Hoppa till innehåll

5 barndomsfavoriter (som man kan bli sugen på än idag)

Jonas Cramby minns tillbaka på barndomens kulinariska höjdpunkter.

”Äggtoddy”

Som barn gick stora delar av dagen åt till att hitta något sött att äta. Godis var så klart hårdvalutan men fick man inte tag på det kunde man äta i princip vad som helst: grånad och stenhård blockchoklad, bitsocker, strössel och tårtdekorationsgelé på tub. Man åt rabarber doppade i strösocker, hemkokt svartvinbärsgelé, lingonsylt, hermesetas, barnalbyl och hundchoklad – ja om det knep kunde man till och med tänka sig att äta en frukt. En favorit gick under det tjusiga namnet ”äggtoddy”, men var egentligen bara en äggula vispat fluffigt med socker, som man slevade i sig direkt ur en plastbunke framför tv:n. 

Limpmacka, gräddost, O’boy

Där amerikanerna har sin PBJ, peanutbutter & jellymacka, har vi svenskar vår LGO, limpmacka med gräddost och O’boy. Det räcker med ett bett så slår dörren till tidsmaskinen igen och man är återigen 12 år gammal och sitter ensam framför tv:n, utpumpad efter en sportaktivitet, med istappar i håret. LGO:n är för övrigt närbesläktad med LPO:n – limpmacka med prickig korv och O’boy – men den åt man uteslutande under skidsportande tillsammans med en obligatorisk apelsin. Andra klassiska barndomsmackor är friluftsdagsmackan, två kalla vändstekta ägg i limpa, och såklart gymnasiefavoriten Bulle i bulle: Delicatoboll i Konsumfralla. 

Filmjölk med socker

Som barn uppskattade man kulinarisk minimalism. En nystekt pannkaka med bara lite ljus sirap ansågs vara stor gastronomi precis som en Hönökaka med smör och honung. För riktiga finsmakare var det filmjölk och strösocker som gällde. Det skulle vara ett tjockt lager socker, som liksom sjönk ner i filmjölken och bildade ett gulnande lager som sedan knastrade ordentligt mellan tänderna medan man med tom blick och finnigt ansikte satt vid frukostbordet och bara njöt.

Pucko

Coca-Cola var så klart hårdvalutan. Men ville man vara riktigt cool drog man en Pucko. Den svenska landsbygdens nationaldryck slog igenom under 60-talets chartervåg då en massa svenskar återvände från Spanien med ett sug efter Lumumba – chokladmjölk med cognac. Detta kan förklara varför det funnits något farligt över Pucko sedan dess. Där andra chokladdrycker kan kännas lite barnsliga var och är Pucko en dryck för bad boys/girls. Det är ett slags Monster för generation X, ikoniskt bland bilburen ungdom och den givna accessoaren till ett ”Skratta inte Swensson, det kan vara din dotter som ligger i baksätet”-klistermärke i bakrutan.

Aromatknäckisen 

I högstadiet var aromatknäckisen mer än bara något man åt när det serverades kalops i skolan. Det var en symbol för individualitet och personlig frihet. När alla andra slevade i sig av korvkaka och överkokt spaghetti, plockade vi fritänkare bara till oss tre stycken Wasa Frukost, bredde smör på dem och täckte med ett tjockt lager  knallgul Aromatkrydda. Dessa åt man sedan till ett glas mjölk förstrött bläddrade i ett tummat exemplar av ”Liftarens guide till galaxen”.

Läs även: Jonas Cramby listar de 5 sämsta grejerna med svensk matkultur

Jonas Cramby är författare och skribent i Café. Han har gett ut kokböckerna Texmex från grunden, Texas BBQ, Mackor, !Taco loco!, Japansk grillning och Korean BBQ samt guideboken Tokyo för foodisar. Böckerna har getts ut i flera länder över hela världen.

Email: crambyjonas@gmail.com

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.