Annons

7 spritsorter som gett mig minnen jag helst av allt vill glömma

Än idag är det svårt att dricka de där spritsorterna man har mörka minnen av från tonåren. Cafés dryckesredaktör Andreas Grube listar spritsorterna han minns med fasa.

Andreas Grube
7 spritsorter som gett mig minnen jag helst av allt vill glömma

Tonåren är för många av oss starkt förknippade med utsmugglad sprit från föräldrarnas barskåp, dålig alkoholtolerans och usel rutin. Detta resulterade inte sällan i vad man väl brukar kalla för karatefylla, och det har väl hänt alla att man däckat i ett dike?

Annons

Alla har vi våra egna spritsorter som än idag är svåra att dricka eller ens befinna sig i närheten av utan att få kväljningar. Här är spritsorterna jag minns – men helst vill glömma.

Gilla Cafe.se på Facebook

Southern Comfort

Herrejesus, jag kan fortfarande knappt känna doften av det. Och då måste jag ändå skämsigt nog erkänna att jag var över 20 när jag hade en SC-fylla av så astronomiska mått att jag nog fortfarande rankar den som min värsta ever. Den där höga sötman tillsammans med apelsintonerna och vaniljen. Uuähhh….

Tequila

Snedfylleklassikern! Säg den som inte gått ner sig totalt efter att ha knackat lite för entusiastiskt av det här. Minns ni hur det liksom tog ett tag innan man kände något alls, och att när det väl slog till var det redan alldeles för sent och man var redan halvvägs ner i rännstenen?

Absint

Vet inte om det bara är inbillning och placeboeffekt eller om man faktiskt blir lite knasig av absint. Men det är något med den här spriten som gör att det är sjukt lätt att bli sådär kalas att man tappar bort sig i tid och rum.

Minttu

Första shoten: Jättekul, fan vilken knasig sprit, det smakar gurgelvatten! Tredje shoten: Rätt kul ändå, men oj vad sötsliskigt det är… Femte shoten: Ha, inte så jättekul va, tandkräm och socker? Åttonde shoten: Naaaehh… gllgllgglll… Tionde shoten: Zzzzzzzzzz.

Sambuca

Kommer du ihåg Nackskott? Det var i alla fall så vi kallade den back in the days. Sambuca som man häller i nån slags liten konjakskupa, tänder eld på, lägger handen över för att släcka innan man sniffar ångorna och dräper innehållet? Det dråpligaste Sambucaminnet jag har är egentligen inte mitt utan en kompis: Övermodig av överdrivet alkoholintag skulle han stajla genom att sätta fast glaset mot kinden istället för handflatan, vilket resulterade i att glaset verkligen fastnade, med ett rejält cirkelformat brännsår som följd. Heja. Smart.

Advocaat

Skumt egentligen att det verkar vara hyfsat många som har haft idiotfylla på den här. Grädd- och ägglikör? När hade någon en flaska av det hemma senast? Kanske är det så enkelt att det var den flaskan som stod längst bak i nåt gammalt skåp, bortglömd, och att man kunde smuggla ut den utan att någon av de vuxna skulle sakna den. Vidrigt är det hur som helst, inte minst när man spetsar den med vodka…

Strohrom

Numera kan jag gilla strohrom: en liten skvätt i en kopp te en riktigt kylig vinterdag kan ju väcka både livsandar och vitfrusna fingrar till liv. Men då, under de sena tonårens skidresor, när den dracks i mängder som vore det en ”normal” rom… Bäddat för fiasko.

Läs också: 19 rusdrycker från tonåren som du måste ha vuxit ifrån nu

Annons

Dela (67)
Tweeta

Annons


Laddar