Annons
Annons

6 tips som gör Stranda till Skandinaviens bästa fjällresa

I Stranda kombineras tonvis med lättillgängligt puder och makalös fjordutsikt med lokal öl och skönt korta liftköer.

Jonas Terning

 

strandaboende

Boendet

Enkelt hotell

Stranda Hotel (strandahotel.no) må se ut som en sovjetisk bunker från utsidan, men rummen är helt okej och det finns en pool med bastu. För dem som föredrar stugliv är Strandabooking.no en bra plats att börja på. Totalt hyr de ut 40 stugor, från 5 till 21 bäddar.

Annons

 

strandamat
Maten

Bästa utsikten

Norrmännen är inte kända för sin mat, men äter du lunch på Paviljongen Roalden på toppen av Stranda-fjellet får du i alla fall en fantastisk utsikt till maten. Nere i byn finns inte mycket, men för den proteinsugna finns Biffhjørnet –  en restaurang på ett hörn som serverar… biff.

Gilla Cafe.se på Facebook

 

stranda_3383
Åkningen

Fantastisk offpist
Ett uppdaterat liftsystem, 17 nedfarter samt Skandinaviens bästa offpistområde. Till det kommer en makalös utsikt över det norska Vestlandet och ett genomsnittligt snöfall på fem meter per år. Och ändå är det så få som åker till Stranda? Perfekt ju!

Strandafjellet är platsen alla puderälskare hört talas om, men få väljer att åka till. Kanske är det den något bökiga resan – det är i princip lättare att åka till Alperna – men de som tar sig hit blir inte besvikna. För ingenstans i Skandinavien är offpiståkningen så lättillgänglig samtidigt som liftköerna är så korta.

Stranda är uppdelat i två områden, Langdalsegga och Roaldshorn, vilket ger dig stora valmöjligheter beroende på solsken, snöfall och vind. Blådalen, med röd-svart lutning på 800 fallhöjdsmeter, är en inspirerande utmaning för den med rätt erfarenhet och lavinutrustning.

 

strandaale
Festen

Glöm bort nattlivet

Vi skulle kunna skriva att det finns en bar på Stranda Hotel. Eller att det går att ta några öl på någon av byns få restauranger. Eller att den som vill festa kan åka bil-färja-bil in till Ålesund. Men det är meningslöst. Stranda har inget nattliv, så tro inget annat. Hit åker du för pudret.

 

strandagrandiosa
Turisttipset

Puder+pizza = sant

Har du hört om norrmännens kärlek till frysta pizzor (de äter 24 miljoner Grandiosa om året)? Då ska du få lära dig någonting ännu konstigare. Grandiosa-pizzorna tillverkas i fjordidylliska Stranda. Och självklart finns det ett åk – Grandiosa-run – där du siktar på fabriken för grym offpist.

 

strandaoscar
Proffstipset

”Pröva deras lokala öl”

Oscar Almgren, guide på Uteguiden i Stranda.

– I Liabygda som ligger på andra sidan fjorden från Stranda ligger Trollbryggeriet. Där gör de ett öl som heter Slogen som finns i flera olika varianter. Om man bokar på förhand kan man åka över hit för en provsmakning, en riktigt grym grej som jag tycker att du ska testa. Sen finns det många fina toppturer att göra nära skidanläggningen också. Då kan man åka lift upp och sen gå på hudar direkt ut från anläggningen. Mindre gå och mera åka!

Annons

Dela (0)
Tweeta

Annons


Laddar