Hoppa till innehåll

7 hetaste krogöppningarna i Stockholm i höst

Krogöppningarna i huvudstaden står som spön i backen i september. Cafés chefredaktör Joel Ågren listar sju nyöppnade restauranger som vi ser extra mycket fram emot att besöka i höst.

Krog Agrikultur

Foto: Press.

Höstens stora krogsnackis i Stockholm är högst troligt Filip Fasténs nya storsatsning under guldbron vid restaurangtäta Slussen. Stjärnkrögaren, som fram till för snart tre år sedan drev sönderkramade Michelinkrogen Agrikultur i Vasastan, har lämnat fine dining-ambitionerna och mellanrättsfokuset bakom sig. Fokus på Krog Agrikultur är snarare att skapa familjär stämning, bra puls och rediga trerättersmiddagar. Plats finns för upp mot 85 sittande gäster, plus en uteservering med utsikt mot Riddarfjärden på sommaren.

– Krog Agrikultur bygger på en enkel matfilosofi: råvaror och nylagad mat. Vi lagar för den breda publiken, men på vårt sätt. Det är en avslappnad miljö där det handlar om smak och upplevelse, inte att bevisa hur skicklig man är som kock. Menyn är à la carte, vilket jag inte gjort i lika stor utsträckning tidigare. Smakerna är rena och enkla – allt från cannelloni till löksoppa, carpaccio och tonfiskrätter. Vi har valt att växa organiskt, utan stora pr-satsningar, och att bygga relationer med gäster som vill komma tillbaka, säger Filip Fastén till Café.

Boka bord.

Gaijin

Foto: Martin Brusewitz.

När kompisgänget bakom krogar som Främmat, Bacchanale och Soyokaze öppnar izakaya-inspirerad krog tillsammans, då är det inte läge att dröja med bordsbokningen. På Gaijin på Döbelnsgatan serveras ett slimmat antal japanska rätter som sashimi, nigiri, maki och grillade spett enligt konstens alla regler. I glaset: sake och japansk lager. Namnet betyder outsider eller utlänning på japanska, för de som undrar.

Boka bord här.

DoMa

Tea Malmegård. Foto: Press.

Sedan öppningen 2020 har DoMa på Nybrogatan dragit folk med hållbar meny, gediget hantverk och go stämning. Nu skruvar kockduon Tea Malmegård och Viktor Lejon upp ambitionerna ytterligare. Med start i september presenterar DoMa en förfinad restaurangupplevelse, “Matsalen”, med två fasta menyer – en klassisk och en säsongsbetonad – och omsorgsfullt utvalda dryckespaket. Samtidigt öppnas i källaren Bistro DoMa med ambition att bli den självklara kvarterskrogen med a la carte meny och barhäng. 

Bar DoMa har fått ett tydligare koncept och därmed även ett namnbyte: Bistro DoMa är en levande kvarterskrog med rötterna i det nordiska köket. Här serveras en full a la carte-meny med förrätter, varmrätter och desserter, samtidigt som det kreativa drinkutbudet och den generösa vinlistan består. Ett nytt inslag är Biblioteket som blir Bistro DoMas nya chambre separée och Loungen där husets vinkylar hoppas kunna inspirera till något gott i glaset. 

På menyn syns klassiker från DoMa, nytolkade favoriter, en lyxig fisksoppa,  en goffig macka, glassfyllda profiteroles – och den populära godisvagnen. 

– Vi vill att det ska vara enkelt att förstå vad man får – oavsett om du bokar en helkväll i Matsalen på DoMa eller slinker in spontant på Bistro DoMa. Det är två helt olika upplevelser, men båda speglar vår kärlek till mat, människor och det där lilla extra, säger Viktor Lejon.

Boka bord här.

Tripletta

Foto: Idha Lindhag.

Tredje gången gillt. Så beskriver Robert ”Boban” Rudinski återkomsten till Åsögatan 163 på Södermalm, och öppningen av nya krogen Tripletta. Krögaren har tidigare drivit restaurangerna Lo Scudetto och La Vecchia Signora på samma adress. Tripletta betyder passande nog också hattrick på italienska, och är Bobans senaste hjärteprojekt efter att ha drivit Bar Central vid Nytorget och varit inblandad i krogdriften på Tjoget, Positano och Borasco.

Tripletta beskrivs som en färgstark, folklig och modern italienare där hela landet ryms på menyn, med lite extra kärlek till södern och dess nordafrikanska kryddor. På menyn syns allt från charkuterier och ostar till agnolotti, spaghetti, saltimbocca, osso buco, grillad fisk, mandelkakor och pistageglass.

Lokalen har också fått ett rejält ansiktslyft med aprikosrosa väggar, roströda paneler och en inredning som doftar Amalfikusten ända ner till Slussen. Om du inte kommer för den vällagade maten och den varma atmosfären, kom för Stockholms snyggaste krogskylt.

Boka bord här.

Village Bagels

Foto: Kristian Sahlberg.

Suget efter äkta New York-bagels i Stockholm har länge varit stor – och Village Bagels på Gästrikegatan i Vasastan är här för att stilla det. Här kavlas, kokas och bakas varje bagel för hand och fylls med tidlösa smaker som cream cheese och lax. Bakom satsningen står David Harris, som lever för att föra vidare den klassiska amerikanska bageltraditionen med stor omsorg och kärlek till hantverket. Ett perfekt ställe för frukost, brunch eller en lättare lunch – och betydligt närmare än till New York. Är det fullt kan du alltid besöka mackmeckat Sandhäxan, som ligger vägg i vägg.

Läs mer här.

Strand Stockholm

Foto: Press.

Bedagade Strand Hotel på Nybrokajen 9 har på senare tid fått sig en välbehövligt ansiktslyft. I somras slog Bar Charles upp dörrarna till årets kanske mest omtalade takbar. Nu fortsätter arbetet med att vässa hotellets mat- och dryckeserbjudanden. På markplan öppnar nu Strand Stockholm, en ny restaurang under ledning av Tim Waage, med erfarenhet från Restaurang Portal, Den Gyldene Freden och Omaka. Menyn beskrivs som internationell, men med svenska råvaror i fokus.

– Detta är vårt mest ambitiösa projekt hittills, där ribban är väldigt högt satt. Menyn är skapad av kockar med erfarenhet från Stockholmsfavoriter som Ett Hem och Omaka, och en av dem har dessutom varit en del av Stockholm Culinary Team. Vinlistan är noggrant framtagen för att matcha maten och cocktaillistan är komponerad av en av Londons mest meriterade barmästare”, säger Paulo Fagundez, en av initiativtagarna bakom satsningen.

Boka bord här.

Petri

Foto: Press.

Restaurang Petri (efter legendariska skånekrogen Petri Pumpa) på Östermalm har tidigare profilerat sig som en kvällsrestaurang med en uppskattad avsmakningsmeny bestående av sju rätter. Nu sjösätter man ett nytt lunchkoncept bestående av två serveringar i tillgängligt format. Den första inkluderar bröd med smör, en soppa och en liten förrätt, följt av en valfri varmrätt. Vissa rätter varierar dagligen, medan andra är restaurangens signaturrätter. Menyn är utformad för att passa både gäster med begränsad tid och de som vill stanna längre, djupdyka vinlistan, beställa extra rätter och avsluta med dessert. 

Lunchserveringen hålls tisdag till fredag mellan 11.30 och 15.00. Bokning är möjlig och drop-in välkomnas i mån av plats.

Boka bord här.

Har du tips på spännande krogöppningar i Stockholm? Mejla Cafés chefredaktör på joel.agren@egmont.se

Läs också:

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.