Alchemist, Köpenhamn

Tvåstjärniga Alchemist i Köpenhamn har varit en snackis i foodievärlden sedan restaurangen öppnade 2019. Den 2 000 kvadratmeter stora, planetarieliknande Michelinkrogen kostade närmare 150 miljoner kronor att bygga och hade en väntelista på 17 000 personer innan de ens hunnit öppna. Bakom den spektakulära
storsatsningen står 33-årige krögaren Rasmus Munk, vars förkärlek för molekylär gastronomi sätter sitt avtryck på den unika, extrema och ibland provocerande serveringen. Ett femtiotal ”intryck”– däribland snackisen Tounge Kiss, en smaksatt artificiell människotunga – ingår i besöket, som går loss på minst 7 500 kr.
Priser från 5 400 DKK exkl. dryck
Adress: Refshalevej 173C, Köpenhamn, Danmark


Knystaforsen, Rydöbruk

Från nedlagt sågverk till fullfjädrad stjärnkrog. Det är svårt att inte imponeras av ambitiösa Knystaforsen i halländska Rydöbruk, där enkla, hyperlokala råvaror och matlagning över öppen eld i det spektakulära uteköket lockar gäster från hela världen. Bakom satsningen står danska krögarparet Eva och Nicolai Tram, med erfarenhet från Köpenhamns matscen. Menyn består av 18 serveringar med ingredienser från det omedelbara närområdet. Här serveras bara insjöfisk och viltkött från skogen runt knuten och gröna fynd från trädgård och mark. Numer finns även möjlighet att övernatta, vilket, med tanke på läget, varmt kan rekommenderas.
Priser från 2 450 kr exkl. dryck
Adress: Rydöforsvägen 4, Rydöbruk, Sverige


Under, Lindesnes

På Båly Spangereid i södra Norge, fem och en halv meter under havsytan, ligger Under – världens största undervattensrestaurang. Välrenommerade arktitektfirman Snøhetta, som bland annat ritat nationaloperan i Oslo, står för designen av den snedställda stjärnkrogen, som också fungerar som marint forskningscenter. Här knyts marinforskning, arkitektur, design och gastronomi samman i en restaurangupplevelse väl värd sin resa. Med lite tur kan man se middagen simma förbi utanför panoramafönstret. Råvarorna till den säsongsbetonade menyn på 10–12 rätter fiskas inte sällan upp ur skafferiet utanför.
Priser från 1 950 NOK exkl. dryck
Adress: Bålyveien 48, Lindesnes, Norge


Brutalisten, Stockholm

Konceptkrogen Brutalisten bygger på konstnären Carsten Höllers matmanifest ”The brutalist kitchen manifesto”. Ett trettonpunktsprogram där huvudregeln lyder: ”Endast en ingrediens får ingå i varje rätt; bara vatten och salt får tillsättas.” Några överpyntade mellanrätter är det med andra ord inte tal om. På Brutalisten är det den säsongsbetonade råvaran som står i centrum. Där andra ser begränsningar ser kocken Stefan Eriksson möjligheter och en strävan efter att hitta essensen av varje råvara. Visst svängrum finns dock. På restaurangen förekommer rätter som benämns som ”semi-brutalistiska”, där fler ingredienser får förekomma.
Priser från 1 100 kr exkl. dryck
Adress: Regeringsgatan 71, Stockholm, Sverige.


Punk royale, Stockholm/Köpenhamn/Oslo

Det har gått snart tio år sedan attitydsfriska Punk Royale gjorde ett oförglömligt intåg på den stockholmska krogscenen. Sedan dess har filialer etablerats i både Köpenhamn och Oslo, och restaurangen har fått sällskap av den mer städade syskonkrogen Coco+Carmen på Östermalm. Den performancelika föreställning som bjuds på Folkungagatan är dock fortfarande lika underhållande och den anarkistiska avsmakningsmenyn fortfarande lika uppskattad. Och partystämningen och tempot är om möjligt ännu högre i dag. Här råder strikt foto- och mobilförbud, vilket, med tanke på berusningsgraden i lokalen, nog ändå är för allas bästa.
Priser från 1 800 kr inkl. dryck
Adress: Folkungagatan 128, Stockholm, Sverige.

