5 nya och trendiga mackor du kommer vilja testa direkt!

Mackor är trendigare än någonsin och går att variera i all oändlighet. Vad sägs om avokadotoast, cemitas eller mac ’n’ cheese på en macka? Pågen har nyligen genomfört sin årliga trendspaning och siat om vilka smörgåsar som är heta 2016.

Rose-Marie Söderlund  |  Publicerad 2016-01-28 18:31  |  Lästid: 2 minuter
Avokadotoast med chili, gräslök och citron.
Avokadotoast med chili, gräslök och citron.

Trend 1: Hälsosam dekadens

Vi nöjer oss inte längre med att kompromissa mellan njutbart och hälsosamt – vi vill ha båda på samma gång. En tydlig symbol för trenden är avokadotoasten.

Recept: Avokadotoast med chili, gräslök och citron >>

Avokadon med sin krämiga konsistens och milda, men ändå fylliga, smak passar perfekt på ett smakrikt rostat eller stekt surdegsbröd. Toppa med chiliflakes, citronskal och gräslök eller smörgåskrasse, tomat och rostade sesamfrön.

Skördemacka med bondbönor, fetaost och rädisor.
Skördemacka med bondbönor, fetaost och rädisor.

Trend 2: Vegetable Forward

Intresset för vegetarisk mat ökar. Vi ser mer grönsaker som pålägg men också fler bröd som bakas med grönsaker och rotfrukter i degen.

Recept: Skördemacka med bondbönor, fetaost och rädisor >>

En mättande men ändå fräsch macka. Om det är svårt att få tag på bondbönor kan de ersättas med frysta, gröna ärter. Förutom groddar är det även gott att toppa mackan med smörgåskrasse och ärt- eller solrosskott.

Cemitas med pulled beef eller tofu.
Cemitas med pulled beef eller tofu.

Trend 3: Global Street Food

Vi öppnar upp blicken för omvärlden och just nu ser vi en generell mexikanskt mattrend, som även speglas i mackätandet i form av tortas och cemitas.

Recept: Cemitas med pulled beef eller tofu >>

Cemita är en macka med ursprung i mexikanska Puebla. Till mackan används ett briocheliknande bröd med sesamfrön som kallas just cemita. Fyllningen består vanligtvis av skivad avokado, någon typ av tillagat kött, ost, lök, salsa och den mexikanska örten pápalo

Grilled mac ’n’ cheese med nachos.
Grilled mac ’n’ cheese med nachos.

Trend 4: Frankenfoods

Under 2016 kommer vi att se flera exempel på onyttiga och dekadenta maträtter, till exempel dubbelmackor med smält ost och chips som pålägg.

Recept: Grilled mac ’n’ cheese med nachos >>

Krämiga, chiliheta makaroner möter söt majs och krispiga nachos i denna maffiga toast som passar perfekt till brunch eller när det finns matrester som behöver tas tillvara. Istället för nachos går det även bra att använda ostbågar eller chips.

Toast med getostkräm, björnbär och valnötter.
Toast med getostkräm, björnbär och valnötter.

Trend 5: Sött möter salt

Gränsen mellan traditionellt söta och salta produkter och råvaror suddas ut. På mackorna syns bland annat bär samt pastrami och sylt.

Recept: Toast med getostkräm, björnbär och valnötter >>

De söta och smakrika björnbären bryter av fint mot den salta och lite syrliga getostkrämen. Toppat med honungsglaserade valnötter och färsk timjan blir det här en underbart god macka som passar perfekt till brunch eller afternoon tea.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-08-29 22:52