24 svenska restaurangerna som får stjärnor av Michelin

Världens mest prestigefyllda restaurangpris delas ut av Michelin. Endast fyra svenska restauranger får två stjärnor i 2016 års guide.

I dag presenterades den nya listan över Sveriges bästa restauranger: Guide Michelin Nordic Countries. Magnus Nilssons Fäviken Magasinet i Järpen står för den stora överraskningen när den går från noll till två stjärnor. Det är också första gången en svensk restaurang utanför Stockholm får två stjärnor i guiden.
2 stjärnor:
Järpen: Fäviken Magasinet (ny)
Stockholm: Frantzén, Mathias Dahlgren-Matsalen, Oaxen Krog
1 stjärna:
Öland:Borgholm (ny)
Skåne, Tranås: Daniel Berlin (ny)
Växjö: PM & Vänner (ny)
Göteborg: Upper House (ny), Bhoga, Koka, Sjömagasinet, SK Mat & Människor, Thörnströms Kök, 28+
Stockholm: Sushi Sho (ny), Ekstedt, Esperanto, Gastrologik, Mathias Dahlgren-Matbaren, Operakällaren, Volt
Malmö: Ambiance à Vindåkra, Bloom in the Park, Vollmers
Grattis och skynda boka!
Fäviken är en av sex restauranger i Netflixserien Chef’s Table där man får följa arbetet några av världens bästa restauranger, se avsnittet om du inte lyckas få en bokning. Det lär bli extra fullt i det jämtländska timmerhuset ett tag framöver.
I Guide Michelin betygsätts maten, och bara maten, med stjärnor. Betyg för service, miljö och övriga intryck belönas med korslagda bestick (1 – 5 bestick). Så här skriver Michelin själv om betygen.
• Tre stjärnor i Guide Michelin betyder att en restaurang är ”värd en resa i sig”.
• Två stjärnor betyder att restaurangen är ”värd en omväg”.
• En stjärna betyder att det är en ”exceptionellt bra restaurang i sin kategori”.