Hoppa till innehåll

Underbara Sverige! 50 bästa tipsen i sommar

Joakim Almén

I sommar semestrar vi på hemmaplan – vare sig vi vill eller inte. Som tur är finns det gott om smultronställen att upptäcka längs vägen. Café-redaktionen listar 50 personliga Sverigefavoriter – från norr till söder.

Cafés tipsare: Joel Ågren (), Rasmus Blom (RB), Tom Cehlin Magnusson (TCM), Joakim Almén (JA), Daniel Lindström (DL), Kristofer Steneberg (KS), Jonas Cramby (JC), Emil Åreng (), Daniella Illerbrand (DI), Johan Hurtig (JH), Markus Aamisepp (MA), Nisse Hallberg (NH)

1. Fjällvandring, Sarek

sverigesnationalparker.se

Foto: Getty

Låt oss börja med att höja ett varningens finger: En fjälltur i Sarek är inte för alla. Sveriges vildaste vildmark saknar både markerade leder och övernattningsstugor och är en av landets mest krävande och väderutsatta nationalparker. Men för erfarna vandrare som tröttnat på överfulla familjeleder blir belöningen desto större. En fjälltur i Sarek är en storslagen naturupplevelse och ett minne för livet. Parkens storlek på nästan 2 000 kvadratkilometer kräver att du avsätter minst en vecka till fots, företrädesvis i juli–september. Varning för björn, varg och obefintlig Instagram-uppkoppling. (JÅ)

2. Arctic Bath, Harads

arcticbath.se

Foto: Daniel Holmgren

Årets kanske mest hajpade hotelltillskott är ett flytande lyxhotell som lockar täta sommarturister med kallbad, spa, samiskt cuisine och midnattssol. Den spektakulära huvudbyggnaden – på sommaren fritt flytande, under vinterhalvåret infrusen i Luleälven – är inspirerad av tiden då det flottades timmer på Norrlandsälvarna. Har du semesterkassa kvar för ännu en spektakulär hotellvistelse så ligger världsberömda Tree Hotel blott en timmerlängd bort. (JÅ)

3. Ramen Kafé, Umeå 

ramenkafe.se

Äntligen ett ställe som gör sin ramen från grunden och med hjärtat på rätt ställe. På Ramen Kafé avnjuter man Norrlands bästa Tonkotsu-ramen samtidigt som man blickar ut över ett av Sveriges tråkigaste torg. (EÅ)

4. Midnattsgolf, Björkliden 

bjorkliden.com

Foto: Jacob Sjöman

25 mil norr om polcirkeln ligger en av Sveriges vackraste golfbanor, där du svingar mot Lapporten. Om inte den vidundervackra naturen är skäl nog för att styra en av sommarens semesterveckor mot supernorr kanske möjligheten att spela golf dygnet runt räcker. Fram till i mitten av juli råder midnattssol i Kiruna med omnejd, vilket betyder att solen aldrig går ner och att, ja, du kan spela golf mitt i natten. (JA)

5. Centrum Krog, Piteå 

centrumkrog.se

I mars slog Centrum Krog upp dörrarna och lyfte hela Norrland till en ny kulinarisk nivå. Utan tvekan Sveriges mest stilrena restaurang norr om Stockholm. Lite som Septime i Paris, fast med norrländsk finess. Bakom dryckeslistan står legendaren Johan Bengtsson från numera nedlagda Volt. (EÅ)

6. Buustamons fjällgård, Åre

buustamonsfjallgard.se

Jag är uppvuxen i Jämtland men har aldrig semestrat här på sommaren. Förr i tiden var Åre igenbommat i juni och juli, men nu hittar mängder av turister hit för cykling, vandring och fiske, vilket gör att en stor del av bygdens fina hotell och restauranger även håller öppet. Buustamons fjällgård är en favorit sedan barndomen. Här kan du övernatta i enkla men mysiga rum, äta lokalproducerad mat och göra fina dags-utflykter upp till Skutan. (DL)

7. Glassbaren, Bräcke

Foto: TT

Sveriges godaste glass hittar man på Glassbaren i Bräcke. Punkt. Slå dig ner och upplev hur en riktig glass ska smaka, samtidigt som du tjuvlyssnar på hur dina bordsgrannar förbannar skidtunneln i Gällö och reder ut vem som har legat med vem på Jämtkrogen. (EÅ)

8. Lundhags fabriksbutik, Järpen

lundhags.com

På Lundhags fabriksbutik i Järpen är att du kan boka experthjälp för dina skor med experten Mats-Håkan Lundhag. Han är barnbarn till skomakare Jonas Lundhag, som började tillverka kängor här på 1930-talet . I dag är Lundhags ett av Sveriges starkaste outdoormärken, och Lundhags fabriks­butik finns både i Järpen och i insjön i Dalarna. Hur väljer du rätt socka när du ska vandra? Vad är skillnaden mellan leather wax och leather grease? Dessutom har du chansen att fynda Lundhags nya Waterproof-serie med skalplagg med trelagers membran. (KS)

9. Tällberg, Dalarna

tallbergsby.se

Foto: Getty

Tällberg har tagit över som Dalarnas mest lifestyle-kompatibla tätort efter att Gagnef och Skankaloss-festivalen inte längre är ”Stockholmsveckan Dalarna edition”. I den gamla bondbyn mellan Leksand och Rättvik ryms både spaanläggningar, Instagram-vänliga Siljanmiljöer och gamla dalaklenoder som bagar- och hemslöjdstugor, där dalahästar absolut produceras. (JA)

10. Falu gruva, Falun

falugruva.se

Foto: TT

Om du av någon anledning får nog av sol och värme på semestern och börjar längta efter kyla och mörker: Falu gruva är från 1600-talet, och du går längs vindlande gångar ner till 67 meters djup. Här är det kallt som i ett kylskåp, exakt fem grader. En perfekt temperatur för ett svalkande avbrott från sommaren utomhus. (DL)

11. Oppigårds bryggeri, Hedemora

oppigards.com

Oppigårds från Hedemora erbjuder inte bara en flora av goda öl – de erbjuder också en extremt populär ölprovning inklusive guidad tur i bryggeriet strax utanför downtown Hedemora. Fullbokat? Sväng i så fall förbi puben som har öppet onsdagar och torsdagar för att testa dalabryggd pop-bärs. (JA)

12. Avesta Art, Avesta 

verket.se

Ute efter att samla somriga kulturpoäng? På vägen upp mot Tällberg stannar du med fördel till i bruksstaden Avesta för att kika på samtidskonst i absolut världsklass. I en slaggstensskimrande gammal järnbrukshytta kallad Verket ryms ett prisbelönt inlevelsemuseum samt kontemporära utställningar av internationella konstnärer. (JA)

13 Uskavi kalkbrott, Lindesberg

Det sägs att Lindesberg har flest pizzerior per capita, men vårt tips är att söka sig några mil utanför orten till Uskavi kalkbrott, där ett bad i det kristallklara vattnet är en närmast religiös upplevelse. Eftermiddagen spenderas bäst i Skärmarbodabergen med johnbauersk urskog och fler naturliga, tiotusenåriga grottor än du orkar räkna. Avsluta med att fylla på kalorierna med en vedugnspizza på Linde Pizzeria. (KS)

14. Pop, Stockholm

popstockholm.com

Stockholms bästa vintageutbud hittar du på Pop i SoFo. Butiken är fullproppad av iögonfallande grejer som är noggrant handplockade av butiksägarna. Absolut starkast är Pop på 60- och 70-talsjackorna – du kan exempelvis hitta en Zeb Macahansk fransjacka för under tusenlappen. (JA)

15. Svartsö Logi, Stockholm

svartsologi.se

Går du också i gång på själva idén om att tälta men är lite för bekväm och fin i kanten för att själv göra grov­görat? Då kan glampingupplevelsen Svartsö Logi i Stockholms skärgård vara något för dig. Här bor du i fullt inredda kanvastält, med dunbäddad dubbelsäng, terrass med vilomöbler och sjöutsikt. I det väl tilltagna priset (4 500 kr/natt för två pers) ingår en femrättersmiddag på ambitiösa Svartsö Krog ett stenkast bort samt en generös frukostkorg som levereras direkt till tältet. (JÅ)

16. Esteriör, Stockholm

www.esterior.se

Den svenska inredningsvärlden är känd för sin avskalade minimalism och smakfulla design, av goda skäl. Men om du är trött på allt det där och vill välkomna färg, brokighet och glädje till ditt hem så bör du svänga förbi hyfsat nyöppnade Esteriör. Tillsammans med butiker som Södermalmskollegan Arranging Things erbjuder butiken ett handplockat sortiment av nytt och gammalt som omfamnar maximalism och livsglädje framför stelbent smakfullhet. (TCM)

17. Lillebrors bageri, Stockholm

lillebrors.se

Ett hål i väggen som består av en lång disk och två bänkar utanför. Mer utsmyckning än så behövs uppenbarligen inte om man håller på med deg-alkemi. För så lysande är bakverken hos lillebror Stefan Berg, vare sig du väljer matbröd eller semla. Allt är magiskt. Börja med Sveriges bästa kardemummabulle. Obeskrivligt god. (JH)

18 Symbios, Stockholm

symbiossthlm.se

I klassiska lokaler på Skånegatan ligger numera inte bara en, utan två, krogar. Symbios på övervåningen ser ut som om Wes Anderson hade öppnat en restaurang i Köpenhamn – en smakrik och stilren blandning av nordiskt och franskt. I källaren huserar det småhemliga stället Tacy där du kan äta tacos och chicharrones och dricka margaritas fram till stängning. (TCM)

19. Loftet, Gryts skärgård

restaurangloftet.se

Foto: TT

Gryts skärgård är inte bara Sveriges vackraste skärgård, den har dessutom en fungerande kollektivtrafik som tar dig hela vägen till Harstena, känt från sjöväderrapporten i P1. I hamnen ligger Loftet, en restaurang med balkong över vattnet och en högklassig dagens rätt. Här kan du med fördel studera frustrerade båtägare som försöker navigera i det trånga sundet och lägga till vid bryggan. Nästan vulgärt pittoreskt. (KS) 

20. Gelato Scarfo, Stockholm 

scarfo.se

Den mest autentiska gelaterian i Stockholm med omnejd. Följ dem på Instagram för att uppdatera dig om de senaste smakerna, och missa för allt i världen inte deras hasselnöt-gelato, den bästa i Sverige. (DI)

21. Mellqvists Rörstrandsgatan, Stockholm

@mellqvistmatbar

Så på pricken kvartersgemytligt att någon genast borde filma en remake av Goda grannar här. När matbaren öppnade två dörrar bort blev dygnet runt-upplevelsen ett faktum. Nu kan du ta dig från frukostmackan till kvällscavan via pinxtos och pulpo, helt i Mellqvists regi. Mys. (JH)

22. Ambar, Stockholm 

ambarvinbar.se

Något så befriande OSVENSKT som ett ställe som tydligt deklarerar att maten spelar andrafiolen. På Ambar är det fullt fokus på bärnstensfärgade drycker som öl, sherry och orange vin. Här föreslås snabbt att du testar halva glas, vilket gör att du med gott samvete kan prova dubbelt så många viner som doftar saker som ”kvarglömda ridbyxor i träningsväskan”. (JH)

23. Gamla Orangeriet, Stockholm

gamlaorangeriet.se

Sveriges kanske mest Instagramvänliga växthus finns i hjärtat av Bergi­anska trädgården nära Stockholms universitet. Gamla Orangeriet slog upp portarna redan 1926 för att ge Medelhavsfrukter och -växter en chans att leva året runt. I dag är det även plats för ett luftigt kafé med dagsfärska bakelser och fräscha lunchrätter gjorda på råvaror aktuella för respektive säsong. Fullsmockat på uteserveringen? Inga problem, sommarsolen skiner även igenom växthusets glastak. (MA)

24. Hamra krog, Gotland

hamrakrogse.wordpress.com

En sommar utan Gotland är för mig ingen sommar. Hyr en bil och ta dig ner till de södra delarna, ner till Hamra Krog, ner till Holmhällar, ner till Vamlingbolaget. Där nere behöver du bara vara trevlig, inte bete dig som folket på Fårö och kanske bjuda på ett glas av husets torra rosé. Löser du det kan jag lova att du löst vänner för livet, det funkade nämligen för mig, och jag är facit. (NH)

25. Katthammarsviks Rökeri, Gotland

katthammarsviksrokeri.se

Foto: TT

En av sommaröns mysigare fiskekrogar, kring en trekvart från Visby. Här kan du komponera din egen tallrik med gotländs-ka havsdelikatesser och njuta av den ständigt glödande brasan i lokalen. (MA) 

26. Fabriken Furillen, Gotland

furillen.com

Om du är på väg till Fårö för att uppleva det mytomspunna Bergmanljuset kan du i stället svänga av landsvägen strax innan du anländer till färjan i Fårö­sund. Långt uppe på Gotlands östkust finner du designhotellet Fabriken Furillen som huserar i en gammal kalkstensfabrik. Det är  ingen slump att det estetiska och industriella hotellet är plats för många modeplåtningar. Har du inte möjlighet att sova över kan du gotta dig med lokalproducerad mat i restaurangen eller låna en cykel och trampa runt i det 583 hektar stora naturreservatet. (MA)

27. Nordkoster, Strömstad 

Foto: TT

Kosteröarna är inte bara Sveriges västligaste utpost, det är också västkustens vackraste semestermål. Nordkoster är konnässörernas val – kargt och svårtillgängligt, med dramatisk natur. Ät nyfångade räkor i hamnen, drick en GT i solstolarna på Kosterhavets Ekobod eller varför inte ta en fotogenisk löptur längst öns ringlande vandringsleder. Med lite tur kan man skymta både knubbsäl och Plura Jonsson, som har skrivarlya på ön. (JÅ)

28. Trampolinbadet, Käringön

Foto: TT

Den finaste badplats jag varit på. En djup klipplagun med kristallklart vatten och vidunderlig utsikt mot Måseskärs fyr och Marstrands fästning. Här finns inga bilar och nästan alla av öns hus är byggda före 1920. 65 personer bor i detta paradis året runt. Naturen är så oerhört mäktig här. Karga klippor och obruten horisont, det är hav ända till Shetlandsöarna och Skottland. (DL)

29. Kungälvs havsdelikatesser, Kungälv

kongahallacenter.se

Picknick med färska räkor, fish tacos på torskrygg eller grillad hälleflundra kan göra allt för en sommarkväll. Ett besök på Kungälvs havsdelikatesser cirka 30 min från stekarmetropolen Marstrand kommer inte att sänka semesterkassan – priserna är mindre än hälften mot i saluhallarna i storstäderna. (KS)

30. Röda Sten Konsthall, Göteborg

rodastenkonsthall.se

Foto: Hendrik Zeitler

Under Älvsborgsbron, i en gammal värme-central från 40-talet, ligger Röda Sten Konsthall. På husets fyra våningsplan ryms alltifrån måleri och fotografi till perfor-mance–video och ljudkonst. Brinner du mer för tilltugg finns även Restaurang Röda Sten med goda brunch- och lunchalternativ. (MA)

31. Brännö Varv, Brännö

brannovarv.se

Ett gammalt båtvarv som nu agerar flummig bar på Brännö i Göteborgs skärgård. Varvet har även ett bed and breakfast för den som vill bo över, annars är det nära till färjeläget där du snabbt tar dig tillbaka till fastlandet i Göteborg. Här får du livemusik, fisktacos, räksmörgås och lokalbryggt öl efter en dag med klippbad på en av västkustens charmigaste öar. Brännö Varv är som ett Christiania i svensk skärgårdsmiljö minus Pusher Street där unga möter gamla, perfekt för barnfamiljer då hela varvet är som en stor lekplats. (RB)

32. Bar La Lune, Göteborg

barlalune.se

En vibrerande vinbar med en vinlista i ständig förändring, liksom den franskinspirerade matmenyn som består av utmärkta smårätter. Bar La Lune är mysigt belägen i den lummiga delen av Vasastan i Göteborg och bjuder på roliga kvalitetsviner du förmodligen aldrig testat förut. Även om nivån är hög blir stämningen aldrig pretentiös. Sitt ute om vädret tillåter eller inne om du får plats, du kommer att ha lika trevligt oavsett. En bar för och av vinälskare. (RB)

33. Kafé Magasinet, Göteborg

kafemagasinet.se

Frukost, lunch, fika eller helkväll. Med Kafé Magasinets generösa öppettider kan du komma och gå som du behagar. Ät en mozzarellabagel, en salamipizza eller en vegansk bowl. Drick en bra cappuccino, ett ekologiskt vin eller en billig bärs. (RB)

34. Artilleriet, Göteborg

artilleriet.se

Granne med modebutiken Acne Studios, foodtrucken Jinx Food Truck och kaféet da Matteo ligger Artilleriet, en av Sveriges i särklass bästa inredningsbutiker. Möbler, belysning, mattor, detaljer och prints i -lyxig och bohemisk stil. Priserna är relativt höga, men även om du inte handlar kommer du garanterat att gå ut därifrån aningen mer inspirerad. (RB)

35. G. Swensons, Torekov

swensons.se

Foto: Getty

Är inte mannen i hörnet väldigt lik Hugh Grant? Jodå, detta är nämligen den brittiske skådespelarens kvarterskrog i Torekov, där han bor under somrarna. Swensons utgör själva navet i det som ibland kallas för Sveriges svar på The Hamptons. Här äter du svensk husman och spanar på folk. (RB)

36. Vandra i Hovs hallar, Torekov

Skånes vackraste vandringsled är 15 kilometer lång och går mellan Hovs hallar och Torekov. Här spelades bland annat den berömda schackscenen i Bergmans Det sjunde inseglet in. (DL)

37. Lilla Napoli, Falkenberg

lillanapoli.se

Foto: Petter Bäcklund

Lilla Napoli drivs av Ville och Bess, två före detta kakelsättare turned pizzabagare extraordinaires. Efter en fotbollsresa till Neapel var det bara napolitansk pizza som gällde. De åkte på researchresor, provade pizzor, hängde på skumma internetforum – men allra mest stod de på en öde parkering och provgräddade pizzor. Resultatet av alla dessa hundratusentals övnings-pizzor kan man smaka i det som ändå måste vara Sveriges bästa restaurang. Åtminstone om man räknar efter passion, dedikering och besatthet. (JC)

38. Norrvikens trädgårdar, Båstad 

norrvikenbastad.se

I sommar finns det ännu en anledning att besöka Norrvikens trädgårdar – utan tvekan några av Sveriges vackraste. Under rubriken ”Sex fotografer – en stjärna” visar Norrviken tillsammans med The Photo-gallery utställningen Always Audrey, en unik bildsamling med förstklassig mode-inspiration och en stilbildande Audrey Hepburn i fokus. (KS)

39. Mölle, Höganäs

Foto: Getty

Långt ut på Kullabergshalvön finner du den pittoreska fiskebyn Mölle, som även internationella medier tycker förtjänar en plats bland Europas finaste platser. Kliar det i köpefingrarna kan du köpa hemmagjord keramik på Mölle Krukmakeri eller sätta dig på en av de mysiga fiskerestaurangerna längs med hamnen. (MA)

40. Garage & Holy smoke, Höganäs

holysmokebbq.se

Foto: David Back

För vänner av americana rekommenderas ett besök till lilla Höganäs på Bjärehalvön. Förutom att ortsbefolkningen pratar med samma twang som i Asheville, North Carolina ligger här även två av Sveriges absolut mest pickis- och cowboyhattkompatibla krogar. Holy Smoke är den stora, puffande BBQ-maskinen där bikers trängs med farmödrar och äter ribs med såskladdiga leeenden, medan Garage är exakt den där mysiga lilla baren med iskallt öl och perfekta burgare som man föreställer sig när man drömmer om Texas. (JC)

41. Bruno Mathsson Center, Värnamo

mathsson.se

Intill den lummiga hembygds- och naturparken Apladalen i Värnamo ligger Bruno Mathsson Center. Här kan du se stora delar av Sveriges internationellt mest kända möbelformgivares digra produktion. De tidlösa möblerna – Pernilla, Eva, Mina och Miranda – i tunna och skiktlimmade böjträkonstruktioner känns lika moderna nu som när de ritades på 1930-talet. Byggnaden och utställningshallen med enorma glasväggar har ritats av Bruno själv och ligger i direkt anslutning till föräldrahemmet. Boka en guidad tur och få en designlektion på köpet. (DL)

42. Très Bien, Malmö

tres-bien.com

En av världens bästa klädbutiker hittar du i Malmö, och har du riktig tur får du också handla. Butiken har bara öppet på fredagar och lördagar men väger upp genom sitt handplockade utbud. Här hittar du helt enkelt världens snyggaste herrkläder, oavsett om du är ute efter en virkad skjorta från Bode eller en disco-hoodie från Bianca Chandon. (TCM)

43. Opopoppa, Malmö

opopoppa.se

Vid Möllevångstorget ligger Opopoppa, ett pizzahak döpt efter Clabbe af Geijerstams radioprogram. Pizzan är inspirerad av New Yorks slicekultur och serveras med en långburk. Om det låter för mastigt så bjuds det också på naturviner, cocktails och friterade risottobollar för den som mest vill gå dit för att lyssna på musik och bli berusad. (TCM)

44. Bastard, Malmö

bastardrestaurant.com

Foto: PA Jörgensen

Staden med Sveriges absolut bästa krogsjälvförtroende måste ändå vara Malmö – ja, ibland slår det faktiskt över till självgodhet. Men trots att Malmö verkligen har bra grejer som Soi 29, Saltimporten och Julie så är det egentligen bara den moderna klassikern Bastard som jag önskar låg i Stockholm. Här har man nämligen lyckats kombinera svensk precision med danskt flum, och man får både namngivna morotsodlare och Ramones i högtalarna på ett otroligt kongenialt och mysigt sätt. (JC)

45. Ribersborg Kallbadhus, Malmö

Kallbadhuset är en av Malmös stoltheter och byggdes redan 1898 av käppfabrikören C H Richter. Allra bäst gör du i att plocka upp en falafel från Sara eller Jalla Jalla och hoppa på cykeln ner till ”Ribban”. (TCM)

46. Selvage, Kalmar

selvage.se

Foto: Our Legacy

Finns det verkligen en marknad för lyxigt herrmode i en stad med 40 000 invånare? Frågar man Enrique Sanchez från Kalmar är svaret enkelt. I tolv år har han spridit fashion-gospeln till en synnerligen välklädd och ständigt växande skara kalmariter och sommargäster som mer än gärna bränner semesterkassan på en ny sommargarderob från Our Legacy och Stone Island. (JÅ)

47. Kalmargrillen, Kalmar

Foto: Getty

Få fenomen än värre än när småstadsmissionärer tjatar om att ”i min stad, där finns den bästa kebaben bla bla bla”. MEN – med det sagt måste jag tipsa om den grillkiosk som faktiskt gör Sveriges bästa gyrostallrik. Det finns förstås massor på menyn men gissningsvis har ingen någonsin beställt annat än en ”tallrik”, som du ska säga för att verka in the know. (JH)

48. Talldungen, Brösarp 

talldungen.se

Foto: Oskar Falck

Är man ute efter en helhetsupplevelse så är det nog svårt att toppa det lilla hotellet/restaurangen/mikrobageriet Talldungen nära Haväng på Österlen ungefär där Ulf Lundell en gång i tiden vandrade fritt (och kanske fortfarande gör?). Här är omgivningarna smärtsamt idylliska, hotellet snyggt, vinet svalt och utvalt med fingerspitzengefühl. Köper man ett ”spisarpaket” ingår både en frukost och en femrätters middag signerat den hyperbegåvade kockduon Malidza Larsson och Fredrika Åström som tidigare jobbat på bland annat Grus Grus i Stockholm. (JC)

49. Mellby klockargård, Kivik 

mellbyklockargard.se

Närmare Medelhavet än så här kommer man inte i corona-tider. Denna svårt pittoreska, familjedrivna gårdskrog 10 minuters bilväg från Stenshuvud bjuder på drömmig utsikt över Hanöbukten och de österlenska kullarna. Paxa ett bord i det gamla orange-riet, beställ en flaska naturvin och något närodlat (vad annars?) från köket och unna dig ett eftermiddagsrus i solen. (JÅ)

50. Hörte brygga, Skivarp

hortebrygga.se

Foto: Christian Gustavsson

I den oansenliga men otroligt vackra lilla hamnen Hörte på Österlen ligger säsongskrogen Hörte brygga – en av mina absoluta favoritrestauranger. Om någon kan definiera enkel, vacker, god och vällagad mat så är det Hörte brygga. Deras rök går varm hela sommaren, och kombinationen god mat och vacker omgivning är magisk. Och då har jag inte ens nämnt vinlistan. (DI)

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.