Våra överlevnadskunskaper i naturen står idag på rekordlåg nivå. För bara 50 år sedan var saker som att kunna göra upp en eld med hjälp av en kniv något som många fler kunde och backar vi ännu längre tillbaka i tiden var det ju en del av vardagen.
Medan allt fler ger sig ut på hajk och provar på friluftsliv är det allt färre som faktiskt skulle klara sig om vädret går bananas eller om du skadar dig och inte kan fortsätta gå för egen maskin.
I podcasten Vilse delar överlevnadsexperten Johan Skullman med sig av tre kunskaper vi alla bör kunna för att överleva i naturen, men som de flesta faktiskt inte kan.
1. Navigera och orientera
Skolidrottens tråkigaste aktivitet.
– Att navigera i naturen innehåller en så stor grund av strukturell reflektion av tillvaron så att i slutändan så smittar det av sig med hur man beter sig med sin utrustning och hur förutseende man är. Sjävklart så blir vägvalen på kartan omsatta, berättar Johan Skullman i podden.
2. Behandla livshotande skador
Ett område man känner sig minst sagt vilsen på.
En annan viktig grundkunskap Johan Skullman nämner, är att veta hur man behärskar livräddande åtgärder som att exempelvis ge hjärt- och lungräddning och stoppa en blödning. I vildmarken är det lätt hänt att man skadar sig och om man inte vet hur man lättast tar hand om en skada kan det leda till livshotande konsekvenser. Du kan läsa mer om hjärt- och lungräddning här.
3. Göra upp eld med stöd av kniv
För att du inte alltid har en torr och fungerande tändare på dig när du irrat bort dig i skogen.
Att veta hur man gör för att både hantera och bevara en eld ute i vildmarken är förstås också något av det viktigaste enligt Skullman. Det är något som varit mycket avgörande för människans överlevnad och trots det blir vi bara färre och färre som vet hur man gör.