Emil Gunneflo väljer

Emil Gunneflo är sommelier och dryckesansvarig på hajpade restaurang Bord i Stockholm, som tidigare i år vann ansedda vinguiden Star Wine Lists Grand Prix för Sveriges bästa vinlista.



Rött
4 Monos, Uvas de la Sierra, 2022, Spanien
Slank garnacha med massor av röd frukt, gott om energi och pigg syra. Odlad 800 meter över havet, vilket är ett vinnande koncept i varm region. Ställ vinet i kylen minst en timme innan det är dags att dricka.
Nr 56418, 199 kr.
Vitt
Forja del Salnés, Bastion de la Luna, Albarino, 2022, Spanien
Allt man älskar med albarino: syra, sälta och klunkvänligt. Här finns nog med koncentration och längd för att det ska kännas allt annat än enkelt. Otroligt skaldjursvänligt.
Nr 96008, 195 kr.
Bubbel
Sent om cider, Brut Nature, 2020, Sverige
Okej, inte ett vin i ordets rätta bemärkelse, men väl en vinös cider från den lilla ciderproducenten Sent om cider, baserad i Saltsjöbaden. Knastertorrt med fina bubblor. Fint hantverk utan tillsatser, med handplockade äpplen från Skåne och Stockholm.
Nr 39137, 187 kr.
Alf Tumble väljer

Alf Tumble är vinskribent, sommelier och föreläsare. Sedan 2013 skriver han om vin i Dagens Nyheter. Tillsammans med Petter Alexis Askergren gör han podden Dela en flaska. I vinter är han aktuell med boken Vinets universum.



Rött
E. Guigal, Côtes-du-Rhône, 2021, Frankrike
Bistroklassiker gjord på syrah, grenache och mourvèdre i solig mix med mörkbärig frukt kantad av sydfranska örter och ekfat. Ett vin som är drickbart direkt men som faktiskt också kommer att utvecklas fint under de kommande sju åren.
Nr 2011, 149 kr.
Vitt
Maison Rijckaert, Côtes du Jura, Chardonnay, 2022, Frankrike
Konkurrensen på Jura-hyllan i det fasta sortimentet är minimal och fler viner hade varit önskvärt. Rijckaert är dock ett säkert kort. Mineraldriven och yllefet med fina smörtoner som får en att längta efter ostron på isbädd. Fatkaraktären spelar en biroll men hjälper till att lyfta fram vackra toner av honung och hasselnötter. Perfekt till fish ’n’ chips.
Nr 2327, 199 kr.
Mousserande
Clotilde Davenne, Brut Extra Crémant de Bourgogne, Frankrike
Pålitlig och stram crémant som görs på samma sätt som i Champagne men med Bourgogne som adress. Ett knastertorrt bubbel som smakmässigt påminner om en frisk chablis med bonusbubbel och extra äpple, mineral och örter. Lika gångbar som första glaset till skålen med sombreros som väckarklocka efter middagen.
Nr 7725, 175 kr.
Ellen Lindegren väljer

Ellen Lindegren är sommelier på Gondolen i Stockholm. I september utsågs hon till Sveriges bästa kvinnliga sommelier, efter vinst i prestigefulla tävlingen Lily Bollinger Award 2024.



Rött
Jérôme Arnoux, Tradition, 2021, Frankrike
Jura ligger ungefär två timmar sydöst från Bourgogne och är ett perfekt substitut om man vill fynda utanför bourgognes hårresande priser. Det här vinet består huvudsakligen av druvan pinot noir, vinifierad till ett mycket lätt, syradrivet vin. Jag hade druckit detta vin lite kallare, förvarad i kylskåpstemperatur, så blir det ett perfekt juicigt vin som aperitif innan middagen.
Nr 52533, 199 kr.
Vitt
Stein am Rain, Grüner Veltliner Federspiel, 2023, Österrike
Ett skolboksexempel på lättdrucken och svalkande grüner veltliner från Wachau i Österrike. Här får man hög syra, mineralitet och den klassiska vitpepprighet som ofta förekommer i druvan. Fungerar både på egen hand och till diverse lättare mat-rätter, som varmrökt lax, getost-sallad och skaldjur.
Nr 90163, 199 kr.
Mousserande
Vouvray Sec, Domaine Vincent Careme, 2022, Frankrike
Bredda vyerna med ett mousserande vin från Loiredalen! Endast druvan chenin blanc som blir fruktig i smak av gula höstäpplen tillsammans med en härlig mousse. Serveras gladeligen i välkomnande av gäster med salta lantchips, stenbitsrom och smetana.
Nr 94863, 199 kr.
Daniel Crespi väljer

Daniel Crespi är lika delar restauratör och sommelier och driver bland annat klassiska krogen Leijontornet i Gamla stan. En ultravinös restaurang och vinbar med en vinkällare XXL i hjärtat av Stockholm skapad för hedonister och vinälskare.


Rött
Alain Brumont, Château Bouscassé, 2019, Frankrike
2019 Château Bouscassé är ett djupt blårött och kralligt vin från hjälten Alain Brumont i Madiran. Det här kraftpaketet har all den täta frukt- och tannin-packning som man behöver under den mörkare sidan av året. Bränn på en pepparstek och servera medium rare med tät, pikant pepparsås och dito gräddig potatisgratäng proppad med vitlök och örter. Det blir en fest för alla sinnen.
Nr 2204, 189 kr.
Vitt
Anselmo Mendes, Alvarinho Contacto, 2023, Portugal
2023 Alvarinho Contacto från Anselmo Mendes är en portugisisk skaldjurskalibrerad kompis med krispigt yttre och stenfruktig, mineralig kärna. Gott på egen hand, men koka gärna (eller köp) säsongens godaste skaldjur och servera med romesco och aioli, för det ber det här vinet om och du förtjänar det.
Nr 6707, 145 kr.
Andreas Grube väljer

Andreas Grube är vinskribent och utbildad sommelier, med uppdragsgivare som Allt om Vin, Wine Table och Svenska Dagbladet. I höst romandebuterar han med kriminalromanen I vinet ingen sanning.



Rött
Château de la Liquière Faugères, 2022, Frankrike
Mörkbärigt, kryddigt och höstkompatibelt rött med gott om hallon, björnbär, svartpeppar och lakrits. Sitter grymt bra till såväl krimromaner som viltgrytor. Ge gärna en timme i karaff så att den får blomma ut lite extra innan du börjar njuta.
Nr 3531, 179 kr.
Vitt
Stellenrust, Secrets & Lies Chenin Blanc, 2023, Sydafrika
Mer chenin blanc åt folket! Här har du ett vin som både bjuder på krispig syrlighet och viss fetma i munnen. Gula äpplen, ananas, färska hasselnötter, apelsin, lime och lite vitpeppar i fin harmoni. Lika gott till fisk som fågel.
Nr 20068, 159 kr.
Mousserande
Salasar Crémant de Limoux Brut, Frankrike
Crémant görs på lite olika håll i Frankrike, och just här är vi i Languedoc i den södra delen av landet. Det här är riktigt bra bubbel för pengen, med gott om krispiga äpplen, färsk citrus, mariekex och lite honungs-melon. Perfekt till salta chips.
Nr 7595, 139 kr.
Elliot Björkman väljer

Elliot Björkman är sommelier på restaurang Nisch i Stockholm. I maj utsågs han till svensk mästare i sommellerie, efter en rafflande SM-final på Sergel Hub i Stockholm.



Rött
Philipp Kuhn, Pinot Noir Tradition, 2022, Tyskland
Pfalz brukar lite skämtsamt kallas för Tysklands Toscana, efter dess gynnsamma klimat. Detta vin görs på pinot noir, eller Spätburgunder som man säger i Tyskland. Druvan har alltid varit en favorit hos mig, och under 2024 har jag verkligen upptäckt de tyska varianterna. Philipp Kuhn utmärker sig med förföriska viner med mycket smak och längd i eftersmaken. Ett vin som med fördel dricks till vinterhalvårets mustiga mat men som såklart är grymt året om.
Nr 74134, 195 kr
Vitt
Soalheiro, Granit, 2023, Portugal
Från Portugals gröna kust gör man alvarinho i absolut världsklass! Fruktiga viner med hög och frisk syra. Närheten till havet känns verkligen i både doft och smak med dess tydliga sälta. Underbar till höstens fisk och skaldjur.
Nr 73450, 169 kr.
Mousserande
Raventós i Blanc, Blanc de Blanc, 2022, Spanien
Knappt en timme från Barça hittar man Raventós, känd som en av Europas äldsta vinmakarfamiljer. Jag älskar den här stilen på mousserande vin, gjort på enbart gröna druvor och med fokus på rondör och krämighet och med ryggraden i den friska syran. En perfekt aperitif som funkar precis lika bra till mat.
Nr 56372, 199 kr.
Béatrice Becher väljer

Béatrice Becher är tidigare svensk och nordisk mästare i sommellerie. Hon driver prisbelönta vinbarsinstitutionen Folii och systerkrogen Voisine på Södermalm i Stockholm.



Rött
Battenfeld Spanier, Spätburgunder, 2021, Tyskland
Snygg pinot noir från Rheinhessen i slankare stil. Bärig och yppig, serveras gärna något svalare i glaset. Dunder till fågel som helstekt kyckling, svamp och en smörig sås.
Nr 93078, 189 kr.
Vitt
Weingut Jurtschitsch, Belle Naturelle, Grüner Veltliner, 2022, Österrike
Spännande vin där producenten har låtit skalen vara med under jäsningen. Detta ger vinet mycket smak av stenfrukt, apelsin tillsammans med en liten strävhet på tungan. Passar grymt till lättare pastarätter och grillad fet fisk.
Nr 90404, 189 kr.
Mousserande
Bailly Lapierre, Crémant de Bourgogne, Chardonnay, Frankrike
Smarrig fräsch chardonnay i champagnelik stil. Torr med mycket smak av citrus och en liten brödighet. Perfekt som start på middagen tillsammans med ostfyllda gougères, kallskuret och salta chips.
Nr 84299, 169 kr.