Hoppa till innehåll

6 vassa tv-serier om andra världskriget

Från ”Band of Brothers” till ”The Plot Against America”, här sex lysande exempel på serier som utspelar sig under andra världskriget.

Fredag 26 januari har efterlängtade Masters of the Air äntligen premiär på Apple TV+. Den påkostade krigsserien ser på förhand väldigt lovande ut, även om den är långt ifrån ensam i sin genre. Här är några andra lysande exempel på serier som utspelar sig under andra världskriget.

Band of Brothers

WWII-serien som alla andra för alltid kommer mätas mot. Svindlande välgjord produktion av Steven Spielberg och Tom Hanks som håller mer än väl för att upptäcka för första gången idag, eller att se om. Om du av någon anledning bara ska se en enda serie som utspelas under de här krigsåren är det hit du ska rikta blickarna.

Streama på: HBO Max

The Pacific

Uppföljaren från teamet Spielberg/Hanks är inte riktigt, riktigt lika skarp, men det är inte långt borta. Denna miniserie om en grupp marinsoldater kring Stilla havet lider en del av att jämföras med Band of Brothers, för The Pacific är betydligt starkare än man minns.

Streama på: Netflix

Hotell Europa

Gränsfall på den här, absolut. Den utspelar sig på ett hotell vid Rhen under tiden efter första världskriget och skildrar händelserna som leder upp till det andra. Det som gör Hotell Europa så fängslande är att fokus ligger på familjen som driver hotellet och de problem de stöter på i sina försök att hålla verksamheten levande. Hotellet finns för övrigt på riktigt och gästades av så vitt skilda gäster som Charlie Chaplin, Konrad Adenauer och Hitler.

Fanns fram till nyligen på SVT Play, men nu får man rota bland välsorterade återförsäljare av fysisk media.

Bomb Girls

Strålkastarljuset riktas i denna något förbisedda serie mot ett gäng kanadensiska kvinnor på en vapenfabrik, med avstamp i det riktiga skitåret 1941. I en period så väldokumenterad och brett gestaltad som andra världskriget är det alltid intressant när man blir överraskad av en ny film eller serie på temat. Och en överraskning bjuder Bomb Girls definitivt på, med en engagerande ensemble välskrivna och spelade rollfigurer.

Streama på: TV4 Play

Foyle’s War

Långköraren i gänget som tuffade på stadigt i åtta säsonger mellan 2002 och 2015. Vi följer polisen Christopher Foyle som metodiskt sätter dit brottslingar som försöker sko sig på att världen befinner sig i brinnande krig. Serien börjar 1940 och pågår med små tidshopp hela vägen till 1947 när kriget är över. Troget den brittiska traditionen består serien av korta säsonger med ganska långa avsnitt, vilket skapar känslan av en serie korta långfilmer.

Streama på: Viaplay

The Plot Against America

Baserad på Philip Roths otroliga roman med samma namn, där premissen är en alternativhistoria om vad som skulle hända om Charles Lindbergh valdes till USA:s president mitt under kriget. Viss spoilervarning: det skulle gå fruktansvärt illa. Ett omfattande amerikanskt samarbete med Nazityskland spelar en central roll. Serien hamnar inte i skuggan av boken utan är en mycket lyckad filmatisering.

Streama på: HBO Max

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.