Annons
Annons

apple_event_start
Ikväll händer det – igen. Det är dags för årets stora pr-jippo i Kalifornien där Apple ska visa upp sin nya iPhone 6S – som troligen inte innebär en radikal förändring från fjolårets succételefon. Är Apple slut som innovatörer? Cafés teknikreporter Mats Rydström tar tempen inför kvällens visning.

* * *

Förra året gjordes det större förändringar av iPhone. Apple hakade då på trenden med stora skärmar med iPhone 6 Plus. Båda modellerna var utmärkta och sålde mycket bra, så i år väntas mest förfiningar av konceptet och att båda modellerna får ett S i slutet på namnet snarare än ett byte till iPhone 7.

Men nu är det nytt år och dags för nya bedrifter. Klockan 19 svensk tid startar evenemanget, och som vanligt kan du följa det på apple.com. Här är de fem största snackisarna inför släppet!

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook

apple_iphone_kamera

1. Fler megapixlar

Apple vägrar spela med i megapixel-hetsen, vilket varit ett delvis smart drag, eftersom de haft så låga siffror. Enligt läckor ska dock de nya kamerorna skjuta bilder med 12 i stället för 8 megapixlar. Förhoppningsvis får 6S med liten skärm också den grymma bildstabilisator-teknik för skakfri video som endast 6 Plus-modellen hade.

Troligen får vi också en videofunktion för 4K-filmning, vilket Sonys Xperia-serie haft i ett års tid. En nisch, men bra för dig som vill kunna redigera ned sitt filmade material för semi-professionellt bruk.

Att släppa en ny telefon utan att haka på selfietrenden som dominerat mobilbranschen det senaste året, det vore omöjligt. Dessa självis-kameror får allt fler megapixlar, bredare vidvinkel för att få in fler kompisar i bild, blixt, och diverse tramsiga filter som förbättrar hy och allmän uppsyn. Här hakar säkert Apple på med något, oklart vilket.

 

apple_force_touch_phone

2. Tvåa på bollen med tryckkänslig skärm

Force Touch är en teknik som använts i deras MacBook, där man kan trycka hårdare på pekplattan för att komma åt vissa specialfunktioner som att spola framåt i en film. Här sätter app-utvecklarnas fantasi gränserna, men det viktiga är att Apple tar ett holistiskt grepp så att alla appar följer samma riktlinjer. Man måste intuitivt förstå när man ska klicka, trycka hårt eller hålla in på skärmen.

Apple blir inte först att presentera teknologin i en telefon. Kinesiska giganten Huawei visade sin nya topptelefon Mate S med samma teknik, i Berlin i helgen. Dess 5,5-tumsskärm reagerar på hårt tryck, vilket undertecknad testade i bilden nedan till höger, men Androids appar är ännu inte anpassade för detta. Huawei Mate S släpps i oktober för 6 300 kronor.

 

 

apple_rose_gold_huawei_force_touch

3. Rosa guld – ett år efter resten

Alla större Android-tillverkare har i mer än ett års tid erbjudit någon av sina telefoner med denna osmakliga färg, som signalerar nyrik oligark-hangaround. Apple lär släppa en sådan iPhone nu också, och har ju använt färgen till sin Apple Watch tidigare.

Att de sniffar efter pengar är naturligt, men det som gjorde Apple ledande och störst var att skapa nya produkter vi vill äga – inte snegla på och kopiera konkurrensen. Samtidigt åker troligen iPhone 5C (den modell som fanns i flest udda färger) ut ur modellprogrammet, som blir mer konformt. Mer om det nedan…

 

iOS9_multitasking

iOS9_powersaving

4. Smidigare och snålare system

I nya systemet iOS9 – som undertecknad testat en längre tid – finns många förbättringar: ett strömsnålt sparläge, smidigare att växla fram och tillbaka mellan olika appar, bättre mejlprogram, mer flexibla notifikationer, bättre sökfunktion, för att nämna några.

Men den mest välkomna funktionen skulle vara en reklamblockerare, som det nu talas om. Till mediehusens stora fasa. Exakt hur de ska smeka dem medhårs och erbjuda andra, bättre kanaler att få ut sin text och bild till läsaren – med profitmöjlighet – återstår att se. Apple pratar ofta om sina samarbeten med de stora mediekonglomeraten, men deras strategier är inte alltid relevanta för oss i Sverige.

 

5. En ny liten telefon?

Kommer vi få en ny lur av den mindre sorten? Stora telefoner passar definitivt inte alla. iPhone 6 hade 4,7 tums stor skärm och 6 Plus 5,5 tum – som en reaktion på alla stora mobiler från Samsung, Nokia, LG, HTC och de andra. Dessa skärmstorlekar väntas fortsätta i 6S-modellerna, men att inte erbjuda en liten telefon är osnyggt mot stora delar av Apples publik – framför allt den som gärna bär tajtare byxor.

En äldre telefon med mindre skärm som lär skrotas i och med nya lanseringen är den färgglada floppen 5C, och förhandssnacket gör gällande 5S blir kvar som ”budget”-val. Ett utmärkt sådant, visserligen, då den är allt annat än omodern och har en mindre 4-tumsskärm. Men det hade varit roligare att se en nyutvecklad liten telefon i det lilla formatet. Apple har sannerligen all teknisk kompetens för att få en sådan telefon att kännas maximalt användbar och större än den egentligen är. Låt oss se!

 

apple_keynote_sept9

Mats Rydström

 

Annons

Dela (52)
TweetaLaddar