27 av Sveriges knäppaste och roligaste kommunslogans

Svenska kommunslogans

Sverige kryllar av mer eller mindre snärtiga försök att ringa in en kommun med några ord. Café gör ett ett stickprov bland svenska kommunslogans.

Joakim Almén & Robin Åberg  |  Publicerad 2022-08-05 11:02  |  Lästid: 3 minuter

Har du varit ute på vägarna i sommar har du garanterat passerat flertalet kommungränser. I närheten av dessa gränser är det ingen skräll om du även ser en skylt, eller nån sorts skulptur som hälsar dig välkommen. Har du tur ackompanjeras dessa även av en klatschig kommunslogan som antingen får dig att förundrat klia dig i huvudet eller att bli intresserad.

Café har samlat några av Kommunsveriges roligaste och knäppaste försök att ringa in vad kommunen är i en klatschig i en, i bästa fall, snärtig copy.

* Café reserverar sig för att vissa av nedan kommunslogans inte längre är officiella slogans och avböjer vänligen men bestämt eventuella mail från kommunpersoner som vill påpeka detta.

Alnö (Sundsvalls kommun) – Norrlands Hawaii

Kort, tydligt och fantasieggande.

Borlänge – Trevligt folk

En slogan som fått sig ett lyft efter Filip och Fredriks bandyfilm med samma namn och Borlänge som fond.

Fagersta – Här får du livstid

Fagersta vänder på den negativa konnotationssteken. En klassiker och prisvinnare (ja, faktiskt) bland kommunslogans.

Falköping – Sveriges kotätaste kommun

Huruvida Falköping också är Mamma Mu och kossan Doris födelsestad förblir obesvarat.

Flemingsberg (Huddinge kommun) – From brains to business

Klatschigt, amerikanskt, urlöjligt.

Gävle – Välkommen ombord!

- Vi vill att det ska kännas att Gävle är en hamn- och sjöfartsstad, sa Carina Blank, dåvarande ordförande i kommunstyrelsen i Gävle. Ombord på vad undrade Gävlebon och Brynässupporten Rolf Lassgård. Hand upp den som ser Gävle som en hamn- och sjöfartsstad. Nej precis, tänkte väl det.

Hjo – I love Hjo

Denna klassiker röstades fram till Sveriges bästa kommunslogan när Språktidningen hade en omröstning i frågan, och det är väl bara att hålla med?

Kiruna – Ett rent nöje

Hehe fattar ni?

Kristinehamn – Picasso valde Kristinehamn, välkommen du också!

”Picasso valde Kristinehamn – men kommunen valde bort Picasso”, rubriksatte Nya Wermlands-Tidning förra året nyheten om att kommunen skrotar Picasso-sloganen. Varför? Det undrar vi också eftersom artikeln är låst.

Köping – Inte stor, men stad 

Kanske borde göras om till ”Filip är på ingång!”, som Fredrik Wikingsson har sagt att hans memoarer ska tituleras med en passning till sin ständiga följeslagare, Köpingsonen Filip Hammar.

Mellerud – Hårda bud i Mellerud

Enligt Mellerud kommuns väldigt offentlig sektor anno 2006-designade hemsida har klassikern ”hårda bud i Mellerud” aldrig upptagits som officiell kommunslogan. Märkligt. Däremot har den synts på kommunens leasingbilar. Alltid något.

Mönsterås – Här mås i Mönsterås

Herr Mås från Mönsterås.

Orsa – Dalarnas Riviera

Om Orsa är Dalarnas riviera vad gör det Kalle Moréus? Dalarnas prins Albert? Också: Är inte Rättvik Dalarnas Riviera med den där extremt långa bryggan?

Ragunda – Annorlunda Ragunda / En annorlunda kommun

Efter att ha lusläst Ragunda kommuns Wikipedia-sida är det alltjämt svårt att greppa exakt vad som gör Ragunda till en annorlunda kommun.

Skurup – When in Europe, don’t miss Skurup

Så kul!

Sotenäs – Full fräs i Sotenäs

Kom igen katten, det svänger ju!

Surahammar – Din bit från suraäpplet

Nej tack, Surahammar. Vi avstår att bita i det sura äpplet.

Säter – Jag är tokig i Säter

En slogan som varit hett omdebatterad under lång tid. Vissa kallar den Sveriges bästa, andra anser den vara kränkande. Den ska anspela på både kommunens mer än hundra år gamla mentalsjukhus samt känslan man får när man besöker kommunen, alltså att man blir betuttad i haket. Skrotades för några år sedan.

Tanum – Kommun utan gränser

Är Tanum en hedonistisk fristad för semesterfirare eller Sveriges största kommun rent geografiskt?

Trelleborg – Palmernas Stad

På något sätt ett arv från en svunnen tid då palmer var det mest exotiska man kunde tänka sig. Historien börjar 1984 då två kommungubbar reste ner till Spanien och köpte med sig 24 palmer som fraktades in på ett holländskt lastbilsflak. Vips så hade Trelleborg skapat sig en identitet, något de tydligen inte haft under sin historia som sträcker sig tillbaka till vikingatiden. I år finns under sommarhalvåret ca hundra palmer utplacerade runt om i staden och enligt kommunens hemsida älskar tyskar att fotografera sig med dem när de kliver av färjan från Tyskland.

Men hade man inte kunnat fästa kommunens slogan vid något annat, som Andreas Isaksson eller den gamla vikingaborgen Trelleborgen?

Trosa – Världens ände

Hit men inte längre.

Vallentuna – Vallentuna i mitt hjärta / Var femte invånare är en häst

Räknas verkligen hästar som invånare? Får de vara med i kommunfullmäktige? (Hästsloganen var aldrig en officiell slogan, men Café väljer att behandla den som en sådan.)

Vingåker – En promille kan inte ha fel!

Om vad?

Åmål – Möjligheternas stad / Alltid något, sa han som fick se Åmål / Världens näst bästa stad

Fucking jävla kuk-Åmål. Även om filmen inte spelades in i Åmål sitter bilden av platsen som skit-Åmål kvar. Det här verkar även avspegla sig i kommunens slogan och vilken är egentligen världens bästa stad?

Ängelholm – Lergökastan

Nej du har inte fått en stroke, det är bara väldigt svårt att läsa Ängelholms kommunslogan rätt. Vi tror att det handlar om lergökar, såna där flöjtar formade som fåglar, och därför är det alltså en dialektisk stavning av lergöksstaden.

Österåker – Mer än bara en anstalt 

Snyft.

Östra Göinge – Här gaur da!

Trodde först det var gotländska de skrivit ut, men efter en sökning ligger Östra Göinge i Skåne. Tydligen.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-08-05 11:04