7 stiliga filmer som alla modeintresserade borde se

Gustav Broström  |  Publicerad 2015-07-22 17:04  |  Lästid: 2 minuter
modefilmer-se

Då det svenska sommarvädret inte är att lita på är det alltid bra att ha en backup för häng inomhus. Vad passar bättre en regning sommardag än att plöja sig igenom världshistoriens bästa modefilmer? Eftersom hela modeindustrin till större delen kretsar kring dammode präglas även denna lista av ikoniska och coola män och kvinnor som satt prägel på sin samtid. Jag skulle också vilja kalla denna lista för ett måste för alla modeintresserade. Så vad väntar du på?

* * *

1. Saint Laurent

Efter att Yves Saint Laurent dog 2008 fullkomligen kräktes det ut filmer om honom, både spelfilmer och dokumentärer. Denna är dock speciell, för med skådisar som Lea Seydoux, Gaspard Ulliel och Louis Garrel kan man inte göra annat än en bra rulle. Dekadens, sprit, droger och vackra kvinnor är ju perfekt för en modefilm.

 

2. The September Issue

Även om den här dokumentären handlar om arbetet med Vogues septembernummer, alltså det ”viktigaste” på hela året, handlar det lika mycket om den sjuka modevärld som undertecknad valt att arbeta i. Amerikanska Vogue är moderskeppet som styr oss hit och dit med kapten Anna Wintour vid rodret. Min höjdpunkt i filmen är dock när redaktören Candy Pratts Price lätt läspande och med underbett säger ”September is the January in fashion”. Alltså.

 

3. Valentino: The Last Emperor

”I love beauty, it’s not my fault” ska jag säga varje gång jag gör fel, från och med nu. Italienska modeskaparen Valentino Garavani är fortfarande en ikon och spelar i samma liga som Coco Chanel, Karl Lagerfeld och Yves Saint Laurent. I denna dokumentär från 2008 får vi följa Valentinos karriär och kärlek, storslaget 80-tal och motgångar i våran tid.

 

4. Blow Up

Antonionis mästerverk från 1966 är inspirerat av fotografen David Baileys galna liv i London på 60-talet. Riktiga supermodeller som Veruschka har varit med och satt denna på kartan! En lätt störd modefilm med mord, snygga bilar och en äkta inblick i ”The swinging sixties”.

 

5. Diana Vreeland: The Eye Has to Travel

Ikoniska moderedaktören Diana Vreeland är den dekadenta mytomanen som totalt ritade om modelandskapet. Under sina år som moderedaktör för Harpers Bazaar och Vogue skapade hon format för tidningarna som fortfarande hänger kvar idag. Hon introducerade superstjärnor som Cher, Mick Jagger och Anjelica Huston för den amerikanska pressen. Bland hennes prestationer finns världshistoriens dyraste editorial (en annons gjord av redaktionen), ”The Great Fur Caravan” för amerikanska Vogues oktobernummer 1966, plåtat av Richard Avedon.

http://www.youtube.com/watch?v=HP3wsNdANhM

 

6. Yves Saint Laurent: L’Amour Fou

Efter att Yves dog 2008 bestämde hans partner Pierre Bergé att deras gemensamma (och högt värderade) konstsamling skulle säljas till förmån för HIV/Aidsforskning. Detta är det dramatiska dokumentären om deras liv, YSL:s geni och galenskap samt sjukt mycket dyr konst.

 

7. Zoolander

Behöver Zoolander ens någon presentation? Tror inte det. Du kan knappt kalla dig modeintresserad om du inte vet vad Dereks favoritdryck är (orange-mocha-frappucino!). Under 2016 kommer Zoolander 2 ut med den mest (enligt rykten) ikoniska rollistan ut. Vad sägs som stjärnor som Kimye, Kristen Wiig och Justin Bieber?

 

Gustav Broström

* * *

Mer mode!

Fråga Daniel: ”Vad är bästa sättet att klä sig för regn i sommar?”

14 bilder från världens coolaste streetfotograf just nu

20 stilmissar alla män borde undvika

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2017-10-18 14:46