Så vinner man en Oscar för bästa film – 5 ingredienser som maxar chanserna

Vad har filmerna som har vunnit Oscar för bästa film gemensamt? Svar: De är i snitt 2 timmar och 18 minuter långa, har oftast tre ord i titeln och ingår nästan alltid i genren drama. Så vilken film vinner i år?

Sofia Börjesson  |  Publicerad 2017-02-24 14:09  |  Lästid: 2 minuter
Foto: IBL Bildbyrå/Shutterstock

Finns det ett säkert recept för att knipa Oscarsstatyetten för bästa film? Ja, kanske. Enligt en undersökning av sparportalen CupoNation finns det flera gemensamma nämnare bland Oscars-vinnarna genom åren.

Bäst chans har man att vinna om Jack Nicholson eller Meryl Streep är med i filmen, och produktionsbudgeten bör ligga på omkring 420 miljoner kronor. Filmen ska också vara omkring 2 timmar och 18 minuter lång, ha tre ord i titeln och vara ett drama. Hela 82 av 88 filmer som har vunnit priset har nämligen varit just dramer. Till dags dato har det aldrig hänt att en skräckfilm eller sci-fi-rulle har tilldelats en Oscar för bästa film.

Så hur blir det i år? Enligt CupoNations beräkningar kommer La La Land att knipa statyetten. Den har alla ingredienser som krävs: tre ord i titeln, drama, 2 timmar och 8 minuter lång och en produktionsbudget på cirka 267 miljoner kronor. Nära nog, om man jämför med de övriga nominerade.

Det som talar emot La La Land är att Golden Globe-priset ofta går till samma film som tilldelas Oscarsstatyetten. Sedan 1951, då Golden Globe för första gången delade ut priset för bästa film, har samma film vunnit på båda galorna 32 av 65 gånger – och priset på årets gala gick till Moonlight.

Receptet för att vinna en Oscar för bästa film:

Infograf: CupoNation

En film som förmodligen inte kommer att vinna någon Oscar i kategorin bästa film är skräckisen A Cure for Wellness. Men den kommer garanterat att ge dig rysningar – du kan se trailern här.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 09:38