G.A.T.
Om det är något vi på Café-redaktionen romantiserar så är det sena middagar på stimmiga New York-bistros, med en köttbit på bordet och en Dry Martini i handen. Därför blev vi extra glada över nyheten att Tjoget-grundarna Joel Söderbäck, Andreas Bergman och Simon Åhnbergs nya krog G.A.T. på Gustav Adolfs torg i Stockholm hämtat sin huvudinspiration från just de högoktaniga franska bistros som började dyka upp i New York under 80- och 90-talet.
På menyn står amerikanska tolkningar av franska klassiker, som rätter som King Crab Legs, New York Strip och Shrimp Cocktail, liksom hedonistiska signaturrätten Toast G.A.T. med stekt anklever, oxfilé och caviar. Allt serverat i en exklusiv, historisk miljö i Davidsonska huset från 1896, där stjärnarkitekten Andreas Martin-Löf stått för interiören.

”Vi kommer anamma den energi som finns i de många otroliga New York-bistros som vi själva förälskat oss i. Menyn kommer vara stor och härlig så att alla hittar något som funkar för just dem, just idag. Maten ska kännas lyxig, men det ska också finnas en tydlig igenkänning i varje tugga. För mig personligen är det viktigt med höga smaker och snygg fräschör. En grönpepparsås ska faktiskt smaka grönpeppar – gärna lite konjak också”, säger Elias Nador, kökschef på G.A.T.
Även i cocktailbaren hämtas inspiration från New York, med fokus på tidlösa klassiker som Cosmopolitan, Manhattan, Midori Sour och Dry Martini.

”En kväll på G.A.T. ska vara given för alla som vill avnjuta klassiska cocktails utförda på allra bästa sätt. Vi grundar oss i de traditionella recepten och utforskar små finurliga sätt att förfina dem. Jag kan redan nu säga att vår tequila-servering kommer vara värd ett besök i sig”, säger Axel Söderström, barchef på G.A.T.
Utöver matsalen, med plats för 30 sittande gäster, erbjuder G.A.T. två avskilda chambre séparées – en trappa upp och en trappa ner från köket.
Öppnar: 22 januari.
Läs mer: gatstockholm.com
Adam & Albin

Hyllade Michelinkrogen Adam/Ablin på Rådmansgatan i Stockholm tackar vid årsskiftet för sig. Fine dining-fokuset för krögarna Adam Dahlberg och Abin Wessman – som även driver populära konceptkrogen Solen i Slakthusområdet och stimmiga fusionrestaurangen Misshumasshu i Birger Jarlspassagen – ligger istället på en betydligt större och ännu icke namngiven stjärnsatsning på Gustav Adolfs torg i Stockholm.
Den 550 kvadratmeter stora flaggskeppsrestaurangen, som formges av den välrenommerade inredningsstudion Halleröd, är planerad att öppna i början av 2026.
”Vi utformar något i en helt egen kategori som inte liknar något annat i Stockholm och vi siktar kulinariskt på högsta möjliga nivå”, skriver Adam Dahlberg på Instagram.

Lokalen, som tidigare huserade restaurangen Carousel men som har stått tom i sex år, är helt urblåst för att kunna förverkliga kockduons visioner. Den nya restaurangen blir mer än dubbelt så stor som den gamla, men antal platser blir detsamma som på Adam/Albin – ett 30-tal.
”Vi skapar vårt livs restaurang utifrån vår passion för matkonsten. Kanske blir det vår sista dans, men vi ser det lika mycket som en början på framtidens gastronomi och krogkultur”, skriver Albin Wessman.
Öppnar: Början av 2026.
Slussporten

Filip Fasténs hyllade Krog Agrikultur under Guldbron vid Slussen kvalade enkelt in som en av 2025 års största krogsnackisar. I början av 2026 är det dags för nästa Guldbroetablering, och även denna gång står Nobis-gruppen bakom satsningen. Slussporten, som beskrivs som koncernens största restaurangsatsning på många år, är belägen i den nordliga av de två glashusen under Guldbron och leds av Jacob Davidsson, med erfarenhet från bland annat Adam/Albin, Aira, Vineriet och och Omaka.
“Jag vill skapa en lekfull meny där smakerna alltid kommer först. Med klassiska tekniker i grunden, men med influenser från hela världen, bygger vi en tydlig identitet för Slussporten från första dagen”, säger Jacob Davidsson.

Slussporten rymmer 95 sittplatser i matsalen och 76 i baren. Under våren öppnar uteserveringen vid Vattentorget, där gäster kan se båtarna glida förbi och uppleva Stockholm från första parkett. I anslutning till restaurangen öppnar även Gästrummet – ett utrymme för gästspel av krögare, vinmakare, bartenders, bagare och andra kreatörer.
“Slussporten blir en restaurang med mycket hjärta: välkomnande, inkluderande och full av smaker som talar till både minnen och nyfikenhet. Med utsikten över vattnet och rörelsen runt Slussen vill vi skapa en miljö där Stockholm känns närmare än någonsin. Det blir en ny hemvist för alla som älskar riktigt bra krogliv.” säger Maximilian Catenacci, Vice VD Nobis Restaurant Division.
Öppnar: Början av 2026.
Läs mer: restaurangslussporten.se/
Emberlin

Det råder köttfrossa på Stureplan. Nyligen slog Celestes tidigare köksmästare Mikael Andersson upp portarna till glödheta grillrestaurangen Sperling & Co i konkursdrabbade Taverna Brillos gamla lokaler på Sturegatan 6 och i början på nästa år öppnar Sveriges meste stjärnkock Björn Frantzén sitt alldeles egna steakhouse på Stureplan 8, mitt på Stureplan.
Emberlin beskrivs som en modern grillrestaurang med en omfattande à la carte-meny bestående av rätter grillade över öppen eld. Andra lovande inslag är restaurangens raw bar som ska serverar förrätter som crudos, sashimi och sushi, samt de rullande glassvagnarna för en väl avvägd avslutning på kvällen. Menyn ska hämta inspiration från både Asien och Nordamerika och präglas av Frantzéns signatursmaker och tekniker.
”Att öppna en grillrestaurang har varit en dröm för mig under lång tid, och nu får vi äntligen möjligheten att göra det på ett modernt och innovativt sätt. Det här är en typ av restaurang som jag själv skulle älska att besöka, och jag tycker att det saknas något liknande i Stockholm. Därför är det oerhört spännande att kunna lansera den just här,” säger Björn Frantzén.
Öppnar: Början av 2026.
Läs mer: emberlingrill.se/
Leche Negra

Egensinniga fusionkrogen Black Milk Gastro Bar har framgångsrikt omdefinierat det japanska omakase-konceptet med sin åtta rätter stora avsmakningsmeny, med inspiration från världens alla hörn. Till våren går teamet all in på bistrosatsningen Leche Negra på Birger Jarlsgatan 32, ett stenkast från BMGB. Den totalt 500 kvadratmeter stora restaurangen är fördelad på tre plan i den historiska fastigheten T-House vid Engelbrektsplan, där inredningsbutiken Plan ett tidigare låg. Bistron hisspitchas som en krog med föränderlig karaktär – från städade frukost- och lunchserveringar till stökiga cocktailskvällar och sena middagar.
Öppnar: Våren 2026.
Läs mer: lechenegra.com/
Clandestin

Är du också barnsligt förtjust i stimmiga naturvinbaren Savant på Tegnérgatan? Då är chanserna goda att du kommer att älska systerkrogen Clandestin på Krukmagargatan, på krypavstånd från Mariatorget. Namnet är en fransk term som betyder något i stil med “hemlig” eller “dold”, vilket ska anspela på allt arbete som skett bakom kulisserna och alla idéer som delägarna Terese Lann Welin, Markus Welin och Daniel Jansfors tillsammans med övriga Savant-teamet har burit på under de fem år som de jagat den perfekta restauranglokalen. Förvänta er ett lugnare tempo än på systerbaren, och ännu mera fokus på mat.
Öppnar: Sommaren 2026.
Läs mer: instagram.com/clandestinsthlm/