7 mat- och dryckdokumentärer du som gillar matprogram borde se

Har du sett klart Chef's Table och är redo att sätta tänderna i nästa gastronomiska mysstund? Då är det här listan för dig.

Andreas Grube | Foto: Pexels  |  Publicerad 2018-02-20 11:34  |  Lästid: 1 minut

Vin, mat och sprit är inte bara gott att sätta i sig – det kan också vara kul att titta på. Om du har sett Chef’s Table men även har ett intresse för dryck kommer du även att gilla de här dokumentärerna.

Sju smarrigaste mat- och dryckesdokumentärerna på Netflix.

The Mind of A Chef

Har du inte sett den här serien än så är det hög tid nu. Fem säsonger finns av den här kombinerade mat-, dryck-, historie-, vetenskaps-, resedokumentären. Varje säsong följer nya kockar (till exempel medverkar Fävikens Magnus Nilsson i säsong tre). Plus för att den är voicad av Anthony Bourdaine.

Sour Grapes

Dokumentären om storsvindlaren Rudy Kurniawan som blåste en hel vinvärld på hundratals miljoner med hjälp av egenhändigt blandade fejkviner. Otroligt fascinerande story som man verkligen inte behöver vara vinnörd för att uppskatta.

Somm: Ner i flaska

Som en lättbegriplig och underhållande crash course in i vinets mysterier, där några av världens främsta sommelierer dechiffrerar vinet och ger dig kunskapens nycklar.

The Birth of Sake

Vare sig du gillar sake eller inte är det här en fascinerade dokumentär om hantverket, traditionen och prestigen bakom den här uråldriga drycken.

Rotten

En serie i sex delar, men den får vara med här ändå bara för att den är så stark, bra och viktig. Tar ett journalistiskt grepp på matindustrin – och krafterna som styr den.

A Year in Champagne

Snudd på irriterande pittoreskt, med idel vackra vyer, vinglas som fylls upp i slow motion ackompanjerat av vacker stillsam musik. Antingen så kastar man ut datorn genom fönstret av ren leda, eller så sugs man in det här meditativt puttriga berättandet för en stund. Hur som helst en intressant inblick i världens kanske mest ikoniska vinregion.

Empire of Scents

Som namnet antyder en film om doftsinnet snarare än mat och vin, men utan doftsinne inga vin- och matupplevelser. Den här dokumentären tar det stora greppet på människans luktsinne och vilken roll det spelar i våra liv.

 

Dela på Facebook
Tweeta