Gabagool fokar på Italien

Beirut Café-krögaren Elias Karroum byter det libanesiska köket mot det italienska och öppnar Gabagool – en restaurang och deli med fokus på autentiska italienska smaker – i Östermalms Saluhall. Menyn bygger på två grundpelare i det italienska köket: färsk pasta och färskbakad focaccia. Beställ in en tallrik Amatriciana på lunchen, svep en espresso efter jobbet eller köp med dig en charkbricka hem till fredagsmyset. Eller varför inte ta en AW i baren och sakta låta dig bli en del av den italienska aperitivo-kulturen, med italienska viner och klassiska smårätter i överflöd.
Namnet Gabagool är en referens till det italiensk-amerikanska uttrycket för capicola – en klassisk lufttorkad skinka – och en blinkning till tv-klassikern Sopranos, där måltiderna utgjorde en central del av storyn.
– Vi vill att Gabagool ska bli en naturlig mötesplats där gästerna kan uppleva italiensk matkultur på ett okonstlat, men smakrikt sätt. Med noggrant utvalda råvaror och en meny som förändras med säsongen, strävar vi efter att erbjuda en genuin och kvalitativ matupplevelse, säger Elias Karroum.
Stockholm 1897 satsar på bullar och bastubärs

Gänget bakom mackmeckat Sandhäxan, med Erik ”Jerka” Johansson, Mattias Svensson, Fredrik Sundberg och William Thorén i spetsen, fortsätter att storsatsa i huvudstaden. Efter Strandhäxan, Frippe och Dramatenterassen öppnar nu Stockholm 1897 – ett året runt-öppet hantverksbageri, café och restaurang med traditionsenlig svensk meny (hörde vi sillunch?) och svårslaget läge vid Djurgårdsbron.
Den tillhörande flytande bastun mitt i Djurgårdskanalen, med egen öltapp och badmöjligheter direkt från trappan, lär bli välbesökt när den öppnar för bokningar och drop in senare i maj.
– Vi älskar att skapa platser där folk vill hänga. Det här är något helt annat än vi gjort tidigare, men med samma kärna: värme, kvalitet och ett ställe man vill komma tillbaka till – oavsett dag eller årstid, säger teamet bakom satsningen.
Omaka tänker nytt

Bryggeriet och restaurangen Omaka fyller fem år. Det firar man med att avskaffa samtliga mellanrätter och lansera en helt ny meny i modern brasseriestil. Rätterna på den uppdaterade menyn – framtagen av köksmästare Nicklas Bergstedt, med erfarenhet från bland annat Ekstedts, Bleck och The Flying Elk – utgår från tydliga råvaror i säsong i ett klassiskt upplägg med snacks, förrätter, varmrätter och dessert. Till rätterna serveras bland annat det färskaste ölet i Stockholm, direkt från tankarna i bryggeriet.
– Vi känner att tiden för mellanrätter med asiatiska influenser har passerat. Därför väljer vi att gå tillbaka till den ursprungliga visionen för restaurangen. Det betyder ölvänliga rätter av hög kvalitet till överkomligt pris, säger Hedda Spendrup, bryggmästare på Omaka.
Operakällaren siktar mot stjärnorna

Stjärnkocken Emanuel Tärnqvist byter roll – och blir kulinarisk ledare för hela Operahuset. Den klassiskt skolade kocken har tidigare arbetat i både Australien och Paris och flyttade 2015 hem till Sverige för att inleda ett nära samarbete med den nyligen bortgångne kocken och krögaren Daniel Höglander, som bland annat drev tvåstjärniga restaurangen Aloë i Älvsjö.
Efter nästan ett decennium som kreativa parhästar tog duon förra sommaren över det kulinariska ansvaret för Operakällaren. Nu kliver Emanuel vidare i rollen som Executive Chef och får samtidigt ett övergripande ansvar över det kulinariska uttrycket i hela Operahuset. Ambitionsnivån är det inget fel på.
– Mitt och Daniels mål när vi tog över Operakällaren förra sommaren var att öppna upp huset på ett nytt sätt och skapa en plats där människor möts och delar oförglömliga stunder. Vi har kommit en lång bit på vägen – och nu ser jag fram emot att fortsätta utveckla köket och vara första kulinariska ledaren på Operakällaren att ta två stjärnor, säger Emanuel Tärnqvist.
Mathias Dahlgren pressar priserna

Den 10 maj bjuder Grand Hôtel, stjärnkocken Mathias Dahlgren och Lydmar Hotel in till den gastronomiska folkfesten Sommar på Blasieholmen. För det högst överkomliga priset 125 kronor ges besökarna möjlighet att smaka på hela Blasieholmens utbud: njut av härlig rivierakänsla på Grand Soleil, ta en glasspaus i solen på Grand Café, tryck en steamed bun på Mathias Dahlgrens nya utomhussatsning – och avrunda eftermiddagen med livemusik i kvällssolen vid Lydmar Hotel.
Priserna är svåra att klaga på. Grand Soleil erbjuder ett glas rosé för 75 kronor tillsammans med flera alkoholfria alternativ, Grand Café säljer glass för fem kronor per kula och Dahlgren kränger Chinese steamed bun med sidfläsk, hoisinsås och grillad sojaemulsion för 45 kronor styck.
Sommar på Blasieholmen går av stapeln den 10 maj 2025 och pågår mellan klockan 15:00 och 19:00.