8 fantasieggande bilder på broar som aldrig blev av

Att få en bro till stånd kan vara lite krångligt. Här är 8 broar som rasade redan på planeringsstadiet.

Markus Thörnhammar  |  Publicerad 2019-03-18 16:38  |  Lästid: 3 minuter

Golden Gate, Brooklyn Bridge, Öresundsbron. Ölandsbron! Broar är inte sällan spektakulära landmärken och populära turismål i världens metropoler (huruvida Kalmar och Borgholm ska räknas in i den kategorin ska låtas vara osagt). Men att bygga en bro över mörka vatten kan också vara föremål för häftiga offentliga diskussioner och många byggnadstekniska turer. Här är några broar som rasade redan på planeringsstadiet.

1. Dover-Calais EuroRoute Bridge

Den här futuristiska skapelsen skulle ha sträckt sig från Calais till en ö mitt i havet där hotell och butiker skulle ha funnits. Därefter skulle bron övergå i en tunnel för att sedan återgå till bro igen när Dovers klippor närmade sig.

2. Butterfly Bridge, San Francisco

Den majestätiska Golden Gate-bron i San Francisco kan mycket väl vara världens mest kända bro. Den här aningen mer modesta överfarten över bukten ritades 1953 men byggnadsplanerna skrinlades när planerna på Transbay Tube-tunneln offentliggjordes.

3. Twin London Bridges, London

New York hade tvillingtornen och London kunde ha fått tvillingbroarna som planerades på 1800-talet.

4. Upphöjd järnväg, New York

Ja, så här tänkte man sig att en upphöjd järnväg med plats för gångtrafikanter i New York kunde se ut på 1800-talet.

5. Gångbro för fotgängare, London

Det här förslaget till en gångbro i 1860-talets centrala London var designat med kvinnor och barns säkerhet under rusningstid i åtanke. Japp.

6. General Ulysses S Grant Memorial Bridge, Washington DC

Den här pampiga medeltidsdoftande bron var tänkt att vara en hyllningsbro (inte så många hyllningsbroar som byggs nuförtiden) till USA:s 18:e president Ulysses S Grant som trillade av pinn 1885.

7. Kerch Strait bridge, mellan Krim-halvön and Ryssland.

En bro mellan Ryssland och Krim-halvön hade planerats i över ett århundrade med flera olika ritningar. Däribland denna, här i ödesmättad illustration av 911 Metallurgist. Byggnationen av bron, i något modifierad utformning startade slutligen i maj 2015 och förra året öppnade den.

8. Garden Bridge, London

Planerna på en grönskande trädgårdsbro över Themsen kollapsade 2017. 53, 5 miljoner pund spenderades på planeringen av bron, även fast byggnationen av densamma aldrig ens började.

Kredd och inspo: The Guardian.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-03-18 16:56