-programmet Voxpop du glömt att du älskar

Henrik Olsson i tv-programmet Voxpop.

Blümchen! P.O.D.! Chumbawamba! Café minns några av de mest klassiska – och bästa – låtarna från 90-talets kanske bästa tv-program, Voxpop.

Joakim Almén  |  Publicerad 2019-04-10 17:04  |  Lästid: 3 minuter

SVT:s topplisteprogram Voxpop är lika starkt förankrat i den svenska musikfolksjälen som Rederiet är för, ja den svenska folksjälen i stort. Voxpop direktsändes från Växjö (vilket man själva var väldigt pigga med att påpeka) mellan 1996 och 2002. Är du sen 80-talist eller tidig 90-talist med minsta musikintresse är sannolikhet god att du bänkade dig framför dina föräldrars 28 tums Finlux-tv varje onsdag 19.00.

Programmet uppfostrade en hel generations musiksmak genom att visa aktuella musikvideor, tio varje vecka, där du på 90-talsvis ringde in och röstade på din favoritvideo. Henrik Olsson och den då supercoola Josefine Sundström ledde programmet under dess glansdagar.

Voxpop gick i graven den 14 maj 2002 till många fjuniga musikälskares besvikelse. Även om programmets död inte väckte lika starka känslor som BBC:s Top of the Pops-begravning så är det inte fel att prata om slutet på en epok. Här är en hyllning till 90-talets bästa musik-tv med 18 odödliga klassiker i (lite för ofta) cargoshorts och bakåtvänd keps.

Henrik Olsson i Voxpop-studion (från Växjö!) ett år innan han gick över till att programleda det luddiga SVT-programmet Jupiter.

1. Crazy Town – Butterfly

Butterfly var verkligen en one hit wonder av Lemon Tree-snitt. För vänner av trivia är det utmärkande gitarrpartiet snott (”inspirerat av”) från Red Hot Chili Peppers instrumentala Pretty Little Ditty.

2. Blümchen – Heut' ist mein Tag

Tyska eurodance-stjärnan Blümchen rönte stora Voxpop-framgångar under slutet av 90-talet. Kanske främst förknippad med videon till Heut' ist mein Tag, även om covern på Nenas Nur Geträumt också är en panglåt. Har precis som många av hennes dåtida eurodance-kollegor ridit på 90-talets revival-våg och gjort storstilad comeback på senare tid.

3. P.O.D. – Youth Of The Nation

Grejen med en av nu-metalvågens främsta företrädare var att de var djupt religiösa och förmodligen hade spelat på ett gäng Rock For Moc-liknande festivaler i USA innan de fick sitt kommersiella genombrott med singeln Alive 2001. Youth Of The Nation från samma album – Satellite – hade emellertid en mycket mer minnesvärd refräng.

4. Hanson – I Will Come To You

Hanson må idag vara mest ihågkomna för MMMbop. Men faktum är att de sockersöta Tulsa-bröderna vann the whole shit, som Erik Hamrén hade uttryckt det, när de tog hem den stora Voxpop-finalen med finstämda I Will Come To You 1997.

5. Wheatus – Teenage Dirtbag

Hur var det nu igen, var det Weezer? Det låter ju som Weezer. Nä, det var Wheatus – men ja, de lät precis som Weezer och Teenage Dirtbag spelades på vartenda mellan- och högstadiedisco i hela landet efter millenieskiftet. Var dessutom den bärande låten från Jason Biggs-filmen Loser.

6. Emilia – Big Big World

Kanske 1998 års allra största svenska hitlåt. Även om Voxpops regler tillät att en video fick rullas i max tre veckor KÄNNS det som att Big Big World låg etta hela hösten 1998. Porträtterades 2017 fint i SVT:s mästerliga Hitlåtens historia.

7. LOK – Lok står när de andra faller

En video du minns om du rattade in Voxpop nån gång under hösten 1998. Partille-bandet gjorde sensationell comeback sommaren 2019. Café var absolut där och tuggade galler.

8. Chumbawamba – Tubthumping

Anarkistvänsterbandet, med det svårt icke-kommersiella namnet Chumbawamba, hade hunnit släppa hela åtta studioalbum (de startade bandet så tidigt som 1982) innan de fick runt den bröliga brottarhiten Tubthumping. Håller fortfarande!

9. Aqua – My Oh My

Dansk-norska Aqua VAR verkligenVoxpop. Visst hade det varit mer gångbart att välja Barbie Girl här, men piratvideon till underskattade My Oh My känns piggare. Mysiga bonuspoäng till den rappande bandmedlemmen René Dif, som ofta bar Djurgårdens hockeytröja vid liveframträdanden.

10. Bloodhound Gang – The Bad Touch

Rövgänget Bloodhound Gangs texter skulle få en MeToo-motsvarighet till ”Parental Advisory”-märkning om de släppte albumet Hooray For Boobies idag. Det hindrar emellertid inte discoglimriga The Bad Touch från att vara en supermusikvideo – och låt.

11. Markoolio – Vi drar till fjällen

Ett stycke svensk musikhistoria som dominerade Voxpop- och Tracks-liknande listor 1998.

12. Feven – Dom tio budorden

Knockad beskriver bäst hur du med största sannolikhet kände första gången du hörde Feven Ghebremicaels Dom tio budorden. Var man hörde årets kanske största svenska låt 2000 först? På Voxpop, såklart.

13. Eiffel 65 – Blue (Da Ba Dee)

En av 90-talets mest smittande hooks stod italienska eurodancegruppen Eiffel 65 för. Och visst minns du den väldigt blåa sci-fi-musikvideon nu när du ser den igen?

14. Joakim Hillson – Vacker utan spackel

Pojksnygge Joakim Hillson var tidig med autotune i sitt brandtal till låt om att concealer- och mascara-användandet gått alldeles, alldeles för långt. Än idag ett stycke svensk musikhistoria – med en potent Jumper-refräng.

15. Sum 41 – Still Waiting

Dom gillade att skoja till det i sina musikvideor, skatepunkbanden som flockades på singellistorna kring millenieskiftet. Blink 182 rönte enorma Voxpop-framgångar med sina skojfriska videotilltag i låtar som All The Small Things, First Date och What's My Age Again?. Sum 41 gjorde detsamma genom att driva med The Strokes i Still Waiting.

16. S.O.A.P. – S.O.A.P. Is In The Air

Tidigt 2000-tal var popsyrrorna Sørensen i S.O.A.P. en slags dansk förtida motsvarighet till det vi idag känner till som Icona Pop. Kanonlåt.

17. All Saints – Never Ever

Även om All Saints oantastliga eftermäle framför allt vilar på det två ben starka fundamentet som är de William Orbit-producerade singlarna Black Coffee och Pure Shores så var All Saints största Voxpop-stund den iskalla Never Ever. Den stenhårda breakup-pärlan slog till och med låtar som Bittersweet Symphony, Song 2 och Paranoid Android på 1998 års Brit Awards i kampen om årets singel, med all rätt.

18. Anouk – Nobody's Wife

1997 hade Nederländernas betydligt mindre dekadenta Courtney Love-imitation Anouk stor framgång med Nobody's Wife. Och SATAN, vilken låt det är sen.

BONUS!

Mr. Oizo – Flat Beat

Ihop med Fatboy Slims Praise You och Smashing Pumpkins Tonight, Tonight är Flat Beat sen-90-talets kanske bästa musikvideo. Hade det inte varit för karaktären Flat Erics flagranta korvknarkande hade den instrumentala låten, som inte är något speciellt, aldrig nått tre raka Voxpop-ettor 1999.

Hallå, Spotify-spellistan då? Spellistan finnes här.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-03-09 13:12