Hoppa till innehåll

Jonas Cramby listar de 5 sämsta grejerna med svensk matkultur

Jonas Cramby har tidigare lyft Sveriges absolut godaste maträtter. Nu skiftar han fokus och listar det absolut sämsta vår matkultur har att erbjuda.

1. Sillspad

I Sverige har vi ätit sill sedan stenåldern och använt insaltad sill som internationell handelsvara sedan ungefär 1100-talet – så varför har vi ännu inte lyckats konstruera en förpackning som inte skvätter ut sillspad över ens nya turkosblå semesterskjorta och får fingrarna att dra till sig kvarterets alla könsmogna katter? Jag älskar sill och potatis men tror allvarligt talat inte att jag någonsin ätit denna sommarklassiker utan att det slutat med att jag svärande stått och gnuggat något klädesplagg, eller kroppsdel, i vasken. 

2. Den inplastade lunchmackan

Överallt i världen är mackor livsnjut och matkultur. I Sverige bres de av folk som hatar sitt arbete och bara vill tjäna ihop tillräckligt med pengar för att säsonga i Chamonix. Där Vietnam har sin banh mi och Danmark sitt smørrebrød har vi kylskåpskallt bakeoffbröd med en outbredd klump margarin, hoprullad färdigskivad ost och antingen en fjärdedels vanlig tomat eller en hel cocktailtomat. Ja, om det finns någon detalj som verkligen säger något om vår inställning till lunchmackor är det just de där kvartarna av grönsaker som vi lägger på dem – vi tycker alltså inte att det är värt att lägga ner kanske 30 sekunder extra på en jämnare grönsaksfördelning? 

3. Oväntad surströmmingsdoft

Att surströmming luktar fruktansvärt vet alla vid det här laget. Men tänk om det egentligen inte är själva lukten som är problemet, utan sammanhanget. Tänk på det: Den plötsliga doften av, säg, en väl lagrad dansk ost är ju bara angenäm om du precis lagt en skiva Gamle Knas på din macka  – men fruktansvärd om den tillhör något du hittat fastkletad på undersidan av din sko. Det är precis samma med surströmming. Förberedd och frivilligt är den inte så farlig men om grannen skulle öppna en burk oanmäld dröjer det inte länge innan folk börjar riva ut garaget för att leta efter den där grävlingen som måste gått in där och dött.

Foto: Getty Images

4. Hanteringen av isbergssallad

Sverige är ett fantastiskt matland fullt av progressiva kockar och råvaror av absoluta världsklass. Så varför har vi fortfarande inte lärt oss att hantera den blygsamma isbergssalladen ordentligt? Denna underskattade ingrediens tillför omedelbart krispighet och fräschör till allt den vidrör OM man sköljer den ordentligt, krispar upp den i ett isbad och serverar den direkt. I Sverige verkar vi mest se isbergssallad som något att fylla upp tallrikar och take-awaylådor med, som den kulinariska motsvarigheten till packchips. Och inte nog med det, vi hackar den slarvigt på nyss rengjorda skärbrädor så att den nästan alltid har en tydlig terroir av disktrasa.

5. Smörgåstårta

I begynnelsen fanns Landgången. En festrätt där man i en avlång smörgåsform försökte imitera hur man äter ett traditionellt smörgåsbord. Från sillen till vänster till det kallskurna till höger. Landgången var ordnad, logisk och god men när man av någon anledning bestämde sig för att göra den RUND istället råkade man skapa den kulinariska motsvarigheten till fusionjazz: Smörgåstårtan. Den svenska smörgåstårtan är kaosteori på en tallrik och mig veterligen den enda maträtt i världen där man blandar grädde, burkclementiner, leverpastej och tonfisk – och kommer undan med det.

Läs även: Jonas Cramby rankar Sveriges 10 godaste maträtter

Jonas Cramby är författare och skribent i Café. Han har gett ut kokböckerna Texmex från grunden, Texas BBQ, Mackor, !Taco loco!, Japansk grillning och Korean BBQ samt guideboken Tokyo för foodisar. Böckerna har getts ut i flera länder över hela världen.

Email: crambyjonas@gmail.com

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.