Hoppa till innehåll

Älskar du också att vara i naturen? Här är en podd för dig

Marlon Appelgren

När vi i Sverige pratar om friluftsliv glömmer vi ibland bort naturen som finns alldeles i närheten av där vi bor. Med podcasten ”Vilse” vill Nils Grundberg få svenskar att inse att friluftsliv inte behöver vara så komplicerat.

När vi ska bege oss ut i naturen kan vi ibland göra det till ett större projekt än vad det behöver vara. Det är något som friluftsmänniskan Nils Grundberg menar då många svenskar inte associerar friluftsliv med det enkla som finns i naturen nära oss. Nu är han aktuell med sin podcast Vilse som handlar om enkla och viktiga kunskaper i naturen, och i första avsnittet pratar han med överlevnadsexperten Johan Skullman om saker vi borde kunna som att att göra upp en eld med hjälp av kniv. Café har pratat med Nils om Stockholms bästa naturområden, sälar i Nacka och svenskarnas syn på friluftsliv.

Vad kommer podden att handla om?

– Podden har ett genomgående tema att fler ska ut i naturen och då är det viktigt att dela med sig av kunskap. Därför intervjuar jag människor som kan mycket om naturen och friluftsliv som att navigera med karta och kompass, men det kan också vara handarbete som slöjd. Det handlar mycket om närvaroaspekten och det är ett genomgående tema i podden. Det är exempelvis omöjligt att kolla Instagram när man sitter och täljer och samma sak är det när man vandrar för då kanske man snubblar.

Vad behöver fler lära sig om friluftsliv?

– Vi saknar kunskap att göra upp en eld eller navigera med karta och kompass. Sånt som både är nyttigt, roligt att kunna och bra att ha i en överlevnadssituation.

 Man behöver alltså inte vara på Lejonkungen-klippan i Norge för att få en bra naturupplevelse?

– Nej, absolut inte. I Sverige delar vi ofta upp oss i att man är friluftsmänniska eller inte. I Norge är det bättre för där är alla ute och man behöver inte vara en friluftstyp för det. Alla gillar att vara i naturen och det är skit samma om man är på Stureplan varje helg. Man ser ändå till att vara i naturen då och då.

Vilken är din bästa naturupplevelse?

– Jag tycker att allt som är nära och enkelt är bra som att plocka blåbär i en skog som ligger nära hemmet. Jag gillar norra Djurgården. Där tar jag någon promenad eller tar med mig ett friluftskök och sätter mig på någon fin plats och lagar mat.

Men om du sitter där och njuter och plötsligt ser Frihamnens skorstenar sticka upp bakom trädstammarna. Blir det inte en sämre naturupplevelse då?

– Det är klart att det är häftigare att vara i vildmarken, men jag tycker att det är överdrivet att dela upp saker i vildmark och inte. Vi har ju påverkat naturen överallt och är ändå en del av naturen. Man kan ju få en naturupplevelse mitt i stan också. Min syster såg en säl i Nacka förra veckan, det tycker jag är coolt. Jag har även sett bävrar i Djurgårdskanalen, det blir man ju glad av!

Har du några naturtips i Stockholms innerstad?

– På Djurgården finns något som kallas Isbladskärret där det bor stora hägrar som ser ut som dinosaurier. De bor där jämt och käkar grodor och låter jätteroligt. Där har jag även sett en fasan. Annars om man åker lite längre bort finns ju också Tyresta, Paradiset och Nackareservatet.

Lyssna på podcasten Vilse här!

https://soundcloud.com/vilsepodden/avsnitt-1-johan-skullman

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.