Annons
Annons

Bruce Weber

Säg namnet Ralph Lauren och bilder av propra ungdomar på prestigefyllda östkustuniversitet – med gamla pengar och familjer med hus i The Hamptons – poppar upp i bakhuvudet. Den 68-årige, Bronxfödde amerikanen har som ingen annan designer förmågan att frammana idealiserade drömvärldar med sina kläder.
I sin nyutkomna självbiografi Ralph Lauren ger han själv en ledtråd till den här filmiska förmågan.
artikelbild_ralph_40
Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

– När jag arbetar med en kollektion känns det som om jag gör en film. Jag vill förmedla en historia, så jag antar att man kan säga att jag berättar med mina kläder.

Film har helt följdriktigt fått en egen avdelning i boken. De övriga är Living, History och Heroines. Om sina hjältinnor säger han:
– När jag designar tänker jag ut en speciell karaktär. Jag funderar över vem hon är, var hon bor, vilken smak hon har. Jag skapar för henne och genom henne.

Och detsamma gäller när Ralph Lauren designar sina herrkollektioner. Släng en av hans osannolikt mjuka tweedkavajer över axlarna, häng på en yllehalsduk och de höstgula bladen på ekarna utanför Princeton Universitys Nassau Hall anas plötsligt någonstans strax utanför synfältet. Det är någonting med kvaliteten och känslan. Eller som han själv har formulerat det: ”Stil är en fråga om kvalitet, integritet och tidlöshet.”

Ralph Lauren By Ralph Lauren är utgiven på Rizzoli International Publications och kostar cirka 700 kr.

ANDERS BERGMARK

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar