Annons

7 bästa Barberavinerna – det perfekta pizzavinet

Oavsett om det handlar om hemmagjord lyxpizza eller flottig fulpizza så vinvalet enkelt, och det stavas: barbera. Cafés Andreas Grube tipsar om 7 klockrena barbera till helgpizzan.

Andreas Grube
7 bästa Barberavinerna – det perfekta pizzavinet

barbera_pizza

Barbera är både namnet på en druva och en vinstil, och hemvisten är Piemonte i nordvästra Italien. Här i området regerar vanligen de strama, djupa och komplexa barolo- och barbarescovinerna, men för den som är sugen på lite mer josig fräschör är barbera namnet att lägga på minnet – rättframma och klunkvänliga viner som bjuder på massor av fräsch syra, hyfsat mjuka tanniner, blåbär, björnbär, hallon och lite kryddiga tränyanser.

Och de gör sig prima till enkelt käk som just pizza eller simpla pastarätter. Bara att hälla upp i stora glas och servera hyfsat svalt – runt 15 grader.

Här är sju riktigt bra barbera i olika prisklasser:

peimonte_barbera
Piemonte Barbera 2014
(nr 72782, 90 kr). Enkelt men gott, perfekt om man fixar en hemmamiddag för många.

livio_pavese
Barbera del Monferato Livio Pavese 2010
(nr 74960, 110 kr). Lite kryddigare och mustigare barbera med en hel del nypon, mörk choklad och lite tobak. Står pall för en pizza med exempelvis lite kryddiga korvar och smakstarka ostar.

barbera_voghera
Barbera d’Alba Luigi Voghera 2015
(nr 2365, 110 kr). Barbera av det fylligare slaget som både bjuder på in-your-face-fruktighet och bra botten. Gott om viol, blåbär, mörka körsbär och pepprig krydda i smaken.

borgogno_barbera
Borgogno Barbera d’Alba Superiore 2014
(nr 74201, 150 kr). Superiore betyder i det här fallet att vinet lagrats lite extra länge, vilket märks i doft och smak genom tydliga fattoner, svartpepparkrydda och lite torkade örter. Riktigt smarrigt. Funkar till det mesta i pizzaväg.

terra_del_noce
Terra del Noce Barbera d’Asti 2011
(nr 99404, 170 kr). Ett vin från småpartisortimentet, men det verkar finnas en hel del buteljer kvar ute på hyllorna. Här snackar vi djup och koncentration i form av choklad, russin, kanel, tobak och mörka mogna körsbär. Fungerar bra med både klassisk oxfilépizza och lyxigare variant med nduja och massa mozzarella.

vajra_barbera

Barbera d’Alba Superiore G.D. Vajra 2013 (nr 23071, 200 kr). Ganska alkoholstark variant (14,5 procent) men fortfarande saftigt läskande och fruktdrivet med både syrliga körsbär, levendel och lite choklad.

bruno_gioacosa
Barbera d’Alba Bruno Giacosa
(nr 76628, 290 kr, BS). Fantastiskt välbalanserad och snygg barbera från en av regionens topproducenter. Elegant och fräscht, med saftiga röda bär och sylvass syra.

Annons
Gilla Cafe.se på Facebook
Annons

Dela (28)
Tweeta

Annons


Laddar