Hoppa till innehåll

5 viktigaste krognyheterna i Stockholm i juni

Foto: Matateljén / Pelago / Eden

Trädgårdskrogar, Slakthussatsningar och kvartersfestivaler. Cafés chefredaktör Joel Ågren listar de fem hetaste restaurangnyheterna i Stockholm i juni.

Matateljén återuppstår i Slakthusområdet

Foto: Matateljén.

Omtyckta Matateljén i Gamla Enskede var länge en självklar krogdestination för boende och besökare i den lummiga villaidyllen. Efter åtta år i kvarteret stängde restaurangen i fjol och lokalen omvandlades till en saluhall i miniatyr – Ateljéns livs. Nu har Matateljén öppnat i ny skepnad, denna gång i industrichica Hus 26 i Slakthusområdet, med Solen och Bar Montan som närmsta grannar. Restaurangen kommer att ha öppet såväl lunch som kväll med både fasta menyer och a la carte. Precis som tidigare står den lekfulla hanteringen av råvaror i säsong i fokus.

Foto: Matateljén.

– Att få öppna vår nya restaurang i Slakthusområdet känns som att få komma hem igen, bara ett stenkast från där vi en gång började den här resan. I den här lokalen har vi tänkt mycket på hur vi kan behålla den öppna ateljékänslan som finns nu när lokalen är rå och oförädlad. Vi vill ta vara på den otroliga lokalen, rymden och ljuset. Vi kommer skapa en uppbruten, okonventionell känsla i både kök och möblering, säger Henrik Sauer, som tillsammans med Anna Klyvare är grundare av Matateljén, i ett pressmeddelande.

Boka bord här.

Rox trestegssatsar på Östermalm

Foto: Linda Prieditis

I den kulturhistoriska Oxenstiernska malmgården i hjärtat av Östermalm krokar silversmeden och krögaren Sebastian Schildt och stjärnkocken Viktor Westerlind (Frantzén, Aira, Operakällaren) arm och öppnar tillsammans en ny version av Restaurang Oxenstiernan (ROX) – nu som en samtida restaurangupplevelse i tre delar. Först ut är sommarrestaurangen Jardin, en avslappnad trädgårdskrog med inspiration från Provence, som öppnar den 28 juni. Under hösten öppnar en lyxig bistro som under vintern följs upp av ett tidsenligt fine dining-koncept.

– Det känns fantastiskt att äntligen få sjösätta denna drömkrog tillsammans, på en mycket speciell plats. Vi vill erbjuda olika upplevelser under ett och samma tak – och nå fler gäster på fler sätt. Det här projektet är fullt av möjligheter, säger Viktor Westerlind.

Boka bord här.

Svenska Brasserier preppar för kvartersfestival

Pelago. Foto: Press.

Kreativiteten blomstrar på Södermalm. Lördag den 23 augusti arrangeras söderfestivalen Söderblomster för första gången. Bakom initiativet står kroggruppen Svenska Brasserier, som samlar sina fem söderkrogar för en heldag med mat, musik och människor i fokus – med fri entré för alla.

– Söderblomster ska kännas som finalen på sommaren, vårt sätt att bjuda på sommarens sista fest! Det blir en varm och levande kvartersfestival där man kan utforska området runt Götgatan och Mosebacke på ett enkelt och roligt sätt. Vi vill ge gäster möjligheten att upptäcka nya favoritställen och uppleva stämningen som uppstår när bra mat, musik och människor möts, säger Matilda Jackson, operativ chef på Svenska Brasserier.

Matilda Jackson. Foto: Press.

Restaurangerna Gondolen, Pelago, Café Klotet, The Hills och Riche Fenix förvandlas till festivalscener, där varje ställe sätter sin egen prägel på musiken och stämningen. På varje restaurang väntar specialkomponerade rätter, festivaldrinkar och musikakter från tidig eftermiddag till sen kväll. Lineupen består av särskilt utvalda DJs och liveartister och spelschemat lanseras på festivalens Instagram @soderblomster.

– Det blir en heldagsupplevelse där gäster kan upptäcka något nytt och spännande var än de befinner sig. Våra restauranger är öppna hela dagen och gästerna kan röra sig fritt mellan dem och njuta av musik, mat och stämning på varje ställe, avslutar Matilda.

Läs mer här.

Hedvig hyllar det svenska matarvet

Foto: Press.

Gillar du svensk husman och romantiserar tjeckiska ölhallar? Då kommer du att gilla Beriut Café-grundaren Elias Karroums senaste Östermalmshallsatsning Hedvig. Ambitionen är att erbjuda en respektfull men kreativ tolkning av svensk husmanskost i en anrik miljö som andas kulturarv och tidlös elegans.

– Ambitionen med Hedvig, vars namn är hämtat från närliggande Hedvig Eleonora kyrkan, är att lyfta fram den svenska husmanskosten med respekt för traditionerna. Jag vill skapa en plats där besökare kan uppleva smaker som sitter djupt i vårt matarv – i en miljö som är 135 år gammal och som kombinerar dåtidens charm med dagens mattrender. Det ska kännas genuint och relevant på samma gång, säger Elias Karroum, grundare.

Boka bord här.

Eden öppnar för säsongen

Foto: Press.

Stockholms egna lustgård, restaurang Eden längst ut på Smedsudden på Kungsholmen, har slagit upp portarna för sommaren. Den bedagade 1800-talsvillan ­– som i fjol charmade 45 000 besökare med kajakpaddel, fiske, bastu och naturvinsstinna middagar under bar himmel – satsar i år lite extra på Edens kulinariska erbjudande. Matkonceptet ”Eden Gone Fishing” är en hyllning till fisk, skaldjur och det rustikt enkla, där svenska råvaror möter medelhavets matlagning. Bakom menyn står William Wahlroos, tidigare souschef på bland annat Punk Royale.

Bland signaturrätterna märks semesterkompatibla rätter som Hibachi-grillad guldsparid med rökig paprikaröra och Duroc-kotlett med majrova, colatura och Sauce Robert. Föredrar du att hänga i baren rekommenderas Edens siganturdrink Aperol Margarita med tajinkant och hotshotsversionen av Pina Colada, med ljus rom, ananasjuice och kokosinfuserad vispgrädde. Sommarens cocktailsnackis?

Foto: Press.

– Årets meny är inspirerad av Medelhavet – Amalfikusten, franska rivieran och Mallorca. Jag älskar det avskalade och rustika där råvarorna får spela huvudrollen, men där det också finns en precision som höjer helheten, säger William Wahlroos.

Boka bord här.

Bonustips! Så gör du Edens Limoncello Spritz

Foto: Press.

Du behöver:

  • 5 cl limoncello
  • 1 cl citron
  • Valfritt bubbel
  • Sodavatten
  • Citroner

Gör så här:

Häll alla ingredienser i glaset eller i en kanna, rör varsamt, toppa upp med sodavatten och garnera med citron.

Läs också:

Har du tips på nyöppnade restauranger och barer i Stockholm? Mejla joel.agren@egmont.se.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.