Hoppa till innehåll

7 svenska hockeyspelare som fick superkarriärer efter JVM

Mika Zibanejad firar vm guld.

Junior-VM i hockey har lite från vänster seglat upp som ett älskat inslag i mellandagarnas tv-tablåer och att få se morgondagens stjärnor glänsa är en stor del av mästerskapets dragningskraft. Genom åren har många blivande superstjärnor tagit chansen att presentera sig för en större publik. Här är några av de allra främsta.

Mika Zibanejad 2011–12

Gjorde det klassiska målet som gjorde Tre kronor till mästare 2012. ”DJ Zbad” är numer en av New York Rangers största stjärnor, en pålitlig målskytt och framför allt är han ett stilföredöme med sin långa man som gör allt han gör på isen ganska mycket coolare.

Mika Zibanejad spelar hockey.

William Karlsson 2011–12 & 2012–13

Wild Bill från Märsta slet länge i bakgrunden, vilket något blygsamma 4 poäng på två JVM skvallrar om. Men allt förändrades när han plockades av Vegas Golden Knights i expansionsdraften 2017. Under klubbens första säsong slog han till med 43 mål i grundserien och var starkt bidragande till att laget tog sig till Stanley Cup-final. 2023 var Vegas och Karlsson tillbaka i final och denna gång drog de gyllene riddarna högsta vinsten. Under firandet visade Vilde Bill hela Las Vegas vad en Märstafylla är – och det var han väl värd.

William karlsson på isen.
Foto: Getty Images

Filip Forsberg 2011–12, 2012–13 & 2013–14

Tvåa i JVM:s poängliga 2014 med 12 poäng (4+8) och röstades fram till hela turneringens bästa spelare. Har sedan dess varit en av Nashville Predators största stjärnor under en framgångsrik period för klubben. En av världens bästa målgörare och alltid en attraktion på isen.

Filip Forsberg firar mål.
Filip Forsberg och Jacob de la Rose firar. Foto: Getty Images

Mats Sundin 1989–90

Sudden, underbara Sudden. En legendar på såväl hemmaplan som i Toronto, där han spenderade majoriteten av sin karriär som det anrika lagets kapten. Efter att som första europé bli vald först i draften var han med och tog juniorkronorna till en silvermedalj 1990 med sina sju poäng (5+2) på lika många matcher.

En ung Mats Sundin.
Foto: Getty Images

Elias Pettersson 2016–17 & 2017–18

Den tidigare supertalangen gjorde bara en assist under sitt första JVM men följde upp det med fem mål och två assist på sju matcher 2017/18. Säsongen därefter gick flyttlasset till Kanada och Vancouver där han snabbt fick smeknamnet Alien på grund av sina utomjordiska hockeyskillz. Slog förra säsongen till med mäktiga 102 poäng och är i år en av ledargestalterna i ett av NHL:s bästa lag.

Elias Petterson grattar Filip Gustavsson.
Foto: Getty Images

Peter Forsberg 1991–92 & 1992–93

Gjorde osannolika 31 poäng (7+24) på sju matcher under sitt andra JVM, ett nästintill omöjligt rekord att slå. Enligt vissa Sveriges bästa hockeyspelare genom tiderna. Vann allt under karriären, förutom JVM.

En ung Peter Forsberg.
Foto: Getty Images

Erik Karlsson 2008-09

Som back blev han med sina nio poäng (2+7) på sex matcher poängbäst i det svenska lag som kom tvåa i turneringen. Det här var bara början för en av hockeyns bästa offensiva backar genom tiderna. Eller vad sägs om förra säsongens 101 poäng i ett i övrigt katastrofalt San Jose Sharks?

Erik Karlsson i duell.
Foto: Getty Images

Vilka från årets turnering kommer bli morgondagens stjärnor?

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.