7 filmer med alldeles för många uppföljare – enligt IMDb-listan

Nio Star Wars-filmer är kanske lite väl mycket, trots allt.

Markus Aamisepp  |  Publicerad 2020-06-30 16:48  |  Lästid: 3 minuter

Det är varje regissörs dröm att skapa en film som är bra nog att göra en uppföljare på. Visst produceras några rullar bara för att spotta ut en och annan kioskvältare kompatibel nog att konsumeras av dåsiga tonåringar på efterfest. Men i det stora hela måste man behandla en filmserie med stor omsorg. I slutändan handlar det ju om värdighet och vilket arv man vill lämna när handduken väl slängs in. Men allt som oftast genomsyrar det eviga franchise-mjölkandet produktionen, vilket inte minst märks när du lämnar en biosalong med bitter smak i munnen och förbjudna tankar i huvudet.

Men vilka filmserier är det som har alldeles för många uppföljare? Enligt en lista på filmhemsidan IMDb vid namn ”Movie Series with TOO MANY Sequels” handlar det till stor del om halvdassiga skräckisar. Men även om mer folkliga filmserier som Star Wars, Planet of the Apes och Harry Potter.

Café skrollade igenom registret och plockade ut några av filmserierna som antagligen hade mått bra av att sluta produceras.

1. Star Wars – 9 filmer

Vi börjar med en rätt given kandidat. Det finns just nu 9 Star Wars-filmer som producerats sporadiskt sedan Star Wars: Episode IV – A New Hope golvade fantasyfans världen över 1977. Efter en paus på ungefär två decennier var det dags igen med avsnitten 1-3 där vi bland annat fick träffa den rätt genre-inkompatibla rymdvarelsen Jar Jar Binks. Och efter ytterligare 10 år var det dags för den moderna Stjärnornas Krig-följetongen där Luke Skywalker och kärleksduvorna Leia och Han Solo återigen exponerades för de mest hängivna fansen.

Var fjolårets Rise of The Skywalker kanske lite tröttsam, ändå? You tell me! Men faktumet att det släppts nio filmer hintar åtmistone om lite mjölkerier.

2. The Grudge – 11 filmer

The Grudge-filmerna handlar i breda drag om spöket Kayako Saeki som en gång blev brutalt mördad av sin make och nu gör livet besvärligt för andra. Bland annat genom att dyka upp lite här och var, bryta nacken på sig själv – och ja, döda folk. Kayako börjar stöka runt när någon dör i extrem sorg eller ilska – vilket bildar en förbannelse som smittar av sig från offer till offer i en oändlig kedja. Men behövs det verkligen 11 The Grudge-filmer för att berätta den här rätt enformiga historien? Tydligen!

3. Planet of the Apes – 9 filmer

Mellan 1968 till 1973 släpptes fem Planet of the Apes-filmer. Sedan kom en remake som delar samma namn 2001. Och sist släpptes ytterligare tre filmer mellan 2011 och 2017. Vad är egentligen fascinationen med att människor fastnar på en planet med en massa avancerade apor? Inte vet vi. Men faktumet att den senaste War for the Planet of the Apes (2017) genererade 490 miljoner dollar i biljettintäkter visar att det finns behov att fylla.

4. Paranormal Activity – 6 filmer

Hemmavideo, säkerhetskameror samt ett och annat spöke. Ja – det är vad Paranormal Activity-filmerna innehåller. Konceptet med amatörfilmande av det övernaturliga kom först med rullen The Blair Witch Project (1999). Men det verkar som att hantverket tog steget in i populärkulturens finrum när Paranormal Activity-skaparna tog över facklan 2007. Idag finns sex filmer och en sjunde väntas komma ut i mars nästa år.

5. Harry Potter – 8 filmer

I och för sig är Harry Potter-filmerna baserade på böcker. Men historien om den utvalda pojken med en blixt i pannan berättas i enbart sju böcker – medan filmskaparna valde att göra åtta filmer. Säg vad du vill om det, men det finns gott om Harry Potter-filmer att sätta tänderna i. Inte minst nu när spin-off-serien Fantastiska vidunder och var man hittar dem är igång med en tredje film som väntas komma i november nästa år.

6. Saw – 8 filmer

Temat med att människor jobbar mot klockan för att rädda sina liv genom att lösa obskyra pussel verkar aldrig bli tröttsamt. I nästa upplaga av den klassiska skräckserien, som kommer i maj 2021, ser vi till och med Chris Rock och Samuel L. Jackson i huvudrollerna.

7. Friday the 13th – 11 filmer

Festande ungdomar åker till någons föräldrars stuga – läskig kille med mask vid namn Jason dyker upp med svärd – haverier sker. Ja, premissen för Friday the 13th-filmerna har varit solklar sedan första filmen släpptes 1980. Otippat nog har det inte kommit några uppföljare efter den senaste versionen, producerad av bland annat Michael Bay, som kom 2009. Men snart är de väl igång igen.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-07-01 11:05