Hoppa till innehåll

6 argument till chefen för att se VM-semifinalen på jobbet

Sverige firar i fotbolls-VM 2023.

Våga stå upp för din icke-fackliga, men rimlighetsrimliga, rättighet att få följa Sveriges framfart i VM-semifinalen under arbetstid.

Imorgon klockan 10.00 spelar Sverige damlandslag semifinal mot Spanien i fotbolls-VM. En sportpärla ingen vill missa och som kommer att vara fikarummens stora samtalsämne.

Den sköna chefen har såklart redan agerat proaktivt, rensat kalendern (inte bara sin egen) från alla former av möten som angränsar till arbete och skickat ut en mötesinbjudan till alla anställda med inbjudningstexten: ”Storbild, Champis zero och dillchips i lunchrummet klockan 10.00.” Men för dig som olyckligen inte har en proaktiv chef med spröten ute för hur den kan samla enkla goodwill-poäng kommer här en argumentationslista du kan testa.

Alla argumenten på listan är 100 procent rimliga och vettiga för en person med litet till normalstort sportintresse, men de testskjuts på egen risk.

(Och ja, Café fattar såklart att folk har riktiga jobb där verksamheten inte låter sig pausas i två timmar på grund av en svinstor svensk sporthändelse. Den här listan riktar sig till dig med ett jobb där verksamheten visst kan pausas i ett par timmar utan att världen går under, vilket ändå bör gälla för en majoritet av yrken.)

1. ”För 45 år sedan fick folk ledigt för att se Stenmarks andraåk i Schladming … i världscupen.”

Stenmark efter en vinst i Schladming. Foto: Getty Images

En berättelse om gamla Sverige som har tröskats till förbannelsen. Du kan den vid det här laget, hur det rullades in tv-apparater i skolornas klassrum och hur Sveriges arbetsplatser tog en gemensam fika i en timme för att se Ingemar Stenmark slalomsvänga mot sin 44:e världscupsseger i typ Kranjska Gora. Utan att förringa världens bästa Ingemar så är grejen här är naturligtvis att en semifinal i ett fotbolls-VM är så otroligt mycket större än ett världscupslopp i storslalom.

2. “På *infoga liknande företag som du jobbar på* ska de se matchen ihop.”

Gör en sms-gallup bland dina vänner som arbetar inom liknande verksamhetsfält som dig. Ska de se matchen gemensamt på kontoret? Samla bevismaterial på att liknande företag är ”softa” genom att låta sina anställda se matchen tillsammans i lunchrummet. Din chef vill förhoppningsvis inte framstå som mindre soft än konkurrentens dito.

Foto: Getty Images

3. Föreslå ny tid för möte och våga vara transparent med anledningen

Ingen vettig chefsperson har bokat in ett möte under tiden för matchen från dess att det stod klart att Sverige spelar VM-semi mot Spanien under tisdag förmiddag. Men det finns stor risk att ett möte som bokades innan semestern ligger kvar och skvalpar, mycket olyckligt, i kalendern. Våga aspirera på hjälterollen och föreslå att mötet skjuts fram till efter lunch med den transparenta anledningen att det förmodligen ligger i fleras intressen att hålla ett öga på matchen imorgon.

4. Teambuilding-argumentet

Kan presenteras i stil med följande: ”När vi genomförde DISC-analysen i våras kom vi fram till att vi behöver umgås även utanför arbetet. Att se matchen ihop är ett perfekt sådant tillfälle.” Går propositionen igenom bör du hyllas som en hjälte internt.

5. Ingen annan jävel kommer ändå att jobba under matchen-argumentet.

Det här tänker alla, men få vågar yttra det. Folk har precis kommit tillbaka från semestern och kommer att trycka med en Viaplay-flik samtidigt som de låtsas trycka in några siffror i ett Excel-ark. Det är lika bra att påtala det uppenbara.

6. ”Jag kommer att se matchen oavsett.”

Våga stå upp för din icke-fackliga rättighet att se vad som kan komma att bli en historisk milstolpe i svensk (sport)historia. En riskfylld väg att gå, men åtminstone kan du rakryggat känna att du stod upp för vad du trodde på.

Sveriges VM-semifinal mot Spanien börjar klockan 10.00 och visas på TV6 och Viaplay.

Cafés tidigare digitala redaktör Joakim Almén skrev om nöje, nyheter, mode, teknik, livsstil och mycket annat.

Credits
Foto: Getty Images:

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.