Hoppa till innehåll

5 klyschiga avsnitt du hittar i alla tv-serier

Jonas Strandberg

Inte ens våra mest älskade tv-serier klarar helt av att undvika klyschor. Det gör ingenting, det kan fungera som en trygghet, något som skapar värmande igenkänning. Eller så kan de vara alldeles fruktansvärda. Här är några av våra mest kända tv-klyschor.

1. Musikalavsnittet

Det avsnitt som sticker ut allra mest av våra älskade klyschor. Av någon anledning förvandlas allt från ”Buffy och vampyrerna” till ”Grey’s Anatomy” till en färgsprakande sång- och dansshow fullspäckad med känsloladdade låtar. Resultatet är alltid fantastiskt konstigt, men i de bästa fallen också fantastiskt.

Du har sett klyschan i: ”Scrubs”, ”Simpsons”, ”Buffy the Vampire Slayer”, ”Grey’s Anatomy”, ”Simpsons”, ”Futurama”, ”Community” etc.

2. Flaskavsnittet

Ett smart sätt för produktionsteamet att spara lite pengar är det klassiska ”flaskavsnittet”. En bottle episode är ett avsnitt som utspelar sig på ett väldigt begränsat utrymme, med så få skådespelare som möjligt. Ett välkänt exempel är avsnittet ”The Fly” från ”Breaking Bad” där Walt och Jesse är inlåsta i ett methlabb och tvingas konfronteras med sina… meningsskiljaktigheter.

Termen kommer ursprungligen från en av producenterna bakom 60-talsserien ”The Outer Limits” och syftar till att på väldigt lite tid, med väldigt lite pengar dra ett avsnitt ”ur en flaska som en ande”.

Du har sett klyschan i: ”Breaking Bad”, ”X-Files”, ”Master of None”, ”It’s Always Sunny in Philiadelphia”, ”Firefly”, ”Twin Peaks: The Return” etc.

3. Klippkollaget

En clipshow är som sitcomens motsvarighet till ett greatest hits-album. Ibland har de slängts in när en serie plötsligt förlängs på grund av oväntat hög popularitet och det är kort om tid att spela in flera avsnitt. Ibland är den precis som med bottle episodes ett sätt att spara en slant. En central replik i en clipshow är ”Kommer ni ihåg när…” följt av drömsk musik och ett klipp från ett tidigare avsnitt. Komediserien ”Community” lekte med formeln genom att göra en clipshow, men där samtliga klipp var helt nyinspelade.

Du har sett klyschan i: ”Scrubs”, ”Malcolm in the Middle”, ”The Office”, ”Pantertanter”, ”Simpsons”, ”Vänner”, ”Seinfeld” etc.

4. Hoppa över hajen

En tydlig punkt när tittarna unisont kan enas om att en serie spårat ur, så till den milda grad att skaparnas desperation går igenom rutan. Ett sorts stunt för att återvinna intresset kring serien i fråga. På engelska kallas detta ”jump the shark moment” och är döpt efter när Fonzie i ”Happy Days” vid ett tillfälle hoppade över en haj.

Alla serier som får pågå tillräckligt länge hamnar förr eller senare här. Ett jump the shark moment kan se ut på väldigt olika sätt, men resulterar alltid i en reducering av antalet tittare. För ”Felicity” var det när huvudpersonen klippte en ny frisyr. För ”Roseanne” var det när familjen i början av den nionde(!) säsongen vann på lotto. För Dallas var det när…

5. Allt var en dröm

Dallas är den mest ökända skurken i den här kategorin. Den populäre Patrick Duffy lämnade serien genom att hans karaktär dog i en bilolycka. Den nionde(!) säsongens sjunkande siffror visade dock att publiken saknade Duffy, varpå man i slutet av säsongen lät karaktären Pam vakna upp, bestämde att allt som hänt i säsong 9(!) var en dröm och Patrick Duffy var magiskt tillbaka från de döda. Ja, ni läste rätt. Ett slut som hade gett dig underkänt i mellanstadiesvenska nyttjas ogenerat av professionella manusförfattare.

Du har sett klyschan i: ”Dallas”, ”Dollhouse”, ”Frasier”, ”Vänner”, ”House”, ”Life on Mars” etc.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.