Hoppa till innehåll

8 anledningar till varför du borde göra slut med ditt tobaksberoende

Marlon Appelgren

I dag, den 31 maj, är det den internationella dagen mot tobak. Café listar åtta anledningar till varför du borde ta göra upp med din nikotinlast.

Enligt Folkhälsomyndigheten minskar antalet svenskar som snusar eller röker. Men trots detta använde 14 procent av befolkningen av svenskarna tobak 2018. I åldern 16–84 år var andelen som uppgav att de rökte tobak dagligen totalt 7 procent, både bland kvinnor och män men när det kommer till snusare så är män helt klart överrepresenterade – 18 procent av männen snusar dagligen jämfört med 4 procent av kvinnorna.

I världen dör uppskattningsvis sju miljoner människor om året av tobaksrökning och tobak räknas som den största förebyggningsbara dödsorsaken i världen. Det enligt en ny rapport från Världshälsoorganisationen.

Att sluta med denna dåliga vana har flera positiva effekter och det finns flera skäl till varför det är fördelaktigt att ta avstånd från tobak. Här är några av de mest prominenta.

1. Snus och rökning ökar risken för flera farliga sjukdomar

Att röka ett paket cigaretter om dagen ökar risken för lungcancer 15 gånger. Rökning ökar även risken för munhålecancer, magsäckscancer, tjocktarmscancer och cancer i urinblåsan, för att nämna några cancerarter.

Snusar man är risken för att utveckla typ 2-diabetes betydligt högre – 70 procent – än om man inte skulle göra det. Forskare och kunniga är dessutom relativt eniga om att att snus kan öka risken för cancer i läpp och munhåla och det finns forskning som tyder på att riskerna dessutom är högre för cancer i magsäck och magstrupen, men där är resultaten inte lika eniga.

Allt är dock inte svart eller vitt. Det finns dessutom studier som pekar på snusets positiva hälsoeffekter. Enligt en färsk rapport från Snuskommissionen (som finansierades av Svenska Snustillverkarföreningen) går det till exempel att se kopplingar mellan snusande och minskad risk för multipel skleros (MS) och alzheimers.

Med det sagt…

2. Att sluta med tobak är bra för din hälsa

Bara 20 minuter efter att du slutat röka eller snusa återgår din puls och blodtryck till det normala. Temperaturen i händer och fötter förbättras tack vare ökad blodcirkulation.

24 timmar efter din sista cigg börjar riskerna för hjärtinfarkt minska.

Två dygn efter att du slutat med att snusa förbättras ditt smak- och luktsinne. Två dygn efter att du slutat röka försvinner kolmonoxiden från kroppen och dina lungor börjar rensa ut andra gifter från rökningen.

En vecka efter din sista prilla har nikotinet försvunnit ut ur kroppen.

Efter fyra–sex månader är risken att drabbas av en blodpropp mindre än när du rökte och om du har snusat håller dina slemhinneförändringar på att läka.

Efter 1 år som icke-rökare är risken för hjärtinfarkt halverad jämfört med om du rökt. Efter 10 år har risken för lungcancer minskat med 70 procent.

3. Du sparar pengar

Cirka 18 000 kronor om året om du är en rökare eller cirka 10 000 kronor om du är en snusare och gör av med ett paket/en dosa om dagen. Dessutom sparar du även samhället och din arbetsgivare pengar (cirka 45 000 kronor om året) om du slutar. I snitt har en rökare 8 fler sjukdagar om året än en icke-rökare.

8 anledningar till varför du borde göra slut med ditt tobaksberoende

4. Du blir fräschare

Snusfläckar på tänderna, blottade tandhalsar och en stor bula under läppen är faktiskt inte så charmigt som man skulle kunna tro. Och då har vi inte ens skiftat fokus till rökare: gula fingernaglar, dålig andedräkt plus en glåmig, något rödsprängt och grådaskig hy. Det är inte heller så sexigt med en konstant medföljande lukt som för tankarna till en lila inrökt heltäckningsmatta på en finlandsfärja.

5. Och snyggare

På riktigt. Nikotin, och särskilt rökning ger upphov till flera oattraktiva kroppsliga attribut. Bortsett från dålig andedräkt och missfärgade tänder så får rökare oftare dålig hy, sämre hårkvalitet och fler rynkor. Dessutom får kvinnliga rökare ofta ökad behåring på armarna. I den här grafiken från den finska cancerföreningen illustreras rökningens negativa effekter på kroppen.

6. Dina små simmare mår bättre

Och din förmåga att prestera sexuellt förbättras. Nikotin gör så att blodkärlen drar ihop sig, vilket leder till att blodet får svårare att passera, vilket kan leda till problem med impotens. Nikotin misstänks även ha negativa effekter på spermiekvalitén.

7. Tobaksodlingar är skadliga för miljön

Skogsskövling, koldioxidutsläpp och giftiga bekämpningsmedel och kemikalier är alla produkter av tobaksodling. Enligt Världshälsoorganisationen är tobaksproduktion det största skälet till skogsskövling i många länder.

8. Du lever längre

Typ i alla fall. Förutom alla skäl som listas ovan förkortar en cigarett i snitt ditt liv med 14 minuter.

Så summa summarum, kanske dags att bli kvitt tobaken? Om du behöver hjälp finns en hel del organisationer och tjänster som kan stötta dig i, Sluta-röka-linjen och Vårdguiden för att nämna några.

Källor: Hjärt-lungfondenSluta-röka-linjenKarolinska institutetCancerfondenWHO

Den här artikeln publicerades först på King.

Nyhetsbrev

Varje vecka skickar Cafés redaktion ut de senaste, roligaste och vassaste artiklarna från sajten så du alltid håller dig uppdaterad.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.